www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 19 - Tour de Corse

Kalle Rovanperä bude bojovat o vedení ve WRC 2 Pro

25. března 2019 • 16:00

Čtvrté dějství mistrovství světa 2019 FIA World Rally Championship, Francouzská rallye na Korsice (28. 3.–31. 3. 2019), nabídne na středomořském ostrově napínavé souboje. S privátně nasazeným vozem Škoda Fabia R5 se Kalle Rovanperä se spolujezdcem Jonnem Halttunenem vůbec poprvé pustí do soubojů na 14 rychlostních zkouškách Francouzské rallye, jež se jede na úzkých silnicích plných zatáček. Po dvou druhých místech na Rallye Monte-Carlo a Švédské rallye chce finská posádka zajet další dobrý výsledek v kategorii WRC 2 Pro, který by ji posunul do čela.

Kalle Rovanperä - Jonn Halttunen (Škoda Fabia R5), Rallye Monte Carlo 2019

I přes omezené zkušenosti s čistě asfaltovými soutěžemi Kalle Rovanperä a Jonne Halttunen svoji rychlost na asfaltovém povrchu ukázali již loni. Dvojice Finů, která skončila v roce 2018 v kategorii WRC 2 na třetím místě, dojela druhá na Německé rallye a současně vyhrála Španělskou rallye kombinující asfaltový a šotolinový povrch. „Rallye na Korsice je ve srovnání s jinými asfaltovými soutěžemi unikátní. Prakticky na ní nejsou rovinky, ale jen tisíce propojených zatáček. I když jsem na tomto ostrově nikdy předtím nebyl, chci zde dosáhnout dalšího dobrého výsledku,“ řekl před soutěží odhodlaně Kalle Rovanperä.

Šéf Škoda Motorsport vysvětluje: „I když se oficiálně jako tovární tým na Korsice neangažujeme, nominovali jsme Kalleho jako jezdce sbírajícího body za Škoda Motorsport do kategorie WRC 2 Pro. Současně s tím bude sbírat body v rámci kategorie WRC 2 Pro také do hodnocení jezdců. Když se mu podaří na Korsice zajet dobrý výsledek, bude v dobré pozici k tomu, aby mohl bojovat o titul. Nicméně i tak nesmí zapomenout, že na tomto ostrově pojede poprvé. Pro vítězství zde není důležitá pouze rychlost, ale významnou roli hraje také vytrvalost.“ Ve Francii bude Škoda Fabia R5 nejoblíbenějším vozem kategorie R5. V tomto kole mistrovství světa bude v rámci kategorie R5 zajímavé sledovat mladého talentovaného jezdce Pierre-Louise Loubeta s jeho spolujezdcem Vincentem Landaisem. Na středomořském ostrově bude o nejvyšší příčky bojovat také ruská posádka Nikolay Gryazin/Yaroslav Fedorov, která v roce 2018 vyhrála juniorský šampionát FIA ERC U28.

V letošním roce bude mít Francouzská rallye na Korsice novou podobu. Konečný výsledek přinese 14 rychlostních zkoušek s celkovou délkou 347,51 km. Nejdelší zkouška „Castagniccia“ bude měřit více než 47 kilometrů. Soutěž odstartuje ve čtvrtek 28. března v 19 hodin ve městě Porto-Vecchio na jihovýchodě ostrova. V pátek 29. března se pojede šest rychlostních zkoušek bez možnosti servisu. Až po nich bude možné navštívit servisní zónu v blízkosti letiště v Bastii. V sobotu (30. března) se v severní části ostrova odjede více než polovina z celkových měřených kilometrů soutěže. Na závěr jsou na neděli (31. března) připraveny dvě rychlostní zkoušky. Vítěz vystoupí na stupně vítězů v obci Calvi v 15 hodin.

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist