www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. dubna 2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ME 20 - Rally di Roma Capitale (ERCJ)

Erik Cais dostal nečekaný dárek

5. srpna 2020 • 18:00

Úvodní soutěž evropského šampionátu Rally Roma di Capitale neskončila pro posádku Cais – Žáková nejlépe. Už na první rychlostní zkoušce Erik poškodil u Fordu Fiesty R5 MkII týmu Orsák Rallysport závěs kola. Do závodu se vrátil až druhý den, kdy dojel mezi juniory sedmý. Deset dnů po této tvrdé italské lekci slavil Erik Cais 21. narozeniny. Narodil se ve stejný den jako legendární skotský soutěžní jezdec Colin McRae, který je jeho vzorem. Originální podpisová karta mu připomněla, že ho neúspěch nesmí odradit a musí bojovat dál.

Na opožděný start seriálu ERC se dvojice Erik Cais – Jindřiška Žáková pečlivě připravovala. Nenechala si ujít náročnou Rally Bohemia (8. místo) a v pondělí před startem italské soutěže se zúčastnila závěrečného testu 50 km severně od Říma. Fryštácký mladík si při té příležitosti poprvé vyzkoušel nejtvrdší směs pneumatik Michelin, která je určena pro teploty nad 30°C. A právě takové vysoké letní teploty během závodního víkendu na Apeninském poloostrově panovaly.

„Po testu jsme byli velmi spokojeni, ale samotný závod pro nás nezačal dobře,“ vysvětluje Erik situaci na smolné úvodní zkoušce. „Když jsme přijížděli na start RZ1, museli jsme dlouhých 40 minut stát kvůli havárii jednoho z vozů jedoucího před námi. S touto, pro nás úplně novou, sadou nejtvrdších pneu nemáme velké zkušenosti. Zahřívají se na rozdíl od střední směsi velmi pomalu. Bohužel jsem špatně odhadl nájezdovou rychlost na mostek kousek po startu. Zadním kolem jsme narazili do betonové části mostku. Hned bylo jasné, že zavěšení fiesty nevydrželo. Ve voze vezeme mnoho náhradních dílů a byli jsme rozhodnutí vše opravit. Za cílem jsme bohužel museli odstoupit, protože poškození bylo většího rozsahu.“

V servisu skvělí mechanici týmu Orsák Rallysport vůz opravili a česká posádka mohla vyrazit v rámci superrally alespoň do druhé nedělní části soutěže. Tu už absolvoval Erik Cais kompletní a na jednom měřeném úseku dokázal zajet v kategorii ERC1 Junior pátý čas. V rámci druhé etapy byla naše posádka klasifikována na 7. místě, celkově získala první letošní evropské body za 9. příčku ve své juniorské kategorii.

„Během této rally jsme nasbírali mnoho cenných zkušeností,“ říká Erik. „Kromě poznatků o nových pneu to bylo i rozhodnutí, že musíme upravit náš rozpis. Rozdíl mezi vozy R2 a R5 je přece jen značný a my se tomu musíme více přizpůsobit. Věřím, že při našem dalším startu na šotolinové Rally Liepaja v Lotyšsku budeme silnější.“

Zdeněk Weiser
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist