www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. března 2024, Svátek má Soňa, zítra Taťána

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 20 - Rally Guanajuato México

SOUHRN: Zkrácenou Rally Guanajuato Mexico vyhrál Sébastien Ogier

15. března 2020 • 03:15

Třetí díl mistrovství světa v automobilových soutěžích, Rally Guanajuato Mexico, je asi na nějaký čas posledním závodem, který se kvůli virové epidemii uskuteční. Průběh soutěže, která opět obsahuje velké množství nudných superspeciálek, můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Online výsledky - Diskuse k soutěži - Další informace k Rally Guanajuato Mexico

Elfyn Evans - Scott Martin (Toyota Yaris WRC) - Rallye Guanajuato Mexico 2020

Sébastien Ogier si připsal první vítězství v barvách Toyoty, když zvítězil na Rally Guanajuato México, která byla kvůli virové epidemii zkrácena o nedělní etapu.

Kvůli celosvětové virové epidemii se před soutěží vedla otázka, zda se má soutěž vůbec uskutečnit. Nakonec se organizátoři rozhodli závod odjet, Paulo Nobre či Radik Shaymiev raději ještě před startem odcestovali domů.

Bylo jasné, že průběžně vedoucí Elfyn Evans bude ve velké nevýhodě kvůli čištění tratě, což se nakonec potvrdilo a lídr šampionátu byl bez šancí. Po dvou nudných superspeciálkách se začalo zostra v pátek ráno a hned se děly věci. Hned na úvodním testu ztratil kvůli vypadlé hadiči od chladiče více než pět minut Dani Sordo. Hned na dalším testu pak poškodil záď svého vozu Ott Tänak a propadl se až na osmé místo. Zde se vyhoupl do čela Sébastien Ogier a celkem s přehledem si udržel vítězství až do cíle.

Další velký zásah do průběžného pořadí přišel na RZ 7, druhém průjezdu nejdelší zkoušky El Chocolate. V závěru rychlostní zkoušky začal hořet Ford Fiesta WRC Esapekka Lappiho. Ten dokázal ještě dojet do cíle, za letmým cílem však jeho stroj kompletně shořel. Malý požár potkal během zkoušky i Daniho Sorda, kterému se podařilo ohnisko uhasit, vůz však byl poškozen, takže to znamenalo definitivní konečnou.

Právě kvůli požáru Lappiho byly zrušeny následující RZ 8 a 9, aby se po čtvrt hodině rozhodlo, že se RZ 9 nakonec pojede. Nejvíce tohoto rozhodnutí může litovat Thiery Neuville, protože se zde jeho vůz zastavil s technickou poruchou, což znamenalo konec ze třetího místa.

Tím se vše přeskupilo celkem jasně. Za suverénně vedoucím Ogierem se držel jako druhý Teemu Suninen, který naplno využíval výhodné startovní pozice. Za ním se seřadili Tänak, Evans a Rovanperä. Mezi nimi se očekával boj o stupně vítězů a otázka, zda dokáží nahnat Suninena. Druhá etapa již jela dle obráceného pořadí, první na trati Neuville si záhy nechal dát penalizaci, aby se propadl hlouběji do startovního pořadí. Díky tomu bylo jasné, že ani Rovanperä, ani Evans se výš neposunou. Ott Tänak to ale zkoušel a nakonec se mu to na závěrečných testech podařilo.

Soutěž, která byla nakonec zkrácena o celou nedělní etapu, tak vyhrál Sébastien Ogier před Ottem Tänakem, třetí skončil i vinou vadnoucích brzd Teemu Suninen. Čtvrý dojel Elfyn Evans a pátý Kalle Rovanperä. A to je z pořádných vozů WRC vše. Po celou soutěž bezpečně nejpomalejší WRC jezdec Gus Greensmith skončil po technických problémech v jedné z RZ až celkově devátý, superally využívající Thierry Neuville skončil jako šestnáctý. Více speciálů nedojelo.

Oddělená klasifikace WRC2 a WRC3 toho moc zajímavého nepřinesla. Prakticky po celou soutěž vedl jasně Pontus Tidemand se sněhově bílou Fabií bez sponzorů, druhý dojel s odstupem minuty a půl Nikolay Gryazin. Třetí a zároveň poslední účastnik Ole Christian Veiby ztratil hned v úvodu víc jak čtyři minuty, přesto se stačil ještě dostat do první desítky absolutní klasifikace. Mezi ě se ještě vklínil nejrychlejší jezdec WRC3 Marco Bulacia z Bolívie. Pohříchu se stal jediným jezdcem WRC3, kterého během soutěže nepotkal žádný problém. Druhý dojel Emílio Fernández se ztrátou více než čtyř minut, třetí domácí Triviňo měl ztrátu větší než 7 minut. Čtvrtý pak dojel se ztrátou hrozivých dvanácti minut Kajetan Kajetanowicz, kterého zpočátku potrápily problémy s elektronikou, aby to vše dorazil spolujezdec Maciej Szczepaniak, díky kterému přijela posádka do jedné časové kontroly o šest minut dřív... Ještě hůř dopadl Oliver Solberg, který na prvním pořádném testu trefil kámen, poškodil olejovou vanu a následně i motor. Hned první test nevydržel ani motor bastartového Escorta Kena Blocka.

Rally Guanajuato México je za námi. Přinesla spoustu zajímavých událostí, celou soutěží se ale nesla pachuť současné situace ve světě. Sébastien Ogier už na shakedownu říkal, že tahle soutěž by se jet neměla. A stejnou větu zopakoval i v cíli, tentokrát již jako vítěz.

Další soutěží mistrovství světa v automobilových soutěžích měla být Rally Chile, ta však byla již před několika měsíci z politických důvodů zrušena. Následovat měla Rally Argentina, ta však již byla kvůli virové epidemii přeložena. Další soutěží na programu je tedy Vodafone Rally de Portugal ve druhé polovině května. Zda se však soutěž uskuteční, to je zahaleno otazníky.

Konečné výsledky Rally Guanajuato México

- - - - - - - - - - - - - SHAKEDOWN - - - - - - - - - - - - -

Výsledky shakedownu

- - - - - - - - - - - - - před startem - - - - - - - - - - - - -

Třetí díl mistrovství světa v automobilových soutěžích, Rally Guanajuato Mexico, je asi na nějaký čas posledním závodem, který se kvůli virové epidemii uskuteční. Průběh soutěže, která opět obsahuje velké množství nudných superspeciálek, můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist