www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR 16 - SVK Rally Příbram (MČR)

Dunovský v Příbrami cíl smolně nespatřil, přesto je mistrem ČR

5. října 2016 • 13:00

Do závěrečné soutěže Mistrovství České republiky v rally, kterou byla 37. SVK Rally Příbram, vstupovala posádka Dunovský Peugeot Rally Teamu s poměrně složitou matematickou kalkulací, která za určitých podmínek dávala šanci na zisk titulu mistrů České republiky v rally v kategorii 2WD.

Václav Dunovský - Petr Glössl (Peugeot 208 R2) - SVK Rally Příbram 2016

Obhajoba tohoto titulu totiž pro Václava Dunovského a Petra Glössla připadala do úvahy v případě, že úspěšně dokončí obě etapy Rally Příbram. Už před startem závěrečné soutěže MČR v rally ale bylo jasné, že Dunovský Peugeot Rally Team s posádkou Václav Dunovský - Petr Glössl a s vozem Peugeot 208 R2 jsou jistými mistry České republiky v rally v nesmírně kvalitně obsazené třídě 6. Výchozí pozice před prvními kilometry rychlostních zkoušek na Rally Příbram tedy byla velmi dobrá, nicméně ne zcela jednoznačná.

Středočeská Rally Příbram měla letos zejména ve své první etapě trať postavenou na hodně rychlých úsecích. Václavu Dunovskému s Petrem Glösslem se podařilo hned od počátku nasadit vysoké tempo a usadit se ve vedení třídy 6, což současně znamenalo i vedení v kategorii 2WD. Jezdec Dunovský Peugeot Rally teamu nebyl úplně spokojený s výkonem motoru, který před soutěží prošel repasí a byl opatřen novým řídícím software. Vše vypadalo velmi nadějně a posádka se již velmi přiblížila i zisku titulu v kategorii 2WD, protože už stačilo jen dojet do cíle soutěže. Stará poučka ale říká, že v rallye není nikdy nic jistého až do závěrečné rychlostní zkoušky, a přesně to se bohužel potvrdilo v případě Václava s Petrem. Jen tři měřené úseky před cílem soutěže totiž museli z rallye odstoupit kvůli technické závadě. Na jejich Peugeotu 208 R2 totiž došlo k poměrně neobvyklému ustřižení šroubů držící na svém místě přední kolo. Po třech kolech se bohužel nedalo dál pokračovat a Václav Dunovský s Petrem Glösslem museli nedaleko cíle Rally Příbram odstoupit. Bohužel tím přišli o možnost obhajoby titulů mistrů ČR v kategorii 2WD, kde letos závodili proti soupeřům se silnější technikou vyšší třídy. Smutek ale v Dunovský Peugeot Rally teamu na Rally Příbram přesto dlouho nebyl, protože se posádce podařilo splnit zadaný úkol a s Peugeotem 208 R2 obhájili titul mistrů České republiky v rally ve velmi dobře obsazené třídě 6.

Václav Dunovský, jezdec Dunovský Peugeot Rally teamu: „Na Rally Příbram jsem ve své kariéře startoval jen jednou asi před pěti roky a letošní rychlostní zkoušky byly úplně jiné. Byla to pro mě tedy skoro nová soutěž. Bohužel jsem se od shakedownu potýkal s tím, že motor ve vyšších otáčkách neměl správný výkon a to mě trochu dostávalo z koncentrace. Od Barum Rally jsem v autě neseděl a bylo těžké se z počátku trefovat do brzdných bodů a najít správnou pohodu v autě. Ve druhé sekci první etapy už to bylo o hodně lepší a myslím, že se nám tyhle rychlostní zkoušky povedly bezvadně a byli jsme ve vedení. Důležité bylo, že nám opět perfektně fungoval rozpis. V hlavě jsem měl i myšlenky, že nemůžeme za každou cenu jít do rizika a bojovat o vítězství ve třídě, kde jsme měli už jistý zisk titulu, ale musíme dojet tak, abychom bodovali do dvoukolek a mysleli na šampionát. Do druhé etapy se trochu změnilo počasí a podle mě se nám povedla i volba pneumatik. Podmínky na trati byly dost zrádné a my jsme nešli do úplného rizika. Na první ranní RZ jsme navíc vykroužili hodiny a museli couvat, na druhé jsme vykroužili již jen polohodiny a jen tak tak, že nám nezhasl motor. Klobouk dolů před soupeři, kteří tyhle dvě rychlostní zkoušky vyhráli. I přesto jsme ale byli výsledkově tam, kde jsme potřebovali být, ale bohužel v jedenácté rychlostní zkoušce nám při jednom technickém průjezdu vesnicí upadlo kolo.

Ustřihly se nám „štefty“ v levém předním kole a byl konec. Obhajoba titulu ve 2WD nám tedy těsně unikla, přesto si myslím, že se nám letošní sezona povedla, a pro nás velmi cenný titul ve třídě 6 jsme v předstihu získali. Dost těžko se porovnávají jednotlivé roky kariéry mezi sebou, ale podle mě byla tahle sezona nejtěžší, protože ve třídě 6 byla obrovská konkurence kvalitních závodníků se stejnými auty. Tušil jsem to už před startem první soutěže na Šumavě, a jasně se potvrdilo, že konkurence letos byla opravdu neskutečná. Bylo to o velmi malých detailech a ani na chvíli jsme si v sezoně nemohli odpočinout. Titul ve třídě pro nás má obrovskou sportovní cenu, velmi si ho vážíme a se svou prací jsme opravdu spokojení. Byl na nás jako obhájce titulu velký tlak a my jsme ho ustáli. Děkuji všem členům našeho týmu, kteří odváděli velmi dobrou práci. Obrovskou podporu jsme měli také od Peugeotu ČR. Marco Venturini a Radka Matthey nás celou dobu hodně motivovali a cítili jsme jejich podporu i během soutěží, kdy s námi byli v kontaktu, a cítil jsem, jak nám věří a fandí. Velké díky patří také Petru Glösslovi, že to se mnou celou sezonu vydržel, protože to také vždy není jednoduché. Odvedl perfektní výkon a moc mu za to děkuji.“

Radka Matthey
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist