www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR 18 - Rallye Šumava Klatovy (MČR)

Na klatovské soutěže se letos přihlásilo celkem 183 posádek

13. dubna 2018 • 18:30

K datu uzávěrky 53. Rallye Šumava Klatovy a 27. Historic Vltava Rallye se organizátorům sešly přihlášky celkem od 183 posádek. Do každé ze soutěží se přihlásilo přes osmdesát dvojic, ty doplní patnáct aut v rámci 4. Rallye Šumava Legend. Nechybí nikdo z domácí špičky, zejména mezi historickými vozy navíc uvidíme i mnoho zahraničních účastníků. Bližší informace k soutěžím se objevují také na nových klubových stránkách www.pamk.cz .

Karel Trněný - Václav Pritzl (Škoda Fabia WRC) - Rallye Šumava Klatovy 2017

Už jen týden chybí do startu 53. Rallye Šumava Klatovy a 27. Historic Vltava Rallye a startovní listiny obou soutěží jsou uzavřeny. Na první z nich, která má ze všech domácích rallye nejdelší historii, se přihlásilo 86 posádek na čele s kompletní domácí špičkou. Se startovním číslem 1 se tak v pátek 20. dubna vydá na trať (ze slavnostní rampy umístěné na klatovském náměstí Míru) tovární dvojice týmu Škoda Motorsport, Jan Kopecký – Pavel Dresler. Hned za nimi odstartují se svým Fordem Fiesta R5 Plzeňané Václav Pech a Petr Uhel, kteří mají stejně jako škodováci zatím na svém kontě čtyři triumfy na šumavské soutěži, třetí vyjede černý kůň soutěže v podobě Rusa Lukjaňuka (navigovaného krajanem Arnautovem) s dalším vozem Ford. Vůz s modrým oválem ve znaku (starší, ale silnější variantu Ford Focus WRC) používají také Jan Dohnal s Michalem Ernstem, kteří povezou na dveřích čtyřku, nově letos usedá do Fordu Fiesta R5 také talentovaný Jan Černý. Na jeho autě se bude lesknout číslo 5 a právě na páté pozici dokončil příbramský jezdec se spolujezdcem Petrem Černohorským na Valašsku úvodní soutěž letošního národního šampionátu. „Páté místo v této konkurenci není úplně špatné. Před dalšími závody bude ale potřeba ještě pracovat,“ nechal se slyšet závodník Mogul Racing Teamu v cíli soutěže. Konkurence bude ale velice silná také v Klatovech a boje o každou příčku budou nesporně tvrdé a vyrovnané. Vždyť ve třídě 2 (kam patří drtivá většina favoritů) je přihlášeno dokonce 21 posádek!

Těšit se můžeme ale i na historické vozy, které budou závodit při ´Vltavě´. Přihlásilo se jich letos rekordních dvaaosmdesát a jsou téměř přesně rozděleny na dvě poloviny mezi auta s domácími a zahraničními posádkami. Přednost pochopitelně opět dostanou vozy Mistrovství Evropy, mezi kterými pojede s čestným startovním číslem 1 dvojice, která už třikrát v Klatovech zvítězila. Jsou to Norové Valter Ch. Jensen s Erikem Pedersenem, kteří opět usednou do silného BMW M3. Budou to mít ale letos hodně těžké, konkurence bude velice silná. Dvojku poveze na Fordu Sierra Cosworth Španěl Alonso Villarón, s číslem tři se představí Fin Silvasti se svým žlutým Porsche 911, se kterým dojel v minulých dvou ročnících do cíle ´Vltavy´ vždy na stříbrné příčce. Startovní číslo 4 bude patřit Harrimu Toivonenovi, jehož bratr byl hvězdou rally 80. let, za rychlým Švédem Johnsenem (č.5) pojede se šestkou otec slavného závodníka současnosti, Jari Latvala. Domácí špička zahajuje číslem 42 a vévodit jí bude vítěz úvodního podniku domácího šampionátu historických vozů, Vlastimil Neumann s kultovním Fordem Escort RS Cosworth. Historické vozy pro rally jsou rozděleny do pěti věkových kategorií, přičemž těch nejstarších uvidíme na startu 8, aut z první poloviny 70.let bude celkem 22, vozů o něco mladších se přihlásilo 17. Nejvíc bude strojů z 80.let (celkem 28), v domácím šampionátu startují také vozy z první poloviny 90.let, kterých je přihlášeno sedm.

Základní informace k Rallye Šumava Klatovy

Základní informace k Historic Vltava Rallye

Statistika účastníků HVR 2018 podle národnosti: Rakousko 2, Česká republika 44, Německo 2, Španělsko 3, Estonsko 2, Finsko 11, Velká Británie 1, Maďarsko 4, Itálie 3, Lucembursko 1, Nizozemsko 1, Norsko 1, Polsko 1, Švédsko 1, USA 1.

Statistika účastníků HVR 2018 podle značek vozů: Alfa Romeo 2, BMW 10, Fiat 2, Ford 17, Lada 9, Mercedes Benz 2, Opel 3, Peugeot 3, Porsche 8, Rover 1, Saab 1, Suzuki 3, Škoda 19, Toyota 1, Volkswagen 1.

Statistika účastníků RŠK 2018 podle značek vozů: BMW 1, Dacia 1, Fiat 2, Ford 9, Honda 4, Mitsubishi 11, Opel 3, Peugeot 13, Porsche 5, Renault 9, Subaru 2, Suzuki 1, Škoda 25.

Statistika účastníků RŠK 2018 podle rozdělení do tříd: Třída „2“ 21, třída „3“ 10, třída „4“ 6, třída „5“ 4, třída „6“ 16, třída „7“ 4, třída „8“ 6, třída „9“ 5, třída „10“ 2, třída „11“ 5, třída „12“ 1, třída „13“ 6.

Karel Špaček
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist