www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR 21 - Rallye Český Krumlov (MČR)

Nedělní ráno rozhodlo

17. listopadu 2021 • 08:00

Posádka Jan Kopecký – Jan Hloušek s vozem Škoda Fabia Rally2 evo obsadila po nervy drásajícím souboji o vítězství na Rallye Český Krumlov druhé místo. Nic to ale nemění na zisku mistrovského titulu, který měla posádka Agrotec Škoda Rally Teamu jistý již po Barum Rally.

Jan Kopecký - Jan Hloušek (Škoda Fabia Rally2 Evo) - Rallye Český Krumlov 2021

Krumlovští pořadatelé museli letos vynaložit velké úsilí, aby mohli letošní ročník soutěž vůbec odjet. V jejich tradičním květnovém termínu nebylo soutěž možno uskutečnit kvůli covidovým restrikcím a nejbližší náhradní termín byl až na samotném konci sezóny. „Klobouk dolů před tím, jak se s těmito náročnými podmínkami pořadatelé popasovali. Byl to tradičně velmi náročný Krumlov, ale v podzimních podmínkách to byla vlastně úplně jiná soutěž. Opravdu důstojné zakončení sezóny,“ začíná svoje hodnocení soutěže Jan Kopecký.

Od samotného začátku soutěže se rozhořel velký souboj mezi Janem Kopeckým se Škodou Fabií Rally2 evo a Václavem Pechem s Fordem Focus WRC. Během první etapy si oba jezdci připsali čtyři vítězství na rychlostních zkouškách. Jasným důkazem o tom, že každému vozu vyhovují jiné zkoušky, je to, že Jan Kopecký ovládl oba průjezdy rychlostními zkouškami Rožmitál a Rožmberk, zatímco jeho soupeř oba průjezdy speciálkou na budějovickém výstavišti a na RZ Ján. Celkově měl ale Jan Kopecký po sobotě zajímavý náskok 10,5 sekundy na svého největšího soupeře.

V neděli čekaly na posádky dva průjezdy legendárních zkoušek Kohout a letos ještě prodloužených Malont. O tom, jak snadno lze přijít o těžce vybudovaný náskok, se ráno přesvědčil i sám Jan Kopecký. „Ranní Kohout nám vůbec nesedl. Co si pamatuji, tak první průjezdy téhle zkoušky nám nikdy moc nešly, tentokrát to bylo ale opravdu hodně opatrné. Prostě jsem se necítil na to jet rychleji a my přišli o skoro celý náskok ze soboty,“ nehledá výmluvy Jan Kopecký. „Na Malontech už to bylo pocitově dobré, ale přesto jsme tam pár vteřin znovu ztratili a přišli o vedení.“

Ztráta pouhých 1,6 vteřiny před posledními 35 ostrými kilometry byla opravdu minimální a na posledních dvou zkouškách se rozhořel neuvěřitelný souboj o vítězství, který zvedal ze židle diváky podél tratí i fanoušky sledující výsledky online. Oba soupeři nasadili doslova pekelné tempo na hranici limitů svých i jejich vozů. O tom svědčí i naprosto shodný čas na závěrečných, 25 kilometrů dlouhých, Malontech. Po 143 ostrých kilometrech chybělo Janu Kopeckému s Janem Hlouškem pouhých 3,5 sekundy k prvnímu místu…

„Byl to na závěr sezóny nádherný souboj, který nás a doufám, že i všechny fanoušky, moc bavil. Jeli jsme v závěru opravdu na hraně a jsme tak rádi, že jsme s autem v cíli této náročné soutěže. Musím pogratulovat Václavu Pechovi, bylo vidět, že na závěr sezóny chce strašně moc vyhrát. Nás může mrzet jedině ta ztráta na prvním Kohoutu, ale to už tak je,“ uzavírá hodnocení soutěže Jan Kopecký.

Pro Agrotec Škoda Rally Team tím sezóna končí, na volných podnicích už se neobjeví. „Byla to dlouhá a náročná sezóna, pro nás navíc po dlouhé době v soukromém týmu. Ze sedmi domácích soutěží máme čtyři absolutní vítězství a tři druhá místa. Titul jsme si zajistili s předstihem již po Barum Rally. Auto vždy fungovalo na jedničku stejně jako tým a lidi okolo nás. Sezónu hodnotíme jako jednoznačně úspěšnou a teď nás čeká přes zimu příprava té nadcházející. To vše se mohlo podařit jen díky podpoře všech našich partnerů, jmenovitě EVROmat a.s., AGROTEC a.s., MOL Česká republika, Škoda Auto, Franco Real Estate, Ekorent, Artifex a Uniprint. Moc jim děkuji za přízeň a podporu! Přál bych si, aby nastavená spolupráce pokračovala i v dalším období,“ uzavírá ohlédnutí za letošní sezónou Jan Kopecký.

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist