www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 27. dubna 2024, Svátek má Jaroslav, zítra Vlastislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 16 - PZM Rally Poland

Suninen zajistil značce Škoda páté vítězství v řadě

4. července 2016 • 09:00

Nejprve velké horko a prach, pak déšť a bláto a k tomu ještě drama: posádka vozu Fabia R5 Teemu Suninen/Mikko Markkula se vypořádala se všemi výzvami a zajistila značce Škoda páté vítězství v řadě v soutěži seriálu FIA Mistrovství světa v rally (WRC 2). Finům přitom nahrál i defekt pneumatiky tovární posádky Škoda Esapekka Lappi/Janne Ferm, která v napínavém souboji prvních tří posádek o vítězství vedla až do předposlední rychlostní zkoušky. Nakonec skončil loňský vítěz po 306,10 km této rally na třetím místě. Druhá tovární posádka Škoda Pontus Tidemand/Jonas Andersson skončila po velkém stíhacím závodě na místě sedmém.

Pontus Tidemand - Emil Axelsson (Škoda Fabia R5) - Rally Poland 2016

„Střídající se povětrnostní podmínky i podmínky na trati, velká rychlost a napínavý souboj o vítězství - Polská rally byla skutečně pro WRC 2 tou nejlepší reklamou. Esapekka Lappi a Janne Ferm měli namířeno k vítězství, než je zastavil defekt pneumatiky. Gratulace Teemu Suninenovi a Mikkovi Markkulovi, kteří pokračovali ve vítězné sérii značky Škoda,“ komentoval výsledek šéf Škoda Motorsportu Michal Hrabánek a dodal: „Přesně před rokem jsme tady v Polsku oslavili historicky první vítězství ve WRC 2 s vozem Fabia R5. Tentokrát na náš vůz s pohonem všech kol vsadilo hned osm pilotů, z nichž se čtyři umístili mezi nejlepšími osmi. To ukazuje, že jsme na správné cestě, po které musíme důsledně pokračovat dál.“

Soutěžní dny na šotolinových tratích v krásné krajině Mazurské jezerní plošiny byly nabité napětím. V pátek se nejprve vedení ujala tovární posádka Škoda Pontus Tidemand/Jonas Andersson, kterou ale dočasně zastavil problém. Pak se rozpoutal souboj o vítězství mezi oběma piloty s vozy Škoda Fabia R5, Esapekkou Lappim a Teemu Suninenem, a Elfynem Evansem (Ford). V pátek večer byl v čele Suninen, ale v sobotu převzal vedení ve velkém horku na prašných tratích Lappi.

Ten do posledních čtyř rychlostních zkoušek finálového dne nastupoval s náskokem 10,8 sekund na Suninena, ovšem podmínky na trati se zcela změnily. Tratě byly po silných deštích bahnité, teploty klesly téměř o 15 stupňů. Lappi na prvních dvou rychlostních zkouškách finálového dne nejprve obhájil vedení před Evansem a Suninenem. Na předposlední zkoušce „Baranowo 2“ ale měl Lappi, stejně jako Evans, defekt pneumatikya ztratil téměř dvě minuty. Tím měl Suninen volnou cestu k třetímu vítězství v této sezóně.

„Nejdřív jsem se pokusil jet dál, ale pak jsme přece jen museli zastavit a vyměnit pneumatiku. Díky tréninku, který pravidelně absolvujeme, to šlo velice rychle. Přesto je to samozřejmě zklamání, když vás defekt zastaví tak krátce před možným vítězstvím, ale i to patří k rally. Gratuluji Teemu Suninenovi, který byl na trati skutečně velice rychlý a je zaslouženým vítězem,“ komentoval to Lappi.

Suninen tak zajistil páté vítězství v řadě pro vůz Škoda Fabia R5. 22letý rallyový talent zahájil vítěznou sérii na Mexické rally, na Argentinské rally byl s tímto rychlým a spolehlivým vozem s pohonem všech kol neporazitelný Nicolás Fuchs. Na Portugalské rally triumfoval tovární jezdec Pontus Tidemand, na Italské rally pak opět Suninen. V celkové klasifikaci sezóny WRC 2 je to po sedmi ze 14 podniků sezóny podobně napínavé jako na Polské rally. Elfyn Evans (80 bodů/pět startů) je v polovině sezóny v čele, ale za ním má šanci na zisk titulu hned několik jezdců s vozem Škoda Fabia R5. Teemu Suninen (75 bodů/čtyři starty) je na druhém místě před Nicolásem Fuchsem (59 bodů/pět startů). Za nimi následuje tovární jezdec Škoda Pontus Tidemand (49 bodů/tři starty). Esapekka Lappi získal ze tří startů 32 bodů. Každý jezdec může v roce 2016 získat body do boje o titul ve WRC 2 v sedmi podnicích, počítá se šest nejlepších výsledků.

Oba tovární jezdci Škoda Lappi a Tidemand mají na následující zastávce mistrovství světa ve Finsku od 28. do 31. července opět šance bodovat. Ostatně Esapekka Lappi chce svou domácí rally, stejně jako v roce 2015, vyhrát.

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist