www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. dubna 2024, Svátek má Robert, zítra Blahoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ME 15 - Rallye Int. du Valais

Závěr evropského mistrovství pod taktovkou Breena, ale vítězem Lukjaňuk

1. listopadu 2015 • 00:30

V tradičním termínu na konci října uzavírá svou kapitolu i letošní ročník mistrovství Evropy na Rallye du Valais. Jak se bude dařit posádkám na švýcarských asfaltových tratích vedoucích skrze dechberoucí scenérii Walliských Alp můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Online výsledky - Rally Radio

Diskuse k soutěži - Základní informace k Rallye du Valais

Alexej Lukjanuk - Alexej Arnautov (Ford Fiesta R5) - Rallye Int. du Valais 2015

Poslední soutěží kontinentálního seriálu FIA ERC byla švýcarská Rallye Int. Du Valais. Do letošního kalendáře se dostala dodatečně až poté, co se Korsická rally přestěhovala do mistrovství světa. Alpská prověrka však byla svou náročností zcela adekvátní náhradou - klasický tříetapový formát doplnilo neméně klasické podzimní počasí vyšperkované vloženými šotolinovými úseky.

Soutěž od začátku ovládl Craig Breen na Peugeotu 208 T16. Jen škoda, že takto suverénní výkon přišel až ve chvíli, kdy už bylo o evropském šampionovi rozhodnuto a korunovaný Kajetan Kajetanowicz si dokonce mohl dovolit do Sionu vůbec nepřijet. Hlavními papírovými soupeři tak pro Breena byli zejména Alexej Lukjaňuk a Bryan Bouffier, který se na start postavil rovněž s dvěstěosmičkou, pouze připraveným německou stájí Romo. Francouzský pilot bohužel mnoho nepředvedl, hned na první zkoušce se ve velké rychlosti opřel levým zadním kolem o zídku a poškozeným zavěšením odstoupil.

Breen se bez problémů začal zabydlovat na vedoucí pozici, za ním se rozpoutal boj mezi trojicí jezdců na vozech tří různých koncepcí – za nejdelší konec lana z počátku tahal domácí Olivier Burri vyzbrojený výkonným Citroënem DS3 RRC, zmíněný Breenův evropský souputník Alexej Lukjaňuk s Fiestou R5 a trochu překvapivě také Francois Delecour s Porsche 997 GT3. Z tohoto trojlístku měl nakonec nejméně štěstí posledně jmenovaný, lety a zkušenostmi ostřílený matador. Hned z kraje páteční etapy temperamentní Francouz opřel v driftu své opravdu hodně široké porsche o dům, poškodil zavěšené pravého zadního kola a v dalších vložkách musel patřičně zvolnit. V sobotu pak Delecour dopil kalich hořkosti až do dna - nejprve kvůli vytékajícímu chladiči opustil průběžné páté místo, když chytil obrovskou penalizaci na výjezdu ze servisu, aby jen vložku nato definitivně odstoupil. U Lukjaňuka soutěž probíhala přesně opačně – Rus postupně objevoval vlastnosti pneumatik ve švýcarských podmínkách, také neustále laboroval s nastavením, v poslední etapě si už jízdu ale hodně užíval a na dílčích výsledcích to bylo znát. Do cíle nakonec dorazil na druhém místě, když však techničtí komisaři udělali inventuru použitých pneumatik, zjistili, že jich Craig Breen použil celkem dvacet namísto povolených osmnácti a Ira obtěžkali dvouminutovou penalizací. Díky tomu se Lukjaňuk posunul na vítězný post, zatímco Breen klesl na druhé místo. Bronzový stupínek nakonec bez větších problémů udržel domácí Olivier Burri.

Senzačním čtvrtým místem skončila Rally du Valais pro Emila Bergkvista, který si ve Švýcarsku odbyl debut s vozem 4WD. Letošní juniorský mistr Evropy dostal start s Peugeotem jako odměnu za zisk aktuálního titulu a svou šanci uchopil pevně všemi deseti. Bez jakýchkoliv větších chyb zajížděl stabilní výsledky a čtvrté místo je jasným potvrzením jeho talentu.

Katastrofálně dopadla švýcarská tečka za letošním evropským mistrovstvím pro české posádky. Do rally nejlépe vstoupil Miroslav Jakeš, který si s Citroënem DS3 R5 konečně odskočil i mimo české území. Do soutěže vstoupil bez bázně a hany a v úvodu se držel na slušném pátém místě. Bohužel už v dopolední sekci pátečního dne doplatil na zrádnost místních tratí a po kontaktu s mostkem, na kterém měli potíže mimo jiné i Bruno Magalhaes či domácí Jonathan Hirschi, musel kvůli poškozenému zavěšení vzdát. Až do závěrečné sekce celé rally dojel Antonín Tlusťák s Fabií S2000, ale i on doplatil na nevyzpytatelnost horských cest a havaroval. Největší smůlu ale musel vytrpět Vojtěch Štajf, který po celou sezonu sváděl boj o prvenství v kategorii produkčních vozů ERC2 s maďarským jezdcem Dávidem Botkou. Situace byla otevřená až do samotného závěru, bohužel o teoretickou šanci na titul nakonec pražského jezdce připravila jinak spolehlivá technika – motor jeho subaru vydechl na úplně poslední rychlostní zkoušce celé sezony, jen pár kilometrů před cílem, a titul tak připadl Botkovi. Jako jediný z Čechů tak do cíle dojel jen Jan Lunga, který s Cliem R3 obsadil dvanácté místo ve třídě RC3.

Rallye Int. du Valais 2015
1.Alexej Lukjaňuk - Alexej ArnautovRUSFord Fiesta R52:32:53.0
2.Craig Breen - Scott MartinIRL/GBRPeugeot 208 T16+1:20.6
3.Olivier Burri - Nicolas KlingerCHE/FRACitroën DS3 RRC+1:40.2
4.Emil Bergkvist - Joakim SjöbergSWEPeugeot 208 T16+2:34.7
5.Florian Gonon - manu GuexCHEPeugeot 207 S2000+2:47.3
6.Nikolaj Gryazin - Jaroslav FedorovLVA/RUSŠkoda Fabia R5+4:34.4
7.Pascal Perroud - Mélinda BeuretCHEFord Fiesta R5+6:41.6
8.Sébastien Carron - Lucien RevazCHEFord Fiesta R5+8:56.3
9.Federico Della Cassa - Domenico PozziCHE/ITACitroën DS3 R5+10:39.4
10.Dávid Botka - Peter SzelesHUNMitsubishi Lancer Evo IX+10:42.2

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist