www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. března 2024, Svátek má Soňa, zítra Taťána

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 15 - The Most Rallysprint Exhibition

Premiérový rally sprint na mosteckém okruhu ovládl Antonín Tlusťák

14. listopadu 2015 • 23:00

Novou akcí v kalendáři automobilových soutěží v České republice je The Most Rallysprint Exhibition. Průběh volného závodu, který se uskuteční na trati a v areálu známého okruhu ležícím v místech bývalého povrchového dolu, můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

-

Online výsledky - Další informace k The Most Rallysprint Exhibition

Antonín Tlusťák - Ivo Vybíral (Škoda Fabia R5) - The Most Rallysprint Exhibition 2015

Nultý ročník závodu The Most Rally Sprint, který hostil v pátek a dnes areál mosteckého autodromu a polygonu, ovládla posádka Antonín Tlusťák s navigátorem Ivo Vybíralem na nové Škodě Fabii R5. Na druhém místě za nimi zaostali o bezmála 40 vteřin Jiří Navrátil se spolujezdcem Josefem Králem s vozem Mitsubishi Lancer Evo IX. Bronzovou příčku s časem o dalších 12,5 vteřiny pomalejším pak obsadili Petr Nešetřil s Hynkem Středou s novějším vozem Mitsubishi Lancer Evo X.

Nápad uspořádat rallyovou soutěž na uzavřeném okruhu si pochvalovali jezdci i diváci. „Byla to skvělá akce s perfektním zázemím pro soutěžní týmy i diváky, pro které navíc pořadatelé připravili parádní doprovodný program. Trať byla dobře promyšlená, a to jak na autodromu, tak na polygonu. Celkově tento rally sprint hodnotím velmi pozitivně. Doufám, že příští rok si to v Mostě zopakují, určitě bych přijel,“ svěřil se se svými pocity absolutní a hned dvojnásobný vítěz soutěže Antonín Tlusťák. Přemožitele totiž nenašel ani v následném závodě ve slalomu, který byl otevřený pro veřejnost.

Chválou na pořadatele a podmínky nešetřil ani sympatický a nečekaně druhý Jiří Navrátil. Do soutěžního vozu totiž nasedl po poměrně dlouhé pauze zaviněné zradou techniky. Letos mu postupně vypověděly službu tři motory na jeho Fordu Sierra, poslední velké závody navíc absolvoval před dvěma lety. Přesto mile překvapil, navíc po přesednutí do produkčního Mitsubishi. „Ještě v pátek při seznámení s tratí jsem se v autě vůbec necítil dobře. Nicméně už při první rychlostní zkoušce jsem našel cit a odhad. Stejně jsem ale nebyl se svým výkonem spokojený. Chyběla mi přesnost a já jsem rád precizní,“ zhodnotil své účinkování.

Horkou chvilku Navrátil se spolujezdcem zažili ve třetí rychlostní zkoušce, kdy ve stokilometrové rychlosti pilot nezvládl své Mitsubishi při výjezdu ze začátky a několikrát vůz přetočil. „V tomto okamžiku se ukázalo, jak je trať v uzavřeném okruhovém areálu bezpečná. Zastavili jsme i při té vysoké rychlosti bez kolize kus od svodidel,“ doplnil. Postěžoval si jen na termín závodu. „V listopadu je to tady dost nešťastné, hodně fouká. Doporučil bych v příštím roce termín posunout tak o měsíc dopředu. Přesto mě překvapil velký zájem diváků, přišlo opravdu hodně lidí. Atmosféra byla skvělá,“ dodal.

Diváci, kteří mohli ze svahu nad autodromem sledovat pohodlně průběh rychlostních zkoušek na obou tratích, zažili skutečně napínavou podívanou. O tu bezesporu nejdramatičtější se postaral Karel Štochl se spolujezdkyní Adélou Vackovou na voze Subaru Impreza STI. Po průjezdu úseku s aquaplaningem na polygonu vůz vylétl z trati a skončil ve vodní nádrži. Nikomu se naštěstí nic nestalo, posádce se podařilo včas potápějící se auto opustit.

Návštěvníci závodu ocenili i doprovodný program. Nadchla ukázka letecké akrobacie zkušeného pilota Miroslava Červenky a jeho pozdější přistání na cílové rovince okruhu. Pro tyto účely si na braňanském letišti vyměnil stroj a od historicky prvního dosednutí letounu na dráhu autodromu jej neodradily ani silné poryvy větru. Líbila se také exhibiční rychlostní zkouška, při níž změřili své síly Adam Lacko v nové Octavii Cup III, David Vršecký s okruhovým truckem Buggyra a Martin Kolomý s dakarským speciálem Tatra. Vršecký si to pak rozdal i mistrem Evropy v motokárách Adamem Koutem. Vydařený, i když částečně deštivý a větrný den završila po vyhlášení vítězů ohnivá show skupiny Firelovers.

Organizátoři pochopitelně nezapomněli ani na nejmenší návštěvníky. Centrem zábavy, soutěží a her pro děti i jejich rodiče se stalo dopravní hřiště na polygonu. Chlapci a děvčata se mohli vyžít ve skákací race zóně, čekaly je zajímavé workshopy, kreativní tvorba z přírodních materiálů, malování na obličej či drakiáda se soutěží o nejvydařenějšího draka.

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
16.11.2015 06:42
Rizek
A což až někoho napadne, že by namístě některého vyuhleného dolu místo jeho zatopení mohl vyrůst autodrom plný rychlostních zkoušek na šotolině.
toplist