www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 26. dubna 2024, Svátek má Oto, zítra Jaroslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 22 - Rally Sweden

SOUHRN: Kalle Rovanperä vyhrál Rally Sweden

27. února 2022 • 21:00

Přesně po měsíční pauze pokračuje mistrovství světa v automobilových soutěžích, kterým bude po roční pauze Rally Sweden. Jediný čistě zimní podnik se letos posunul více na sever do oblasti Umeå, kde je větší šance na skutečné zimní podmínky. Průběh soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Online výsledky - Diskuse k soutěži - Další informace k Rally Sweden

Kalle Rovanperä - Jonne Halttunen (Toyota GR Yaris Rally1) - Rally Sweden 2022

Finský mladík ve službách Toyoty Kalle Rovanperä zvítězil v letošním ročníku Rally Sweden a probojoval se do čela průběžné klasifikace mistrovství světa. Na stupně vítězů jej doprovodili Thierry Neuville a Esapekka Lappi.

Rally Sweden se do kalendáře mistrovství světa vrátila po jednoroční absenci. Novinkou je přesunutí celé soutěže více na sever, do oblasti Umeå, kde by měly být lepší zimní podmínky.

Při absenci dvou nejrychlejších jezdců z Rallye Monte Carlo Loeba a Ogiera vyrážel na trať jako první Kalle Rovanperä a přestože by první pozice na startu měla být nevýhodou, nakonec se to příliš neprojevovalo. Od počátku se držel na předních příčkách, do čela se dostal v sobotní první zkoušce a ve vedení zůstal až do konce. Navíc se jako jediný nevyvaroval zásadnějších chyb či problémů.

Dlouhou dobu se držel na dostřel Elfyn Evans, obdobně jako na Monte však svou situaci nezvládl a po havárii na první nedělní zkoušce musel odstoupit. Na stříbrnou příčku tak vystoupal Thierry Neuville, který si tak napravil pošramocenou reputaci z Monte - a to nejen svoji, ale i Hyundaie. Třetí dojel při premiéře za volantem Toyoty GR Yaris Rally1 Esapekka Lappi.

Tím skončila ve výsledcích první, rychlejší skupina. Craig Breen totiž během víkendu několikrát havaroval a Otta Tänaka vyřadil hybridní systém, který začal stávkovat a rozsvítil červené světlo, což znamenalo konečnou.

Nejrychlejší z druhé výkonnostní skupiny jezdců s vozy Rally1 byl celkově čtvrtý Takamoto Katsuta, pátý dojel Gus Greensmith a 'poslední' šestý Oliver Solberg, který byl povětšinou z této skupiny nejrychlejší, na RZ 15 však ztratil spoustu času (i velkou penalizaci) kvůli problémům s plynovým pedálem. Poslední zbývající vůz Rally1 řízený Adrienem Fourmauxem skončil kvůli poruše motoru.

Zbytek první desítky obsadili jezdci WRC2. Sedmý celkově a nejrychlejší s vozem R5 dojel Andreas Mikkelsen, hodně dlouho mu dýchal na záde Ole Christian Veiby s Volkswagenem Polo Gti R5, na předposlední zkoušce se však o sněhovou bariéru roztočil a byl rád, že dojel do cíle. Po havárii Nikolaye Gryazina na předposlední zkoušce se na bronzový stupínek WRC2 dostal Jari Huttunen, první desítku pak uzavřel Egon Kaur. Řada favoritů WRC2 pohořela - o havárii Gryazina už byla řeč, velmi rychlý Emil Lindholm havaroval již na RZ 2, soutěž se opět nevydařila ani Marcu Bulaciovi.

Jezdci s vozy Rally3 jedoucí kategorii WRC3 Juniors, což je jen přejmenované JWRC, tentokrát zároveň nemusí jet WRC3. Tím pádem se sešlo šest juniorských posádek, ale jen čtyři ve WRC3. Z původní osmičlenné juniorské sestavy chyběl Řek Routsemis, oficiálně kvůli pozitivnímu testu na covid a také Jean-Baptiste Franceschi, jenž nedostal po podzimní těžké havárii na Rallye du Var zelenou od doktorů. Vítězem se nakonec stal Jan Armstrong, který porazil Lauri Joonu o necelé tři vteřiny! Je jen velká škoda, že třetí rychlík Sami Pajari skončil kvůli technickým problémům po RZ 2 a občas sekundující Robert Virves nedokončil ani zmíněnou druhou zkoušku. Třetí tak dojel William Creighton, který svým soupeřům vůbec nestačil. Kapitolou samou pro sebe je čtvrtý Keňan Mcrae Kimathi, který ztratil na prvního Armstronga propastných 47 minut a svou pozici uchránil před Pajarim jen o dvě minuty, přestože finský jezdec většinu pátku absolvoval jen díky superally.

Další soutěží mistrovství světa v automobilových soutěžích bude přesně za dva měsíce Croatia Rally.

Konečné výsledky Rally Sweden

Průběžné bodování mistrovství světa v rally

- - - - - - - - - - - - - SHAKEDOWN - - - - - - - - - - - - -

Výsledky shakedownu

- - - - - - - - - - - - - před startem - - - - - - - - - - - - -

Přesně po měsíční pauze pokračuje mistrovství světa v automobilových soutěžích, kterým bude po roční pauze Rally Sweden. Jediný čistě zimní podnik se letos posunul více na sever do oblasti Umeå, kde je větší šance na skutečné zimní podmínky. Průběh soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Elfyn Evans - Scott Martin (Toyota GR Yaris Rally1) - Rallye Monte Carlo 2022
-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist