www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. dubna 2024, Svátek má Vlastislav, zítra Robert

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 23 - Rally Estonia

SOUHRN: Ve finále celkem nudnou Rally Estonia vyhrál Kalle Rovanperä

23. července 2023 • 15:00

Druhá polovina července v posledních letech již tradičně patřívá v mistrovství světa podniku v Estonsku. Nejinak je tomu i letos, kdy se posádky vydávají do Pobaltí na náročné extrémně rychlé tratě při Rally Estonia. Průběh soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Online výsledky - Diskuse k soutěži - Další informace k Rally Estonia

Kalle Rovanperä - Jonne Halttunen (Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid) - Rally Estonia 2023

Celkem suverénním způsobem ovládl Kalle Rovanperä letošní ročník Rally Estonia a upevnil si pozici ve vedení mistrovství světa. Jeho jediného soupeře Otta Tänaka vyřadila ze souboje o čelo ještě před startem pětiminutová penalizace za výměnu na shakedownu poškozeného motoru.

Rally Estonia se do kalendáře mistrovství světa dostala jen díky covidu, přesto letos odjela již čtvrtý podnik v řadě. A je dost pravděpodobné, že minimálně příští rok světový kolotoč do Estonska nezamíří, protože by je měla nahradit podobně extrémně rychlá Rally Liepaja. V Estonsku doposud kralovali domácí Ott Tänak a Kalle Rovanperä. Prakticky nikdo jiný se jim během posledních čtyřech let nepřiblížil a nejinak tomu bylo i letos. Bohužel z plánovaného napínavého souboje o prvenství mezi těmito dvěma piloty nebylo nic - hned na prvním průjezdu shakedownem začal zlobit motor Tänakovy Pumy a týmu nezbylo nic jiného, než motor vyměnit. Což znamenalo pětiminutovou penalizaci a konec nadějí...

Tänak vyhrával v pátek jednu rychlostní zkoušku za druhou a dokázal se probojovat těsně za první desítkou. Od soboty již čistil trať a tak na vítězství ve zkouškách neměl ani pomyšlení, přesto se bezpečně přehnal přes všechny piloty s vozy Rally2 a bezpečně se usadil na poslední pozici mezi vozy Rally1, kterou si pohodlně udržel.

Přestože musel první den čistit trať, Kalle Rovanperä neztrácel příliš a ve druhých průjezdec už se dokázal dostat do čela, které si v následujících dnech pohodovou jízdou bez problémů udržoval. A tak sice u trati musely být zážitky z rychle jedoucích a mnohdy i skákacích speciálů opravdu intenzivní, ze sportovního hlediska při pohledu na výsledky to byla jedna velká nuda. Kromě problémů Tänaka se skoro nic na čele neudálo. Druhou příčku bezpečně držel Thierry Neuville, nějaký náznak souboje o třetí příčku mezi Lappim a Evansem bylo spíš zbožné přání než realita. Za obdobně jasně pátým Suninenem tak byl největším nábojem celé soutěže boj o šestou příčku, respektive o pozici nejpomalejšího jezdce s vozem kategorie Rally1. Tento souboj sváděli Takamoto Katsuta a Pierre-Louis Loubet, kteří se tentokrát vyhnuli jakýmkoliv excesům a dojeli až do cíle. V něm byl nakonec o tři desetiny lepší Loubet.

Zbytek první desítky obsadili jezdci s vozy Rally2. Po většinu soutěže byl na trati nejrychlejší Oliver Solberg, na páté rychlostní zkoušce však nevydrželo zavěšení jeho Fabie RS Rally2 a bylo po nadějích. Tím se do čela dostal Andreas Mikkelsen a celkem bezpečně si udržel prvenství. Poté, co se výlety mimo trať vystříleli domácí Linnamäe, Kaur či Brit Greensmith, si pro další výborný výsledek dojel Sami Pajari. Tentokrát z toho bylo desáté místo absolutně a druhé ve WRC2. Po Greensmithově odstoupení na poslední zkoušce se na bronzový stupínek ve WRC2 dostal Emil Lindholm.

Suverénem hodnocení WRC3 byl Benjamin Korhola, bohužel jen do havárie v RZ 6. Po něm převzal vedení Roope Korhonen a to si udržel až do konce. Mnohem zajímavější byl souboj v hodnocení JWRC. Tam suverénně vedl William Creighton, poškozená tyč řízení a následná havárie na RZ 5 znamenaly propad dolů. Nejen díky sedmému místu v hodnocení JWRC, ale hlavně díky množství v Estonsku hodně velkého počtu rychlostních zkoušek si bezpečně udržel vedení. Prvenství v JWRC si připsal Grégoire Munster, který ve startovní listině na poslední chvíli nahradil Raúla Hernándeze. Byť jen s minimální ztrátou, přesto až druhý dojel Laurent Pellier, jediný letošní reálný soupeř Creightona o titul. Bronz si pak připsal Diego Dominguez. Soutěže se zúčastnil i jediný český zástupce Filip Kohn. Opět s britským spolujezdcem Tomem Woodburnem zvládl poprvé v letošní sezóně soutěž MS bez superally. Tentokrát startoval bez nároku na body do WRC3, nakonec z toho bylo sedmé místo v klasifikaci třídy RC3.

Seriál mistrovství světa v automobilových soutěžích bude pokračovat již za krátké dva týdny další extrémně rychlou šotolinou při Secto Rally Finland.

Konečné výsledky Rally Estonia

- - - - - - - - - - - - - SHAKEDOWN - - - - - - - - - - - - -

Výsledky shakedownu

- - - - - - - - - - - - - před startem - - - - - - - - - - - - -

Druhá polovina července v posledních letech již tradičně patřívá v mistrovství světa podniku v Estonsku. Nejinak je tomu i letos, kdy se posádky vydávají do Pobaltí na náročné extrémně rychlé tratě při Rally Estonia. Průběh soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Thierry Neuville - Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 Hybrid) - Rally Estonia 2023
-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist