www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 25. dubna 2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 21 - 2. eSport Rallye Český Krumlov

Virtuální Krumlov vyslal Štěpána Pauláta do průběžného vedení (+VIDEO)

3. června 2021 • 18:00

Druhou soutěží aktuální sezony SONAX MMČR v Online Rally se v polovině května stala eSport Rallye Český Krumlov. Druhý ročník jihočeské soutěže přivítal kvalitní startovní pole více než 250 jezdců, s náročnou tratí si však úspěšně poradila méně než polovina z nich.

Štěpán Paulát (Ford FIesta Rally2), 2. eSport Rallye Český Krumlov 2021

Pořadatelé eSport Rallye Český Krumlov pro letošek z harmonogramu vypustili městskou speciálku a celá soutěž se tak odehrála na klasických testech. Perlou mezi nimi byla zbrusu nová RZ Zátoň, kterou jezdci stejně jako při reálných rally mohli poznat až při seznamovacích jízdách. Jen minimum soutěžních kilometrů se tentokrát odjelo na suchu, neboť soutěž od začátku do konce provázelo proměnlivé počasí, a samotný závěr se navíc odjel za tmy. V tvrdých podmínkách se však přesto odehrála řada těsných soubojů, ze kterých vzešly zajímavé výsledky a změny v pořadí šampionátu.

Třída RC5 s nejmenšími dvoukolkami přišla už na druhém testu o jednoho z favoritů Artura Hazuku, který havaroval. Naopak po nevydařené Kopné si tentokrát spravil chuť domácí Michal Sklenařík, který svůj citroën dovezl pro body za druhé místo. To první mu uniklo o pouhé tři vteřiny, o které byl rychlejší Španěl Jesus Perez. Bronz a premiérové umístění na podiu si na náročných tratích vyjel Miloš Morávek, otec aktuálního šampiona třídy RGT Jana Morávka.

Předpovídaný hromadný přechod na nové Peugeoty 208 Rally4 se na Krumlově stal skutečností, v hodnocení kategorie RC4 tato novinka obsadila dokonce prvních devět míst v řadě! Nejrychlejší exemplář patřil stejně jako na Kopné Jakubu Brodzickému z Polska. Těžké podmínky mu sedly a jeho náskok na nejbližší pronásledovatele se tentokrát počítal v desítkách sekund. Na druhé místo v soutěži, potažmo v průběžném hodnocení seriálu, se probojoval Joaquin Perez ze Španělska, třetí v Krumlově skončil náš Pavel Steiner, jemuž v šampionátu patři průběžné čtvrté místo. V hodnocení přidruženého Peugeot Online Rally Cupu je pořadí úvodní desítky identické s třídou RC4, vede Brodzicki před Perezem a Cristianem Lamasem.

Mezi nejsilnějšími dvoukolkami RC3 tentokrát všem ukázal záda Polák Michal Ungeheuer, který na předešlé Kopné nebodoval, přesto nyní v průběžném pořadí vyskočil na čtvrté místo. Vedoucí příčku i nadále drží Adam Weglowski, který v Českém Krumlově skončil druhý, třetí pak dojel domácí Vladimír Dlouhý, jemuž stejná pozice náleží i v celkovém pořadí. Podium tak v jižních Čechách kompletně patřilo atmosférickým Hondám Civic R3, až za nimi skončil citroën Stanislava Mechla, který si prvními letošními body spravil chuť po nevydařeném úvodu sezony.

Silná gétéčka na zrádných tratích rozhodně neměla na růžích ustláno, ovšem to neznamená, že by se mezi supersporty nebojovalo. Úřadující mistr třídy Jan Morávek opět potvrdil svou extra formu a konkurenci od prvních kilometrů ukazoval křídlo svého porsche výhradně zezadu, na dalších pozicích se však také odehrával hodnotný sport. První letošní body chtěl urvat největší Morávkův soupeř loňské sezony Juan Marzoa ze Španělska, který si tentokrát došlápl na domácího Filipa Červenku. Ten se sice v polovině soutěže na krátko dostal na druhé místo, Španěl však po rychlé odvetě získal svou pozici zpět, až do cíle ji už neopustil a Červenkovi tak přisoudil konečný bronz. Krumlovské podium stejně jako ve třídě RC3 patřilo jediné značce, konkrétně německému Porsche.

V Production Cupu přidruženém ke třídě RC2 Lukáš Večeřa zopakoval výsledek z Kopné, když si s mitsubishi dojel pro další prvenství. Celé dvě minuty na něj ztratil řecký host George Mallis s další evo-devítkou, naopak jen necelé dvě vteřiny ke krumlovskému stříbru chyběly v cíli třetímu Stanislavu Juřicovi na subaru. V průběžném pořadí nadále vede Večeřa před Polákem Szkutou a zmíněným Mallisem.

Na špici er-pětěk a vlastně i v absolutní klasifikaci se po většinu krumlovské soutěže odehrával tvrdý slovenský boj, který však nakonec dopadl úplně jinak, než si jeho aktéři představovali. Od úvodních kilometrů diktoval tempo Jan Kundlák s Hyundai i20 R5, který také po většinu soutěže držel vedoucí pozici. Úřadující šampion Dennis Zeťák na něj tentokrát musel útočit ze zadních pozic, neboť už na RZ2 svůj Ford poslal do hodin a namísto budování náskoku musel stahovat nabranou ztrátu. Do čela se sice dostal po páté vložce, jenže hned na té následující udělal ve stejném místě stejnou chybu jako při druhé vložce a opět se propadl za Kundláka. Když pak Zeťák ještě navíc nabral minutovou penalizaci za zpožděný servis, musel se Slovák v cíli nakonec spokojit s pátou příčkou. Jan Kundlák však ve finále dopadl ještě hůř - vedoucí pozici opustil po technických problémech před startem RZ 9 a z Krumlova si neodvezl ani bod. Problémy slovenských jezdců nakonec pomohly na podium domácím pilotům, kteří však byli po celou dobu oběma Slovákům na dostřel – stejně jako na loňské Mikuláš rally se z prvenství radoval Štěpán Paulát, který o tři sekundy porazil Zdeňka Jílka, hegemonii nových Fordů Fiesta Rally2 pak svým třetím místem narušil Tomáš Buriánek pilotující Hyundai i20 R5. Štěpán Paulát se po Krumlově i díky výsledku z předešlé Kopné posunul do čela celého šampionátu, po dvou odjetých soutěžích má k dispozici devítibodový náskok na Zeťáka s Jílkem, kteří se dělí o druhé a třetí místo.

Seriál SONAX MMČR v Online Rally bude pokračovat v první polovině června na první letošní nově zařazení soutěži, kterou bude Online Lak Racing Rally Plzeň. Další informace k šampionátu jsou k dispozici na webu www.onlinerally.cz a připojených sociálních sítích Online Rally CZ na facebooku a instagramu.

2. eSport Rallye Český Krumlov 2021
1.Šěpán Paulát (CZE, Ford Fiesta Rally2)48:06.9
2.Zdeněk Jílek (CZE, Ford Fiesta Rally2)+3.1
3.Tomáš Buriánek (CZE, Hyundai i20 R5)+22.9
4.Oscar Estevez (PRT, Ford Fiesta Rally2)+33.2
5.Dennis Zeťák (SVK, Ford Fiesta Rally2)+48.3
6.Martin Bujáček (CZE, Hyundai i20 R5)+50.5
7.Lukáš Valenta (CZE, Škoda FabiaRally2 evo)+1:07.6
8.Petr Kužela (CZE, Škoda Fabia Rally2 evo)+1:28.5
9.Jan Krygler (CZE, Škoda Fabia Rally2 evo)+1:43.4
10.Václav Valerián (CZE, Ford Fiesta Rally2)+2:00.1

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist