www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ME 16 - Circuit of Ireland Rally (JERC)

Chris Mellors vyvíjí Proton do kategorie R5

29. dubna 2016 • 10:00

Vůz Proton Satria Neo S2000 patřil k nejexotičtějším projektům dnes již mrtvé kategorie S2000. Stál za ním britský tým MEM Chrise Mellorse, který momentálně připravuje vůz do kategorie R5.

Per-Gunnar Andersson - Emil Axelsson (Proton Satria Neo S2000) - Barum Czech Rally Zlín 2011

Ambiciózní soukromý projekt britské stáje podpořený malajskou automobilkou čeřil vody v seriálu IRC. Když už se podařilo dostat vůz do konkurenceschopného stavu, přišel zásadní krok s přestupem do SWRC, který ve finále dopomohl ke zlomení vazu celého projektu.

Tato éra je však již téměř zapomenuta. „V garáži nám zůstal jediný originální exemplář vozu S2000. Stále má ještě platnou homologaci, můj syn Ollie s ním startuje v rámci britského šampionátu. Všechny zbývající auta jsme předělali, osadili jsme je 2,5 litrovým motorem Millington, který je tolik populární v historických Escortech. Auto sice nemá žádnou platnou homologaci, ale je fantastické, má 340 koní,“ řekl majitel stáje Chris Mellors.

Přesto i on vyhlíží světlejší zítřky a připravuje vůz dle koncepce kategorie R5. „Kategorie R5 je momentálně hodně úspěšná, pomáhá k revitalizaci řady seriálů včetně britského šampionátu nebo mistrovství Evropy. Můžu potvrdit, že se momentálně soustředíme na vývoj vozu kategorie R5, který bychom chtěli představit již v příštím roce. Trochu nás ale brzdí fakt, že mateřská automobilka Proton neplánuje představit jejich nový model v Evropě již v příštím roce, takže zatím nemají největší zájem na tom, abychom s tímto modelem startovali. Ale věřím, že se nám tuto překážku podaří překonat,“ dodal Mellors.

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist