www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. března 2024, Svátek má Soňa, zítra Taťána

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 22 - Croatia Rally

Cais se vrátil do čela WRC2 Junior

3. května 2022 • 14:00

Při svém druhém letošním startu v seriálu mistrovství světa na Chorvatské rally obsadili Erik Cais a Petr Těšínský čtvrtou příčku v kategorii WRC2 Junior. Díky další porci mistrovských bodů se 22letý mladík s Fordem Fiestou Rally2 týmu Orsák Rallysport znovu vrátil na čelo průběžného pořadí, které vybojoval po senzačním vítězství na úvodní Rallye Monte Carlo.

Erik Cais - Petr Těšínský (Ford Fiesta R5 MkII) - Croatia Rally 2022

Třetí podnik seriálu WRC zavedl posádky z celého světa na velmi těžké a zrádné asfaltové tratě. Chorvatské silnice jsou specifické zejména za deště svým kluzkým povrchem a mnoha horizonty. Obtížnost soutěže, která byla do kalendáře MS zařazena teprve loni, ještě zvýraznilo nepříznivé počasí.

Čeští fanoušci, z nichž mnozí stáli u trati v týmovém oblečení Yacco ACCR, vytvořili Erikovi Caisovi domácí prostředí už na úvodním shakedown testu. Fryštácký mladík se jim odměnil nejrychlejším časem při prvním i druhém průjezdu.

První páteční etapa rally však posádce Erik Cais - Petr Těšínský nevyšla podle jejich představ. Celkem nasbírali tři defekty pneumatik. Vedle velké časové ztráty se množství poškozených mokrých gum projevilo i druhý den. Na nejvzdálenější RZ u Rijeky pršelo, ale tým už neměl k dispozici žádné vhodné obutí do deště. Časová ztráta znovu narostla, ale naštěstí se to neprojevilo ve ztrátě postavení v rámci kategorii WRC2 Junior. Ve druhé polovině soutěže už vše probíhalo podle plánu a všichni byli konečně spokojeni. Výsledkem bylo 4. místo ve WRC2 Junior, 8. místo ve WRC2 Open a 14. místo v absolutním pořadí. Díky tomu se Erik vrátil do vedení juniorské kategorie a v rámci WRC2 si drží výbornou čtvrtou pozici.

„Když jsme vyjeli na trať, tak na každých 50 metrech vlála česká vlajka,“ vzpomíná na nejsilnější dojem z celé soutěže Erik Cais. „Bylo to něco neuvěřitelného. Celá ta atmosféra a spousta energie. Prostě něco úžasného. To jsem ještě nikdy nezažil! Všem fanouškům podél trati i ostatním, kteří sledovali průběh soutěže doma u počítačů, moc děkuji za podporu.“

„Dovolte mi ještě jedno osobní poděkování panu Františku Davidovi, který zorganizoval celý FANS FOR CZECH. Pro české posádky to byla obrovská podpora, které si moc vážíme.“

Zdeněk Weiser
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist