www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 26. dubna 2024, Svátek má Oto, zítra Jaroslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 14 - Rally Catalunya

Ogier v Katalánsku obhájil mistrovský titul

27. října 2014 • 10:15

Vítězstvím v letošní Rally Catalunya definitivně rozhodla dvojice továrního týmu Volkswagen, Sebastien Ogier - Julien Ingrassia, o obhajobě světového titulu. Francouzské dvojici mohl jejich tažení zkomplikovat pouze jejich týmový kolega Jari-Matti Latvala na dalším Polu R WRC, který byl ale v cíli soutěže 'až' druhý s minimální ztrátou 11.3 vteřiny. Latvalovi tentokrát nepomohl ani fakt, že dokázal vyhrát dvakrát více rychlostních testů, než jeho nebližší soupeř.

Sebastien Ogier - Julien Ingrassia, Volkswagen Polo R WRC - Rally Catalunya 2014

„Jsem nadšený, v cestě za obhajobou titulu jsme museli opravdu bojovat,“ komentoval v cíli výsledek nadšený Ogier. „Také kvůli tomu, že můj týmový kolega Jari-Matti Latvala předváděl v posledních měsících neuvěřitelné výkony. S Julienem teď máme obrovský pocit štěstí a úlevy. Velké díky patří také našemu týmu Volkswagen. Nejen proto, že nám připravili skvělý vůz, ale také za výjimečnou solidaritu. Ať už se nám dařilo nebo ne, tým stál za každou svou posádkou a to bylo etrémně motivující. Jsem šťastný a hrdý na to, že mohu být jeho součástí,“ doplnil nyní již dvojnásobný mistr světa.

Pro třetí místo si nakonec v šotolinovo-asfaltové rally dojel tovární jezdec Fordu, Mikko Hirvonen, který si tak před poslední soutěží sezóny ve Walesu určitě spravil náladu a bylo to znát i z jeho spokojeného výrazu ve tváři v cíli poslední zkoušky, na níž si navíc na své konto připsal tři bonusové body. Solidní výkon předvedl ve Španělsku také Mads Ostberg s Citroenem DS3 WRC, který byl o 8.9 sekundy čtvrtý před domácím matadorem Danim Sordem na Hyundai i20 WRC, který svým výkonem možná zůstal lehce za očekáváním.

Na šestém místě nakonec skončil Thierry Neuville, který po celou soutěž laboroval s nastavením svého auta, když mu tato příčka doslova spadla do klína chybou dvojice Mikkelsen - Floene, která si na posledním testu na své konto připsala penalizaci deset vteřin za pozdní start. Norský mladíksice během rally zajížděl dobré časy, ale v sobotu kvůli defektu ztratil téměř tři minuty a přišel tak o šanci na jinak prakticky jisté stupně vítězů.

Martin Prokop - Jan Tománek, Ford Fiesta RS WRC - Rally Catalunya 2014

Body za osmé místo si ze Španělska odváží dvojice Prokop - Tománek, jejichž vůz byl jako jediný z první desítky obutý na pneumatikách Pirelli. Je docela možné, že jihlavskému pilotovi italské pneu více vyhovují, neboť na asfaltu a v momentech, kdy jeho vůz netrápily technické potíže, se jeho kilometrový odstup na nejlepší jezdce pohyboval v rozmezí 0.5 - 1 sekundu, což lze určitě hodnotit jako pozitivní fakt. Devátý dojel Hayden Paddon, takže v první desítce tentokrát dojely všechny tři tovární Hyundaie.

Desáté místo absolutně a vítězství ve WRC2 si odváží z Katalánska Násir Al-Attíja s Fiestou S2000, druhý byl v této kategorii Julien Maurin na Fiestě R5 se ztrátou rovných 35 vteřin. Třetí Robert Barrable na stejném voze v cíli zaostal o 4:32.5 minuty za vítězem. Na 42. místě absolutně a jako druhá v kategorii RC3 byla v cíli klasifikována česká dvojice Tomáš Pletka - Ondřej Vichtora na Citroenu DS3 R3T.

-jav- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist