www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 26. dubna 2024, Svátek má Oto, zítra Jaroslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 19 - Neste Rally Finland

Toyota Yaris WRC zkusí doma potřetí vyhrát

31. července 2019 • 19:00

Tým Toyota Gazoo Racing WRT jde již za svým třetím vítězstvím za poslední tři roky na Finské rallye, kde letošní sezóna pokračuje ve dnech 1. - 4. srpna. Finské šotolinové cesty jsou ze všech soutěží nejrychlejší. Patří mezi domácí cesty vozu Toyota Yaris WRC, který byl vyvinut v sídle týmu nedaleko servisního parku rallye ve městě Jyväskylä.

Ott Tänak - Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC) - Neste Rally Finland 2018

Všichni současní členové týmu už dokázali Finskou rallye vyhrát. Ott Tänak s Toyotou v roce 2018, Kris Meeke dosáhl vítězství v roce 2016, zatímco Jari-Matti Latvala ovládl domácí podnik dokonce třikrát, v letech 2010, 2014 a 2015.

Finská rallye se jede na hladkých šotolinových cestách v lesích středního Finska, které se vyznačují velkými skoky a četnými horizonty. Pro dosažení maximální rychlosti jsou rozhodující přesně načasované pokyny navigátora a správné vedení vozidla. Vzhledem k vysokým rychlostem jsou časové rozdíly menší než obvykle a každá malá chyba se trestá.

Trasa pro letošní ročník Rallye Finsko je podobná té z roku 2018, kdy byla téměř z 65 procent nová. Začíná se ve čtvrtek večer tradiční rychlostní zkouškou Harju v samotném centru města Jyväskylä a v pátek se jezdci vydají na západ, kde je čeká 10 erzet. Sobota je vyhrazena osmi okruhům směrem na jihozápad o celkové délce 132,98 kilometrů, včetně zkoušky, která se vrací do Leustu. Celá rallye končí v neděli dvěma erzetami v Laukkaa a Ruuhimäki, přičemž druhý průjezd Ruuhimäki bude „Power Stage“.

„Rallye Finsko je pro náš tým velmi významný podnik. V posledních dvou letech jsme ji vyhráli a máme skvělou příležitost získat třetí vítězství v řadě. Dobře známe zdejší cesty a jejich vlastnosti a víme, že náš vůz se pro ně skvěle hodí. Ale nebereme nic jako samozřejmost. Naši soupeři usilovně pracovali na tom, aby se na této rallye zlepšili, takže se musíme naplno soustředit a bojovat o co nejlepší výsledek,“ řekl Tommi Mäkinen, šéf týmu.

Ott Tänak: „Moc se těším, až na Finské rallye vstoupíme do druhé části sezóny. Je to soutěž, kterou mám velmi rád, se spoustou rychlých a hladkých cest, a loňské vítězství byl pro mě neuvěřitelný zážitek. Samozřejmě se tento rok pokusíme dosáhnout stejného výsledku, ale vypadá to, že to bude těžší, protože v pátek vyrazíme na trať jako první. Před dvěma týdny jsme se zúčastnili Estonské rallye a bylo skvělé tuto soutěž před tolika fanoušky znovu vyhrát, ale byl to také skvělý test před Finskou rallye. Věřím, že jsme se toho hodně naučili, a cítím se dobře připravený.“

Jari-Matti Latvala: „Měl jsem pěknou letní pauzu a cítím se připravený znovu zahájit sezónu na Finské rallye. Chtěl jsem si od soutěží trošku odpočinout, ale zvládli jsme absolvovat několikadenní testování, abychom se na tuto soutěž připravili, a musím říct, že je to vždycky radost, když se člověk vrátí zpět na rychlé šotolinové cesty tady ve Finsku. Jsou to cesty, na kterých se cítím jako doma, a vždy cítím spoustu pozitivní podpory během celého týdne, kdy rallye probíhá. Minulý rok právě tady naše sezóna nabrala obrat k lepšímu, když jsme skončili na stupních vítězů, a doufám, že letos by to mohlo dopadnout podobně. Šotolinové cesty jsou tu rychlé, to víme z několika minulých ročníků, takže to prostě musíme zkusit a zajistit si dobrý výsledek.“

Kris Meeke: „Finská rallye je rozhodně jedna z mých oblíbených soutěží a mám na ni skvělé vzpomínky. A opravdu se těším, že ji pojedu s vozem Yaris WRC. Právě ve Finsku jsem ho vyzkoušel poprvé a minulý týden jsme ho tam znovu testovali, a Yaris WRC po těchto cestách jezdí opravdu úžasně. Narodil se ve Finsku a v posledních dvou letech jsme poznali, jak silný dokáže být právě na této rallye. Myslím, že co se týče druhé části sezóny, všichni v týmu jsou plni sebedůvěry, a doufáme, že bychom ji mohli nastartovat skvělým výsledkem právě ve Finsku. Budu mít trochu nevýhodu, protože velká část soutěže pro mě bude úplně nová, ale jsem na tuto výzvu připraven.“

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist