www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. března 2024, Svátek má Soňa, zítra Taťána

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 17 - Rally Gunajuato México

Tým Škoda Motorsport připraven na těžký test na Mexické rally

8. března 2017 • 12:15

Po perfektním startu do sezóny se dvěma vítězstvími ve dvou podnicích nyní čeká na tým Škoda Motorsport ultimativní zkouška odolnosti ve FIA Mistrovství světa FIA v rally (WRC 2). Na Mexické rally musejí tovární jezdec Pontus Tidemand a jeho navigátor Jonas Andersson od čtvrtka do neděle absolvovat 370 měřených kilometrů na šotolině. Po slavnostním zahájení v hlavním městě Mexiko City se pak vystoupá až do výšky 2 737 metrů, kde bude dosaženo nejvyššího bodu letošní rally.

Pontus Tidemand

„Na Mexické rally budou mimořádné zátěži vystaveni lidé i auta. Ale i tuto novou výzvu chceme zvládnout,“ říká šéf Škoda Motorsportu Michal Hrabánek. „Na Švédské rally museli Pontus Tidemand a Jonas Andersson obstát na sněhu a ledu a suverénně si dojeli pro vítězství. Nyní bude třeba předvést špičkové výkony v horku a někdy i vysoké nadmořské výšce. To od posádky i týmu vyžaduje maximální koncentraci v každé sekundě,“ pokračuje Hrabánek.

Vše začíná ve čtvrtek hned absolutním vrcholem v srdci milionové metropole Mexico City. Na náměstí Zócalo budou Tidemandovi a jeho vozu Škoda Fabia R5 přihlížet desetitisíce fanoušků. V pátek je pak na programu dvakrát slavná rychlostní zkouška „El Chocolate“, která s 54,90 km patří k nejdelším v sezóně mistrovství světa. V tento den se také pojede pod zem: v Guanajuato se pojede starým důlním tunelem. Obecně jsou na drsných šotolinových tratích vedle pneumatik velice namáhány motory – vyjíždí se totiž až do výšky 2 737 metrů, kde motory kvůli řídkému vzduchu ztrácejí až 20 procent svého výkonu.

„Mexiká rally je něco zcela mimořádného a vyžádá si od nás úplně všechno,“ říká Tidemand. „Obrovsky se těším na četné fanoušky a rozmanité tratě. Díky vítězství doma ve Švédsku jsme optimálně odstartovali boj o titul v mistrovství světa a samozřejmě i v Mexiku chceme bojovat o vítězství,“ dodává Tidemand. Švédský sportovec roku 2016 pro motoristický sport v celkové klasifikaci WRC 2 vede spolu s Andreasem Mikkelsenem, který má stejný počet bodů a na úvod sezóny vyhrál Rallye Monte Carlo, rovněž s vozem Škoda Fabia R5. V letošní i loňské sezóně vyhrál dvanáct z posledních třinácti rally ve WRC 2 tento špičkový speciál z Mladé Boleslavi. Následující kapitola této úžasné historie úspěchu by se měla psát na Mexické rally.

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist