www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 20. dubna 2024, Svátek má Marcela, zítra Alexandra

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 20 - Mogul Test Rally Sosnová

Pech odstartuje sezónu 2020 v Sosnové

18. června 2020 • 17:10

Dlouhá nejen motoristická přestávka, která nám všem přeorganizovala život, se snad již blíží ke svému konci. Postupným uvolňováním pravidel dostali pořadatelé v Sosnové povolení uspořádat 20. června první rallye letošní sezóny. Závod se pojede jako volný podnik a bude rozložen do dvou dní. Zde se poprvé představí s Fordem Focus RS WRC posádka EuroOil teamu Václav Pech jun – Petr Uhel, jejichž premiéra je dlouho očekávaná fanoušky i širokou motoristickou veřejností.

Václav Pech - Petr Uhel, Ford Focus WRC

„Na první ostré svezení s Focusem se neskutečně těším. Pauza byla opravdu dlouhá a nemělo cenu ani testovat. Vše bych zase zapomněl. Teď, když víme, že oficiální start MČR bude na Rallye Bohemia 10.-12. července, musíme se co nejrychleji dostat do závodního tempa a rallye v Sosnové je pro to ideální. Na auto si budu muset určitě chvíli zvykat. Díky tomu, že vše bude probíhat v areálu Autodromu, budu se při prvních ostrých kilometrech po tak dlouhé době cítit bezpečněji, než se s ním učit na úzké cestě mezi stromy,“ říká V.Pech jun. a pokračuje: „Moje vůbec první svezení s Fordem Focus WRC bylo právě v Sosnové při testování před sezónou 2002. Tenkrát se nám stala kuriózní závada. Motory Fordu neměly v té době zakryté rozvody a nám v plné rychlosti prasknul řemen na vodní pumpě, který byl v jejich těsné blízkosti. Malý řemen se dostal pod ozubený rozvodový a ten přeskočil o několik zubů na řemenici. Auto ztratilo okamžitě výkon. Myslel jsem, že se poškodilo turbo, ihned jsem zvolnil a dojel k mechanikům. To už ale stoupala i teplota vody a nikdo zprvu nebyl schopen závadu analyzovat. Po hodině zkoumání jsme na to přišli. Mechanici dokázali dost kovbojským způsobem po telefonu s techniky M-Sportu, nastavit rozvody zpět. Nikdo však nechtěl věřit, že se jako zázrakem nic nepotkalo. Mohlo to dopadnout totální destrukcí celého motoru. Pro naši budoucí kariéru by měla tato příhoda dost rozhodující roli, neboť nový motor do WRC v té době stál přesně tolik, co polovina naší sezóny. Ta ale byla nakonec naše první 'mistrovská',“ vzpomínají Pech s Uhlem.

Seznam přihlášených do Sosnové slibuje velkou konkurenci. Závodu se zúčastní takřka celá česká rallyová špička. Mediální výstup pro fanoušky, kteří se nebudou moci zúčastnit osobně, zajistí TV Nova a ve dlouhém speciálu ČT Sport, samozřejmě nebudou chybět Videonovinky s Petrem Eliášem. Omezený počet vstupenek bude k dispozici na oficiálních stránkách Autodromu Sosnová. Start první rychlostní zkoušky je naplánovaný na sobotu 20.6. v 9.00 hod. EuroOil team srdečně zve všechny fanoušky ke sledování tohoto oficiálního zahájení letošní sezóny.

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist