www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 20. dubna 2024, Svátek má Marcela, zítra Alexandra

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ME 16 - Circuit of Ireland Rally (JERC)

Dominik Brož pokořil Circuit of Ireland Rally

19. dubna 2016 • 18:00

Premiéru v juniorském mistrovství Evropy má úspěšně za sebou posádka týmu TMS Turnov Dominik Brož – Petr Těšínský. V irském Belfastu si česká dvojice dojela pro 5. místo mezi juniory.

Dominik Brož - Petr Těšínský (Ford Fiesta R2) - Circuit of Ireland 2016

Ve chvíli, kdy turnovský Dominik Brož absolvoval v loňském roce v Německu soutěž započítávanou do seriálu podniků Mistrovství světa, se splnil mladému jezdci velký sen. To ovšem ještě netušil, jak bude vypadat sezona 2016. Táta Jirka Brož a šéf týmu TMS Turnov Tomáš Prokorát s manažerem Václavem Donátem vidí v Dominikovi velký jezdecký talent, který je potřeba rozvíjet. Proto po zvažování padla volba na juniorské mistrovství Evropy (JERC). První letošní soutěž JERC Rally Liepaja v Lotyšsku byla pro nepříznivé počasí zrušena, a tak čekali junioři na svůj letošní úvodní závod až do začátku dubna, kdy se jela Circuit of Ireland Rally. Svůj křest si zde měli odbýt i Dominik Brož s Petrem Těšínským.

„Do Belfastu jsme se oba velmi těšili. Od pořadatele jsme obdrželi videonahrávky rychlostních zkoušek, které jsme mohli virtuálně nanečisto projet. První dojmy byly smíšené - nadšení s respektem. Styl erzet je v Irsku zcela jiný, než v Česku. Silničky mezi zídkami s mnoha horizonty, to je nádhera, ale zároveň stačí malá chyba a je po závodě. V loňském roce mi četl noty Tomáš Prokorát, ale jeho pracovní zaneprázdnění mne donutilo poohlédnout se po jiném spolujezdci. Volba padla na Petra Těšínského, který v minulosti v našem týmu již hostoval a se kterým si velmi rozumím,“ podělil se o dojmy z příprav na irskou soutěž i změnu ve složení posádky Dominik Brož.

Dominik i Petr odlétali z pražského letiště s několika cíli. Jednak si procvičí svou angličtinu, poznají nové prostředí rychlostních zkoušek, ale hlavně budou sbírat zkušenosti. Malý zádrhel nastal ve chvíli, kdy si posádka v půjčovně aut vyzvedla vůz, který měl pravostranné řízení. Dominik byl v tu chvíli postaven do role spolujezdce, ale zakousl se a Petra od volantu vyhnal :-) „Seznamovací jízdy proběhly v poklidu a já byl z erzet nadšený. Jediná zkouška, z které jsem měl z počátku velký respekt, byla nejdelší rychlostní zkouška soutěže - 31,2 km dlouhá RZ The Glens. Byla zde spousta horizontů a já se tady doslova ztrácel. Při druhém průjezdu v seznamovačkách jsem již přicházel zkoušce na chuť a na závod, kdy ji pojedu v ostrém tempu, jsem se těšil,“ uvedl Dominik.

Dominik Brož - Petr Těšínský (Ford Fiesta R2) - Circuit of Ireland 2016

Dvojice Brož – Těšínský startovala s Fordem Fiesta R2, který spadá do evropské třídy RC4. V Belfastu měli kluci ve třídě 27 soupeřů, takže možností porovnávat se byla spousta. V JERC bylo osm posádek. Circuit of Ireland Rally letos obsahovala celkem 14 rychlostních zkoušek s 209,5 ostrými kilometry. Posádka TMS Turnov teamu se pustila do soutěže bez respektu. Jediný problém nastal na 3. RZ, kdy se na chvíli Dominik s Petrem ocitli mimo trať.

„Po jednom z horizontů došlo ke kontaktu našeho vozu s irskou mezí, od které se ford odrazil a otočil do protisměru. Jelikož byla cesta úzká a já nechtěl riskovat jízdu v protisměru, abych se otočil, musel jsem kousek couvat. Jezdecká chyba vyplynula ze špatně napsaného rozpisu a já ji beru na sebe. Pokud by nás dojela za námi startující posádka, zřejmě by byla v šoku, že jedeme erzetu pozpátku :-),“ vysvětlil drobný incident turnovský jezdec. Nejlepší výsledek zajela posádka na poslední zkoušce prvního dne Newtownards TT, kde dosáhla na třetí čas mezi juniory a čtvrtý ve třídě RC4. Po první etapě byli Dominik s Petrem klasifikováni na 6. místě mezi juniory a 14. místě ve třídě RC4.

Druhou etapu odjela dvojice Brož – Těšínský ve svižném tempu a zcela se vyvarovala jezdeckých chyb. Na konci soutěže byli kluci klasifikováni na 5. místě mezi evropskými juniory a 11. místě ve třídě RC4. Do výčtu výsledků patří i 7. místo v ERC3 a 32. místo v absolutní klasifikaci.

„V Irsku jsem startoval poprvé v životě. Byl to můj teprve druhý start v zahraničí na velké soutěži, takže hlavním cílem bylo posbírat co nejvíce zkušeností a dojet až do cíle. Irské tratě byly hodně specifické, navíc jsme trénovali s autem s volantem napravo, což situaci vůbec neulehčovalo, ale zvládli jsme to. S premiérovým startem v ERC junior jsem spokojený. I přes značnou ztrátu po jezdecké chybě na RZ 3 jsme dojeli 5. v juniorech a 7. v ERC3. Jsem opravdu rád, že jsme závod dokončili bez větších problémů, posbírali cenné zkušenosti a už se těšíme na další závod do Portugalska,“ zhodnotil irské vystoupení Dominik Brož.

Další soutěží, která se započítává do seriálu JERC bude Azores Airlines Rallye, a jak již název napovídá, pojede se na Azorských ostrovech na začátku června.

Miroslav Vebr ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist