www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 25. dubna 2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 16 - PZM Rally Poland

Po smůle Tänaka vyhrál Rally Poland Andreas Mikkelsen

3. července 2016 • 14:00

Po úspěšné soutěži na Sardínii se kolotoč mistrovství světa v automobilových soutěžích přesouvá, možná na dlouhou dobu naposledy, k našim severním sousedům. Průběh letošního ročníku PZM Rally Poland můžete po celý víkend sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

-

Online výsledky - Rally Radio

Diskuse k soutěži - Další informace k PZM Rally Poland

-

- - - - - - - - - - - - - 3. etapa - - - - - - - - - - - - -

Andreas Mikkelsen - Anders Jaeger (Volkswagen Polo R WRC) - PZM Rally Poland 2016

Estonský mladík Ott Tänak mířil k překvapivému vítězství na letošní Rally Poland, nakonec se jej však nedočkal. Na předposlední rychlostní zkoušce totiž dostal defekt, ztratil více než čtyřicet vteřin a byl tak nucen přepustit první příčku Andreasi Mikkelsenovi.

Přes noc v okolí Mazurských jezer sprchlo a déšť provázel zkoušky i během dne. A zatímco první dvě etapy se nesly v poklidnějším duchu, dnes se udála spousta věcí.

Smůla Tänaka již byla zmíněna, tím byl taky zmařen historický okamžik, kdy by soutěž MS vyhrál někdo jiný, kdo nepoužívá pneumatiky Pirelli nebo Michelin (BF Goodrich). Zklamaný Tänak málem přišel o druhé místo, třetí Paddon za ním ztrácel dve vteřiny. I on však pojal poslední zkoušku hodně bohorovně a bronz uhájil před dotírajícím Neuvillem o necelou vteřinu.

Pátou příčku obsadil Latvala, který dokázal odrazit útok Ogiera, kterému dopomohli k jednomu z vítězství v dnešní rychlostní zkoušce sportovní komisaři, kteří mu po udělení žluté vlajky přidělili vítězný čas, čímž se postarali o zajímavou kombinaci, kdy na posledních třech soutěžích MS vyhrál jednu ze zkoušek pilot díky času od zeleného stolu.

Sedmý dojel Craig Breen následovaný Madsem Ostbergem. Ten ani tentokrát nepředváděl žádný úžasný výkon a do první desítky se dostal jen díky chybám soupeřů - Camilli poškodil závěs kola, Sordo poškodil auto po kontaktu s retardérem, Lefebvre ztratil spoustu času s vylomeným kolem.

Také souboj o prvenství ve WRC2 rozhodly defekty. Jediný, kdo měl po celou dobu bezproblémový závod, byl Teemu Suninen, který si tak připsal vítězství před dnes mocně stahujícím Elfynem Evansem. Toho však potkal defekt, stejně jako nakonec třetího Esapekku Lappiho. V rámci juniorů vyhrál Simone Tempestini před Terry Folbem a Ole Christianem Veibym.

Startovní pořadí do 2. etapy

- - - - - - - - - - - - - 2. etapa - - - - - - - - - - - - -

Také po druhé etapě je na čele Ott Tänak, když po chybě Andrease Mikkelsena navýšil svůj náskok na více již 21 vteřin. Dokáže udržet premiérové vítězství pro DMack i zítra, kdy se po vydatném dešti očekávají úplně jiné podmínky?

Ott Tänak - Raigo Mölder (Ford Fiesta RS WRC) - PZM Rally Poland 2016

Dnešní den zopakoval jako přes kopírák první etapu, jen rozestupy se zvětšily. Na čele se i nadále drží trio Tänak-Mikkelsen-Paddon. Poprvé se Tänakův náskok přehoupl přes 20 vteřin po předposlední zkoušce, kde Mikkelsen minul jednu zatáčku.

Na čtvrté místo se posunul Neuville, hlavně psychicky se trápícího Ogier přeskočil o 3,6 vteřiny I Jari-Matti Latvala. Za nimi se seřadili tovární jezdci Citroënu Lefebvre s Breenem a Fordu Camilli s Ostbergem.

I nadále trvá, že dosud neodstoupil jediný vůz kategorie WRC. Díky tomu jsou vozy WRC2 mimo první desítku. Dnešním mohutným finišem dokázal Esapekka Lappi přeskočit Teemu Suninena, třetí je Elfyn Evans, který dnes dokázal zajíždět rychlé časy, ale svou ztrátu z pátku nesmazal, navíc ještě nabral pár vteřin po defektu.

Mezi juniory vede celkem suverénně Simone Tempestini před Terry Folbem a Ole Christianem Veibym.

Jak již bylo zmíněno, během následující noci i zítřejšího odpoledne je pro oblast Mazurských jezer předpovězena velká průtrž mračen, což může výrazně změnit podmínky na trati. A vzhledem k omezenému počtu pneumatik na závod se můžeme zítra dočkat řady zajímavých zvratů.

Startovní pořadí do 2. etapy

-

- - - - - - - - - - - - - 1. etapa - - - - - - - - - - - - -

Ott Tänak - Raigo Mölder (Ford Fiesta RS WRC) - PZM Rally Poland 2016

Na tradičně extrémně rychlých písčitých tratích v okolí Mazurských jezer se dnes odehrála první etapa letošního ročníku PZM Rally Poland. Celá špička jela hodně vyrovnaně a v porovnání s jinými soutěžemi jsou rozdíly minimální. Na čele je Ott Tänak před Andreasem Mikkelsenem a Haydonem Paddonem.

Na poměry mistrovství světa naprosto nezvyklý jev - během první etapy neodpadl ani jeden z patnácti jezdců s vozy WRC. Na čele se celkem bezpečně drží ve vteřinkách trojice Tänak-Mikkelsen-Paddon, v těsném dostřelu za nimi jsou Ogier s Neuvillem. Další jezdci ztrácí trochu více, přesto až desátý Ostberg je prvním jezdcem, který ztrácí více než minutu. Právě jeho vystoupení a také časy Daniho Sorda jsou asi největším zklamáním dnešního dne.

Zajímavé boje se odehrávají i v kategorii WRC2. Prim hrají obě tovární 'škodovky' doplněné o Suninena. Dlouhou dobu byl nejrychlejší Pontus Tidemand, na poslední pořádné zkoušce dnešního dne havaroval. Do čela se tak dostal Teemu Suninen před Esapekkou Lappim, na dostřel jsou relativně i Elfyn Evans a Karl Kruuda. V rámci juniorů vede po odstoupení Andrea Crugnoly Simone Tempestini před Ole Christianem Veibym.

Startovní pořadí do 1. etapy

- - - - - - - - - - - - - před startem - - - - - - - - - - - - -

Po úspěšné soutěži na Sardínii se kolotoč mistrovství světa v automobilových soutěžích přesouvá, možná na dlouhou dobu naposledy, k našim severním sousedům. Průběh letošního ročníku PZM Rally Poland můžete po celý víkend sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Thierry Neuville - Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 WRC) - PZM Rally Poland 2016

Výsledky shakedownu

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist