www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. dubna 2024, Svátek má Robert, zítra Blahoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 15 - Dakar rally 2015

Mikko Hirvonen míří na Dakar

14. července 2015 • 16:00

Mikko Hirvonen podobně jako řada dalších „vysloužilých“ jezdců z rally přechází do vytrvalostních raidů. V minulých dnech podepsal kontrakt s německým týmem X-Raid a do dálkových maratonů tak vyrazí se špičkovým Mini All4 Racing. Vrcholem jeho programu bude pochopitelně jihoamerický Dakar, zkušený finský pilot ale absolvuje také menší závody Baja.

Mikko Hirvonen

Fin, který mistrovství světa v rally opustil na konci minulé sezony, smlouvu s německou stájí podepsal po nedávných týmových testech v Maroku. „Ještě před půl rokem jsem o Dakaru moc nevěděl. Samozřejmě mi bylo jasné, že jde o vytrvalostní závod, kde se nejde podle rozpisu a jde spíš o orientační podnik, než o rally, kde se jede pořád naplno. Ale po dlouhých testech s týmem X-Raid jsem se pro dálkové podniky nadchl. Měl jsem štěstí, že vedle mě sedí mimořádně zkušený navigátor Michel Périn. On i celý tým mi rychle dali jasný obrázek, o čem Dakar bude,“ říká Hirvonen.

Z příchodu Mikka Hirvonena je samozřejmě nadšený í šéf X-Raidu Sven Quandt. „Jsem moc rád, že jsme dohodu s Mikkem dotáhli do konce. Bude velkým přínosem nejen pro náš tým, ale i pro celý Dakar. Při marockých testech se hned od začátku prezentoval ve výborném stylu a do nového prostředí se vcítil velice rychle. Nicméně při svém debutu na Dakaru by Mikko neměl mít moc velká předsevzetí, přece jen jde o velice specifický podnik a potřebuje nasbírat hodně zkušeností. Na druhou stranu Michel Périn je velice zkušeným navigátorem, který může Mikkovi pomoci v řadě oblastí.“

Mikko Hirvonen si závodní debut u nového zaměstnavatele odbude už koncem letošního července, když nastoupí do španělské Rally Baja Aragon. Hlavním cílem bude poznat auto a nasbírat první zkušenosti s raidovým závoděním. „Je to hlavně o zkušenostech. Na Dakaru bude třeba hodně dun, což je jiný svět sám o sobě. Dostat se přes takovéto překážky bez závažnějšího problému bude hlavním cílem pro můj první Dakar. Baja Aragon bude vítaným mezistupněm – svou koncepcí je někde mezi Dakarem a klasickými rally. Rychlostní zkoušky budou trochu podobné soutěžím, ale jízda bez rozpisu bude něco, na co nejsem zvyklý. Také se budu sžívat s Mini, nicméně z auta mám už teď dobrý pocit, tak snad se nám podaří zajet nějaké slušné časy,“ říká Hirvonen.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist