www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. března 2024, Svátek má Soňa, zítra Taťána

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 19 - Rallye Tatry

Pod Tatry se sjedou opět auta s elektrickým a hybridním pohonem

25. března 2019 • 15:40

Mezi aktuální trendy ve světě automobilismu patří v posledních letech zkoumání možností alternativních pohonů, které by mohly v budoucnu nahradit spalovací motory. Pořadatelé tatranské rally z AOS Klub Poprad drží s tímto proudem krok a v loňském roce v rámci klasické rally uspořádali premiérově GREEN RALLYE TATRY pro vozidla a hybridní auta s kombinovaným spalovacím a elektrickým pohonem. Po loňském úspěšném ročníku, kterého se zúčastnily téměř dvě desítky vozidel, proběhne v termínu 3. – 5. května 2. ročník GREEN RALLYE TATRY.

Green Rallye Tatry 2018

Po tratích se budou prohánět vozidla poháněná čistě elektřinou nebo hybridní vozidla kombinující klasický spalovací motor a elektromotor. Mohou se zúčastnit pouze auta, která jsou schopná provozu na běžných silničních komunikacích. Diváci budou mít jedinečnou příležitost sledovat posádky nejen domácí, ale i z České republiky ve vozidlech značky Tesla nebo Kia s výhradně elektrickým pohonem, ale také stále se rozšiřující hybridní vozidla koncernu Toyota. Zajímavostí jsou nepříliš rozšířená vozidla Fisker a Zhidou. „Nejde o klasickou rally, ale o jízdu pravidelnosti, při níž posádky absolvují některé z klasických rychlostních zkoušek Rallye Tatry, okořeněná o speciální úkoly jako například jízdu zručnosti, a také o společensko-kulturní vyžití v nádherném tatranském regionu pod slovenskými velehory spojené s příjemnými gastronomickými zážitky a relaxací ve wellness,“ upřesnil Stanislav Hanzeli, předseda organizačního výboru a ředitel rally. Loňský premiérový ročník vyhrála v kategorii plně elektricky poháněných vozidel česká posádka Lukáš Hataš, Tereza Němcová na voze Tesla Model X90D, v kategorii hybridních vozidel s kombinovaným spalovacím motorem a elektrickým pohonem a byl nejlepší Ivan Marton na voze Fisker Karma.

„Diváci uvidí účastníky Green Rallye Tatry již v pátek 3. května při slavnostním startu před OC Forum na náměstí svatého Egídia v Popradě. Elektrické vozy budou soutěžit po oba víkendové dny ve dvou etapách. V sobotu odpoledne se objeví na rychlostních zkouškách Šuňava a Spišské Bystré a večer na okruhu v Popradě. V neděli pojedou ve směr na Maguru jednu rychlostní zkoušku. Připraven budou mít oběd na Štrbském Plese, ve společenském vyžití plánujeme golf v Malém Slavkově,“ pověděl Peter Oravec, předseda AOS Klub Poprad a tajemník soutěže. Pro diváky bude opět jedinečná příležitost vidět na Slovensku v akci techniku, se kterou se jako běžní uživatelé setkají v blízké budoucnosti stále častěji. Bližší informace najdete ve zvláštních ustanoveních, která budou zveřejněna začátkem dubna.

Další zpravodajský servis v rámci 46. Rallye Tatry 2019 přineseme v následujících tiskových zprávách. Uveřejněné budou postupně na oficiální webové stránce www.rallyetatry.sk, která dostane od začátku dubna novou grafickou podobu a na facebookovém profilu tatranské rally.

Roman Ordelt
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist