www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ME 06 - Rallye Vinho da Madeira

Giandomenico Basso vyhrál Madeiru i Evropu

7. srpna 2006 • 12:30

Šestým dílem pokračoval na portugalském ostrově Madeira evropský šampionát v automobilových soutěžích. Svým zdejším vítězstvím potvrdil Giandomenico Basso svou letošní suverenitu za volnatem nového Fiatu Punto S2000 a po zásluze se stal s velkým předstihem mistrem Evropy pro rok 2006.

Portugalští pořadatelé mívají již delší dobu jeden z největších rozpočtů ze všech evropských soutěží a tomu většinou odpovídá startovní listina. Letos zaplatili kompletní start třem jezdcům. Úřadující mistr Evropy Renato Travaglia usedl opět po delší době do Peugeotu 206 S1600 italské stáje Racing Lions, testovací jezdec Peugeotu a velezkušený Gilles Panizzi usedl do dva roky starého Renaultu Clio S1600 francouzské stáje Automeca a předloňský mistr Evropy Simon Jean-Joseph usedl do Clio S1600 nejnovější specifikace postavené týmem Barroso Sport.

Zbrojili však také domácí. Místní ostrovní matador Vítor Sá usedl do Renaultu Clio S1600, nejnovější Lancer Evo IX si přivezl Armindo Araújo, s devítkou startoval také Fernando Peres, Miguel Campos měl k dispozici špičkové Subaru Impreza STI. Dále se na startu objevila kompletní domácí špička kategorie S1600, které doplnili Španěl García-Ojeda, Francouz Bouffier, náš Roman Odložilík a také Umberto Scandola s druhým Fiatem Punto S2000.

Hned od úvodních kilometrů dával Basso jasně najevo, že ani tentokráte nebude mít konkurenci. Na zmoklých úvodních zkouškách si vypracoval velký náskok a ten už si pak do cíle bezpečně udržoval. Úvod se vůbec nevydařil Travagliovi, hned na druhém testu dostal defekt a následně se mu nedařilo dostat se do tempa. Ještě hůře začal Gilles Panizzi, který se pohyboval ve druhé desítce a vůbec nebyl schopen chytit rytmus.

Souboj o druhé místo se tak zúžil na Arminda Araúja, Simona Jean-Josepha, Vítora Sá a překvapivě také na Fernanda Perese. Tento souboj nakonec rozhodly technické problémy. Clio S1600 Vítora Sá začalo stávkovat v závěru první etapy, neposlušná elektronika znamenala konec nadějí na stupně vítězů. Výtečná stíhací jízda v sobotní etapě a jeden rekord rychlostní zkoušky za druhým jej nakonec vynesly alespoň do bodované desítky.

O trochu lépe dopadl Simon Jean-Joseph, který je po přerušení projektu vývoje Dacie Logan S2000 bez práce. Výtečně rozjetý závod mu zkazily potíže s posilovačem řízení, které neznamenaly tak velký propad jako u Sá, ale šance na stupně vítězů byly pryč. V souboji dvou místních matadorů byl nakonec šťastnější Armindo Araújo a zaslouženě vybojoval stříbrnou příčku.

Jinak se zahraničním hostům příliš nevedlo. Umberto Scandola zahájil opatrně a když se v sobotu začínal zrychlovat, podobně jako na Rally Ypres havaroval. Velmi pěkný závod jel Enrique García-Ojeda, hodně dlouhou dobu se držel i před Travagliou a Panizzim, v závěru soutěže však začala haprovat elektronika jeho Peugeotu, který se nakonec definitivně zastavil na přejezdu před poslední rychlostní zkouškou.

Čest španělského Peugeotu zachraňoval Bryan Bouffier, který se letos poprvé vyhnul výraznějším chybám a i přes technické problémy a časovou penalizaci za pozdní výjezd ze servisu dojel do cíle jen těsně za první desítkou. Vůbec se nedařilo Marco Cavigiolimu ani Romanu Odložilíkovi, oba zklamaly jejich Clia S1600. Roman Odložilík skončil kvůli vadnoucímu motoru v závěru prvního dne, Cavigioliho zradila převodovka na RZ 18.

Dalším podnikem letošního evropského šampionátu bude koncem srpna Barum Rally Zlín.

Veškeré informace k Rally Vinho da Madeira 2006 najdete zde.

Průběžné pořadí mistrovství Evropy

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist