www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. dubna 2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 16 - Neste Rally Finland

Vítězství pro Meekea, pódium pro Breena - víkend snů pro Abu Dhabi Total WRT

1. srpna 2016 • 14:00

Víkend snů má za sebou Abu Dhabi Total WRT tým po Rally Finsko, na které startoval ve svém omezeném programu sezony WRC. Stejně jako v Portugalsku se podařilo dvojici Kris Meeke a Paul Nagle vyhrát, tentokrát na vůbec nejrychlejším podniku kalendáře WRC s dosaženou průměrnou rychlostí přes 126 km za hodinu. Od chvíle, kdy se začátkem roku stali členy týmu, neustále se zlepšují Craig Breen a Scott Martin. Nyní dokázali premiérově vyhrát rychlostní zkoušku a celkově dojet na třetím místě!

Khalid Al Qassimi - Chris Patterson (Citroën DS3 WRC) - Neste Rally Finland 2016

Po dvou dlouhých a náročných etapách pátku a soboty rally vyvrcholila kratším programem v neděli. Lempää (6,83 km) a Oittila (10,15 km) se jely dvakrát bez možnosti servisu. Kris Meeke před závěrečným programem měl poměrně solidní náskok 41 sekund na druhého Jari-Mati Latvalu, a tak si mohl dovolit kontrolovat svou rychlost a postupně se propracovávat k impozantnímu završení rally vítězstvím. Zaznamenal i zlepšení severoirského pilota, svého týmového kolegy.

Třetí auto v barvách Abu Dhabi Total WRT, které vedl Khalid Al Qassimi, rovněž dojelo do cíle. Pilot z Emirátů se ale nemohl najít a plně se nekoncentroval na svůj výkon v situaci, kdy viděl možný blížící se úspěch týmových spolujezdců na nejikoničtější rally celé sezony.

Nedělní program byl dramatický zejména pro celkově třetího Craiga Breena, o jehož pozici tvrdě bojovali další v pořadí. Ott Tänak, Thierry Neuville, Hayden Paddon a Mads Ostberg se všichni vešli do rozpětí dvaceti sekund.

Vítězstvím na RZ 21 stáhl Tänak náskok pilota Abu Dhabi Total WRT o 4,8 sekundy, Estonec však byl nucen zastavit, aby na další rychlostní zkoušce skončilo mimo trať. Když Craig viděl svého soupeře s odstaveným vozem, zaváhal, ztratil několik sekund a umožnil Neuvilleovi stáhnout odstup o 6,6 sekundy.

Na radu týmu, aby se pokusil udržet svou pozici, reagoval nejlepším možným způsobem - vyhrál RZ 23. V cíli na Lempää 2 zaznamenal své první vítězství v rychlostní zkoušce v mistrovství světa WRC o desetinu sekundy před Paddonem!

Rally Finsko vyvrcholila Power Stage. Kris Meeke vypustil boj o prémiové body a dal přednost uhájení svého třetího triumfu ve WRC po loňské premiéře v Argentině a letošním Portugalsku. Výsledek, resp. první vítězství britského pilota ve Finsku, podtrhl další rekord: jela se vůbec nejrychlejší rally v historii. Na trati 333,6 km dlouhé naměřili čas 2:38:05,8, čímž dosáhli Kris a Paul rekordní průměrné rychlosti 126,6 km v hodině.

Craig Brren a Scott Martin skončili šestí na Power Stage a udrželi vedení a dokončili víkend snů s jejich prvním umístěním na pódiu ve WRC teprve při jejich pátém startu ve voze WRC. Khalid Al Qassimi a Chris Patterson skončili na 16. pozici celkově.

Abu Dhabi Total World Rally Team čeká nejbližší start až v Číně (9. - 11. září) s jedním vozem, který obsadí Kris Meeke a Paul Nagle.

Kris Meeke (#7): „Pro pilota WRC je vítězství ve Finsku kromě titulu mistra světa tím největším výsledkem. Je to neuvěřitelný pocit vyhrát na nejtěžších tratích na světě. Výsledek byl z valné části dílem dvou průjezdů na Ouninpohja v sobotu. Po prvním průjezdu jsem neznal můj čas, ale tušil jsem, že jedu opravdu dobře. Pak jsem ale nemohl uvěřit tomu, že jsem byl o 13 sekund rychlejší než Jari-Mati Latvala! Loni mě tu při obráceném průjezdu porazil o šest sekund právě on, a to jsem si věřil, jak jedu výborně. Dokázali jsme, jaký jsme udělali pokrok v kombinaci práce týmu a mých zkušeností. Musím zdůraznit, že auto jelo po celý víkend perfektně. Měli jsme za sebou jediný den testování minulou neděli, ale i to stačilo na nalezení nejlepšího nastavení auta. V autě jsem se cítil jistě v pravém slova smyslu a to byl i klíč k vítězství. V neděli ráno už jsem byl úplně uvolněný. Posledních několik rychlostních zkoušek jsem jel tak, abych dokončil práci, kterou jsme udělali v prvních dvou dnech rally.“

Craig Breen (#8): „Nejlepší den mé kariéry! Vypadá to, že s tímto autem to jde den ode dne lépe a lépe. Když jsem se v sobotu odpoledne usadil na třetím místě, cítil jsem na sobě, že jsem se posunul o další level. Do cíle v neděli sice nezbývalo mnoho kilometrů, ale byly těžké, protože jsem musel odolávat útokům mých soupeřů. Nemohu být šťastnější, vždyť jsem poprvé zajel nejrychlejší čas a skončil na stupních vítězů. Cíl byl velmi emocionální. Nemohl jsem tomu uvěřit, bylo fantastické slavit v ten moment s lidmi, kteří mě podporovali. Je to opravdu zasloužená odměna pro chlapce v týmu, kteří museli tvrdě pracovat na opravě auta poté, co jsem během pondělního testování skončil mimo trať. Byl jsem zase blíž tomu, kde jsem chtěl o tomto víkendu být.“

Khalid Al Qassimi (#24): „Na všechny byl v neděli velký tlak. Mezi rychlostními zkouškami jsem sledoval Krisovo zlepšení a Craigův boj o třetí místo. Dvě auta Abu Dhabi Total WRT na stupních vítězů v cíli Rally Finsko, to je mimořádný počin. Nemohli jsme si přát lepší výsledek. Jsem také spokojený s mým výkonem. Podařilo se mi zlepšit se rychlostně oproti loňsku.“

Citroën Racing
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist