www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ME 16 - Circuit of Ireland Rally (JERC)

Tarabus&Trunkát v Irsku: Banbridge osudná podruhé

11. dubna 2016 • 18:00

Stejně jako loni si v sobotu odpoledne připadali u trati Circuit of Ireland Rally Jaromír Tarabus s Danielem Trunkátem. Jejich Škoda Fabia R5 totiž opět uvízla v živém plotu lemujícím trať rychlostní zkoušky Banbridge. Zatímco loni přišla posádka „jenom“ o lepší výsledek, letos jí to stálo odstoupení z celé soutěže. A to z pátého místa absolutně a na poslední rychlostní zkoušce.

Jaromír Tarabus - Daniel Trunkát (Škoda Fabia R5) - Circuit of Ireland 2016

„Šlo teprve o náš druhý závod s Fabií R5, přičemž ten první byla loňská Barumka. V závodním autě jsme seděli při předstartovním testu přesně po půl roce, takže jsme sami příliš nevěděli, co můžeme od sebe a od vozu očekávat. Ale o to více jsme se na soutěž těšili a nejvíce jsme byli zvědaví, jak nám půjde hned první etapa s novými rychlostními zkouškami,“ popisuje výchozí pozici do prvního letošního závodu posádky Jaromír Tarabus. „Už při seznamovacích jízdách nám počasí ukazovalo pomalu každých pět minut jinou tvář. Takže bylo jasné, že nás v Irsku bude stejně jako loni čekat velmi těžká soutěž. Zejména třicetikilometrová RZ The Glens byla velkou výzvou díky spoustě nepřehledných horizont a skoků,“ doplňuje Daniel Trunkát.

„V soutěži se nám podařilo zachytit tempo velice dobře. Vyšla nám zejména druhá sekce první etapy, kdy jsme na jedné RZ dokázali zajet téměř stejný čas jako vedoucí posádky Breen-Martin a Kajetanowicz-Baran. Výrazně k tomu přispělo to, že se našemu týmu Kresta Racing podařilo velice dobře nastavit náš vůz na mokré podmínky,“ byli s průběhem první etapy spokojeni Jaromír s Danielem, kteří šli v těžké konkurenci přenocovat na krásném pátém místě. Malé časové rozestupy před nimi i za nimi však dávaly tušit, že i v druhé etapě bude třeba pokračovat v maximálním tempu.

„Druhá etapa byla ve znamení snahy udržet pátou příčku a zároveň dále tlačit na soupeře před námi. V dopolední sekci to ale nešlo podle našich představ, domácí posádka Josh Moffett - John Rowan se nám vzdalovala. I proto jsme před závěrečnou sekcí trochu zariskovali a obuli tvrdší směs pneu než většina soupeřů. Výsledkem byl absolutně druhý čas těsně za „Kajtem“ na rychlostní zkoušce Hamiltons Folly 2. Přitom podmínky zde byly velmi obtížné, na trati nás na této RZ potkalo sucho, vlhko, mokro a v závěru dokonce i kroupy,“ popisuje Jaromír Tarabus podařenou jízdu v místy až extrémních podmínkách. Zanedlouho ale už přišla osudná poslední rychlostní zkouška Banbridge 2.

„Před poslední RZ jsme ztráceli na čtvrté místo pouze pět sekund a chtěli jsme na něj zkusit zaútočit, takže jsme jeli od začátku na maximum. Tři km po startu jsem v těžké pasáži nepobral změnu v rozpisu a díky tomu jsem v něm byl při diktátu později, než jsem měl. To mělo za následek, že jsme v následující levé tři do pravé šest vycestovali mimo trať do živého plotu. Na rozdíl od loňska zde ale chybělo třicet diváků, kteří by nás byli schopni dostat zpět na trať. Takže zatímco loni nás stejná příhoda na této (!) rychlostní zkoušce Banbridge stála „jenom“ to páté místo, letos nás stála celou soutěž. Mrzí mě, že se mi podařilo nám pokazit celý závod a snahu celého týmu,“ bere zodpovědnost za odstoupení na svá bedra Daniel Trunkát. Díky předchozímu průběhu soutěže však už pokračuje v optimističtějším duchu. „Ověřili jsme si, že díky kvalitě Fabie R5 v kombinaci s nastavením od Romana Kresty jsme schopni jet se špičkou a malá ztráta na jeden kilometr na nejužší špičku Mistrovství Evropy je do příštích soutěží velice slibná. Takže nám nezbývá než hodit tento závod za hlavu, přenést rychlost i na šotolinu a snažit bojovat na květnové Rally Acropolis minimálně o stejný výsledek jako zde v Irsku. Na závěr bych rád dodal, že pořadatelé opět udělali fantastickou soutěž, kdy nám ukázali nejkrásnější místa Severního Irska. Za organizaci i podporu místních samospráv udělujeme soutěži jedničku se třemi hvězdičkami.“

Legendární řecká Acropolis Rally se jede v termínu 6. - 8. května, takže již zanedlouho bude možné páté posádce loňského Mistrovství Evropy v rally držet palce při jejich cestě za prvními letošními body.

Aleš Holakovský
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist