www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 25. dubna 2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 06 - Rally Sosser Sliven

Rally Sosser Sliven kořistí Dimitara Ilieva

7. září 2006 • 13:15

Pouhý týden po zlínské Barum Rally pokračoval bulharský šampionát druhou nejvýznamnější soutěží, Rally Sosser Sliven. Soutěž byla kromě bulharského mistrovství zařazena také do regionálního Evropského poháru - východ s koeficientem 10, ze zahraničí to však přivedlo jen jednoho Turka a dva Řeky.

Fatih Urunoul s Mitsubishi Lancer Evo IX, Christos Xourgias s Citroënem C2 S1600 a Georgios Skandalos s Toyotou Yaris však žádnou díru do světa neudělali. Jako v celé letošní sezóně se souboj o prvenství soustředil na tradiční trojici Dimitar Iliev, Krum Donchev a George Tanev. Tato trojka známá našim fanouškům ze startů na českých soutěžích letos hraje v Bulharsku prim a vyjma Giandomenica Bassa nemá konkurenci.

I tentokráte začal nejrychleji už jistý mistr Bulharska Dimitar Iliev, Donchev s Tanevem tentokráte po vteřinkách, ale přeci jen postupně ztráceli. Krum Donchev se rozhodl ve druhé etapě výrazněji zatáhnout, na poslední rychlostní zkoušce však svou snahu přehnal a po havárii musel opustit stupně vítězů. Díky velkému náskoku z předchozího průběhu soutěže však skončil díky systému Superally na čtvrtém místě absolutně.

Již šesté vítězství v řade si tak připsali Dimitar Iliev s Yanaki Yanakievem. Stříbrnou příčku vybojoval George Tanev, třetí skončil letos hodně nevýrazný George Geradzhiev s velezkušeným Carlem Williamsonem na sedadle spolujezdce, který představil Lancer Evo VII po Michalu Solowowovi. Další z předních bulharský jezdců Jasen Popov stále nenašel správnou soutěžáckou pohodu po nehodě na Rallye Monte Carlo, když zmíněným třem soupeřům nestačil a nakonec odstupoval po čtvrté rychlostní zkoušce s poruchou diferenciálu z osmého místa absolutně.

Velmi napínavý souboj se odehrával o prvenství mezi vozy s jedinou poháněnou nápravou. O prvenství bojovali tradiční soupeři Vilhelm Kanchev s Peugeotem 206 S1600 a Georgi Gvozdeikov s Citroënem C2 S1600 po Danielu Sordovi. Napínavý boj obou pilotů, kteří také zvažovali start na zlínské Barum rally, nejdříve ovlivnila minutová penalizace pro Gvozdeikova za pozdní výjezd ze servisu, nakonec však rozhodnutí přinesla opět poslední rychlostní zkouška. U Kanchevova Peugeotu se totiž poškodil plynový pedál a Kanchev společně s Petrovem museli pedál přidávat rukou a propadli se za první desítku výsledkové klasifikace.

Veškeré informace k Rally Sosser Sliven 2006 najdete zde.

Alex Spirov
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
07.09.2006 17:22
Mara
Škoda, že měl Iljev problémy na Barumce. Jeho srovnání s českou špičkou by mě zajímalo.
toplist