www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. dubna 2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

RSS 06 - IQ Jänner Rallye

Po roce 2004 zopakoval Baumschlager svůj triumf znovu

7. ledna 2006 • 22:50

Rakouský mistr vyhrál o 1:51 minuty před Achimem Mörtlem, který je rovněž vítězem skupiny N. Na tuto klasickou zimní rally dorazilo letos do Mühlviertelu 140 000 návštěvníků.

Raimund Baumschlager se stal vítězem letošní Jänner Rallye.

24. ročník IQ-Jänner rallye přinesl Mühlviertelu se 14 obcemi, které se rally účastní, hlavnímu sponzorovi IQ a ostatním významným partnerům, jakož i pořadateli, Rallye Clubu Mühlviertel, úspěch, v nějž doufali. Za zimních podmínek přišlo na tuto klasickou rally celkem 140 000 diváků. Oba vedoucí rally, Christian Weissengruber a Ferdinand Staber, mohou více než spokojeně bilancovat.

„Nejprve patří náš dík všem partnerům, kteří tuto akci opět podpořili. Zvláště bychom chtěli poděkovat účastníkům, 115 posádkám, které do rally odstartovaly a po tři dny nabízely divákům velkolepý sportovní zážitek. Podnik proběhl bez větších problémů, za to patří všem pomocníkům a funkcionářům, včetně našeho vlastního týmu, plné uznání a poděkování. Za pozornost stojí také návštěvnost na internetových stránkách IQ-Jänner rallye, které za tři dny zaznamenaly 360 000 přístupů.“

Čistě ze sportovního hlediska měla IQ-Jänner rallye 2006 i přes obtížné podmínky vysokou úroveň a v boji o vítězství přinesla mnoho napínavých okamžiků. Velkým vítězem se stal rakouský mistr Raimund Baumschlager se svým novým spolujezdcem Bernhardem Ettelem, který po vítězství z roku 2004 zopakoval svůj triumf i ve 24. ročníku a s náskokem 1:51,1 minuty před Achimem Mörtlem rozhodl souboj pro sebe.

„Samozřejmě mám z takového perfektního zahájení sezóny velkou radost. Konečné potvrzení vítězstí bylo možné až na konci rally, hodně k tomu přispěly moje pneumatiky Pirelli. Škoda, že Stig Blomqvist dnes tak brzy vypadl, mohl to ještě být zajímavý boj. Náš tým BRR pracoval perfektně, což mne vzhledem k dlouhé sezóně mistrovství naplňuje optimismem. Také pro Wintercup mám karty dobře rozdané.“

Na druhém místě za Baumschlagerem se umístil Achim Mörtl, který zároveň zvítězil ve skupině N. „Můžu být více než spokojený, celkově pět nejlepších časů, nejrychlejší ve skupině, nejlepší jezdec českého mistrovství, velký náskok před Gassnerem, Štajfem a Caisem, co můžu chtít víc, můžu hovořit o vynikajícím vystoupení.“

Třetí místo patří nezničitelnému Němci Hermannu Gassnerovi na Mitsubishi skupiny N, před vozem Peugeot WRC Čecha Štěpána Vojtěcha. Pátý byl Vojtěchův krajan Vojtěch Štajf. Své bojovné srdce prokázal místní matador Ernst Haneder jako osmý a pátý ve skupině N. Pekařský mistr ze St. Oswaldu se i přes potíže s turbem opět propracoval dopředu, odměna za velké nasazení. Stejně bojovný byl na trati Toto Wolff. Kvůli různým vyjetím z trati byl až na 64. místě a podařilo se mu propracovat se až na celkové sedmé místo: „Nejdůležitější jsou pro mne cenné body do mistrovství a Wintercupu. PO RZ 2 jsem to už chtěl vzdát, ale překonal jsem to a vyplatilo se to.“

O překvapení rally se ale postaral vítěz Putovního poháru Franz Sonnleitner. Tento muž z Dolních Rakous, z Reinbergu, se při své premiéře ve skupině N umístil za Finem Jani Paasonenem celkově na pěkném desátém místě.

Také vítězství v dieselové třídě putuje do Dolních Rakous. Martin Fischerlehner zajel s vozem Škoda vynikající rallye a podařilo se mu překonat loňského vítěze poháru, Michaela Böhma (Fiat), který skončil na druhém místě. Oba piloti vozů VW, Michael Kogler a Seppi Stigler, obsadili třetí a čtvrté místo.

Třídu H10 vyhrál Johann Seiberl (Mazda) před svým kolegou z týmu RCM, Kurtem Manzenreiterem (Audi) a Finem Jouko Karhumäklem (VW Golf).

Kris Rosenberger si s vozem Lancia zajistil vítězství mezi historickými vozy.

Nejvýznamnější odstoupení: Václav Pech (RZ3) - turbo, Mario Saibel (RZ9) - nehoda, Josef Beres jun. (RZ 10) - vyjetí, Willi Stengg (RZ 11) - vyjetí, Stig Blomqvist (RZ12) - kardan, Franz Wittmann jun. (RZ13) - převodovka.

Konečný stav 24. IQ-Jänner rallye po 18 rychlostních zkouškách:

1. R. Baumschlager/Bernhard Ettel A Mitsubishi 3:22:39,9

2. Achim Mörtl/Sigi Schwarz A Subaru 1. sk. N 01:51,1

3. Hermann Gassner/Karin Thannhäuser D Mitsubishi 2. sk. N 04:46,2

4. Štěpán Vojtěch/Michal Ernst CZ Peugeot 206WRC 06:38,9

5. Vojtěch Štajf/Jiří Černoch CZ Subaru 3. sk. N 08:07,5

6. Miroslav Cais/Pavel Ondrejčík CZ Mitsubishi 4. sk. N 09:47,2

7. Toto Wolff/Gerald Pöschl A Mitsubishi 09:53,1

8. Ernst Haneder/Daniela Weissengruber A Mitsubishi 5. sk. N 11:22,1

9. Jani Paasonen/Jani Vainikka SF/SZ Škoda Octavia 6. sk.N 11:40,2

10. Franz Sonnleitner/Mario Fahrnberger A Mitsubishi 7. sk. N 11:45,1

11. Karel Trojan/Petr Řihák CZ Mitsubishi 8. sk. N 13:18,2

12. Pavel Valoušek/Pierangelo Scalvini CZ Suzuki 15:58,5

13. Jaromír Tomaštík/Richard Lasvic CZ Subaru 18:20,8

14. Jan Kopecký/Filip Schovánek CZ Škoda 1600 18:25,7

15. Gerwald Grössing/Alfred Winklhofer A Mitsubishi 9. sk. N 20:32,3

Rozdělení nejlepších časů: Baumschlager 10, Mörtl 5, Blomqvist 3

Na základě předpisů nebyli všichni účastníci klasifikováni do rakouského mistrovství. Z toho plyne následující bodový stav.

Stav rakouského mistrovství:

Skupina A: 1. Baumschlager 12 bodů, 2. Vojtěch 10, 3. Wolff 8

Skupina N: 1. Achim Mörtl 12 bodů, 2. Hermann Gassner 10, 3. Ernst Haneder 8, 4. Franz Sonnleitner 7, 5. Gerwald Grössing 6 bodů.

Klasifikace dieselů: 1. Fischerlehner 12, 2. Michael Böhm 10, 3. Michael Kogler 8, 4. Seppi Stigler 7 bodů.

Další informace najdete na www.iq-jaennerrallye.at a na www.wintercup-rallye.at. Příští závod rakouského mistrovství se koná v rámci Mogul Šumava rallye v českých Klatovech ve dnech 17.-18. února.

Armin Holenia
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist