www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. března 2024, Svátek má Soňa, zítra Taťána

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 19 - Rally Argentina

Páté pódium v řadě pro C3 WRC

10. května 2019 • 09:30

Sébastien Ogier a Julien Ingrassia předvedli v Argentině další heroický výkon a zajeli čtvrté umístění na pódiu v této sezoně. Po nervy drásajícím závěru finálové etapy pro Citroën Total World Rally Team vybojovali páté stupně vítězů v roce 2019.

Sébastien Ogier - Julien Ingrassia (Citroën C3 WRC) - Rally Argentina 2019

S desetisekundovou penalizací, udělenou organizátory rally v sobotu pozdě v noci za nedodržení tratě na jedné ze sobotních rychlostních zkoušek, vyráželi Sébastien Ogier a Julien Ingrassia do nedělního finále z třetí pozice.

I přes obtížné a vrtkavé závodní podmínky, zejména pak při zahajovací části po prudkém dešti, který se snesl před závodem, měla francouzská dvojice vynikající začátek. Setrvale se pohybovala mezi vedoucími jezdci a končila etapu celkově druhá jen 11,9 s za vedoucí posádkou. Druhý den byl vskutku ošidný. Sébastien Ogier a Julien Ingrassia byli zmateni na startu RZ 11, když vyrazili na trať levou otevřenou branou, zatímco jejich itinerář indikoval, že brána měla být uzavřená. Následkem najetí do brány si poškodili řízení na C3 WRC. Proto také klesli na šestou pozici 21,8 s od pódia. Pustili se ale do boje jako skuteční šampioni a při druhých průjezdech zaznamenali dva nejrychlejší časy a poskočili na čtvrté místo s dobrou výchozí pozicí pro útok na umístění na pódiu v závěrečné etapě.

Esapekka Lappi a Janne Ferm se nejprve předvedli slušným startem s pátým nejrychlejším časem na první řádné rychlostní zkoušce (RZ 2), jenže krátce na to na RZ 4 píchli pneumatiku po úderu za horizontem. Finská dvojice postupně zvyšovala svou rychlost, což bylo při jejich teprve druhém startu v Argentině velice slibné. Nicméně proražená pneumatika na C3 WRC je rozhodila a s rally skončili už na zahajovací etapě.

Mads Ostberg a Torstein Eriksen startující ve WRC 2 na C3 R5 vyhráli podruhé za sebou kategorii po Rally Švédsko, když zaznamenali deset vyhraných rychlostních zkoušek z celkových sedmnácti. Podali tak další důkaz konkurenceschopnosti vlajkové lodi zákaznického programu Citroën Racing. Vůz C3 R5 navíc v Argentině startoval úplně poprvé.

Sébastien Ogier: „Je to velice pěkné umístění vzhledem k panujícím podmínkám, ale nemůže nás těšit naše výkonnostní úroveň. Kde byly podmínky, jaké jsme potkali třeba v Mexiku nebo zde při druhých průjezdech, tam jsme jeli dobře. Ale musíme se ještě zlepšit tam, kde jsou podmínky horší nebo kde jsou tratě víc technické. Jsem rád, že byla odměněna naše vytrvalost, protože tento víkend jsme opět jeli naplno a tvrdě, jak jen to bylo možné, až do cíle.“

Esapekka Lappi: „I když tratě v Argentině jsme moc neznali, doufal jsem v lepší výsledek z tohoto kola šampionátu. Poté, co jsme píchli pneumatiku, celá se uvolnila, což způsobilo nedotáčivost auta, narazili jsme do bariéry po straně a přetočili jsme se. Omlouvám se samozřejmě celému týmu, ale po pár dnech odpočinku s rodinou budeme já a Janne opět připraveni zajet co nejlépe na Rally Chile, kde jsme na tom se zkušenostmi všichni stejně.“

Pierre Budar: „Byl to opravdu těžký víkend, se kterým nemůžeme být úplně spokojení. Body za třetí místo a z Power Stage jsou pozitiva, pokud jde o mistrovství, ale postrádali jsme na zdejších cestách rychlost. Výsledek je z velké části dílem neoblomnosti a vytrvalosti Sébastiena a Juliena. Esapekka a Janne si zasloužili přinejmenším dojet do cíle, aby získali ještě více zkušeností. Možná se v budoucnu budou moci s píchnutím vyrovnávat jinak, ale my za nimi stojíme na 200 procent, aby byli připraveni v Chile. Tam budeme muset především přepravit záložní C3 WRC do Chile pro Esapekku a Janneho tak, aby měli na tuto rally úplně nové auto. I když nemáme moc času, budeme pracovat také na zlepšení C3 WRC, jak jen to bude možné v daných podmínkách a definujeme si nejlepší nastavení auta pro tuto rally. Je to nová rally pro každého a bude také hodně odlišná od toho, co jsme zažili tento víkend. Všichni jsme odhodlaní k tvrdému boji v mistrovství.“

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist