www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 17. května 2024, Svátek má Aneta, zítra Nataša

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 23 - EKO Acropolis Rally

SOUHRN: Vítězství na EKO Acropolis Rally zbylo na Kalleho Rovanperu

11. září 2023 • 15:00

Po měsíční pauze se kolotoč mistrovství světa přesouvá do Řecka, kde se uskuteční EKO Acropolis Rally. Na posádky však nečeká tradiční vysušené a rozbité rychlostní zkoušky, ale přesný opak - v minulých dnech zapršelo v okolí Lamie natolik, že se země změnila v jednu blátivou louži a je překvapením, že se organizátoři za těchto podmínek rozhodli závod odjet. Průběh soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Online výsledky - Diskuse k soutěži - Další informace k EKO Acropolis Rally

Esapekka Lappi - Janne Ferm (Hyundai i20 N Rally1 Hybrid) - EKO Acropolis Rally 2023

Vítězem letošní EKO Acropolis Rally se stal Kalle Rovanperä a přiblížil se tak k zisku dalšího titulu mistra světa. Dá se říct, že na něj vítězství zbylo, byl totiž jediným pilotem s vozem Rally1, který během celého víkendu neměl žádné problémy. Na stupně vítězů jej doprovodili Elfyn Evans a Dani Sordo.

Dlouhou dobu se zdálo, že bude letošní řecká soutěž slavící sedmdesát let od uspořádání prvního ročníku v ohrožení. Ještě dva týdny před soutěží se totiž Řeckem proháněly rozsáhlé požáry, které pak v první polovině soutěžního týdne vystřídaly vytrvalé deště neuvěřitelných rozměrů. Díky tomu byla při seznamovacích jízdách řada tratí nesjízdných, v okolí Lamie se jednalo doslova o přírodní katastrofu s rekordním úhrnem srážek. Přestože byla situace hodně kritická a záchranné složky byly potřeba spíše na jiných místech než při soutěži, pořadatelé se rozhodli soutěž uskutečnit, byť musely být některé úseky celkem dramaticky zkráceny.

Deštivé počasí jako již poněkolikáté pomohlo Kalle Rovanperovi, ten tak totiž neztrácel tolik času s čištěním trati a mohl se držet na dostřel špičce. Ta začala řídnout hned od začátku. Doslova hororový úvod zažil tým M-Sport. Jejich vozům zastávkovaly vodní pumpy - Pierre Louis Loubet ani neodstartoval do první klasické rychlostní zkoušky, Ott Tänak objevil problém v tyre fitting zone po RZ 3 a při provizorní opravě nachytal penalizaci za pozdní výjezd o 22 minut. O pořadí na čele se tak přetahovali Thierry Neuville a Sébastien Ogier, ani jeden z nich však neměl to štěstí dojet až do cíle. Thierry Neuville na RZ 10 trefil díru v cestě a poškodil řízení, Sébastien Ogier skončil na RZ 12 poté, co dokončil zkoušku s poškozeným kolem.

Tím se otevřela cesta k vítězství pro Rovanperu, kterého nikdo neohrožoval. Druhý dojel se ztrátou minuty a půl Elfyn Evans, kterého zbrzdily problémy s vysokou teplotou oleje na RZ 9, což vyústilo k dokončení této zkoušky jen na elektricky pohon. Třetí příčku pak obsadil Dani Sordo, který se snažil bojovat se svým britským kolegou o stříbro, leč neúspěšně. I s téměř čtyřminutovou penalizací dojel na čtvrtém místě Ott Tänak následován Esapekkou Lappim, kterého brzdily problémy s unikající chladící kapalinou i defekt. Šestý dojel Takamoto Katsuta, kterému se po celý víkend příliš nedařilo a korunu tomu nasadil dvojitý defekt na RZ 11. Do první desítky se pak i přes superally dokázal na desátou příčku probojovat Sébastien Ogier.

Náročné řecké tratě prověřily i posádky vozů Rally2, které opět obsadily zbývající pozice v top ten. Když dostal Andreas Mikkelsen během první etapy tři defekty, zdálo se, že je bez šancí na vítězství. Nakonec mu však problémy soupeřů a jeho rychlá stíhací jízda dopomohly k prvenství o deset vteřin před Gusem Greensmithem. Třetí Rossel i čtvrtý Fourmaux v jeden čas hodnocení WRC2 vedli, v obou případech je srazily defekty. Defekty ostatně zbrzdily i další jezdce - Joonu, Kajetanowicze či Marczyka. Někteří dopadli ještě hůře - Solberga a Pajariho zradila technika, Gryazin urazil kolo, Bulacia, Linnamäe, Virves či domácí hvězdy Athanassoulas s Tsouloftasem havarovali.

V Řecku se také rozhodovalo v bojích o titul v rámci JWRC a WRC3. Nevím, jestli byla volba závodu pro boj o titul nejvhodnější, nebylo to totiž až tak o rychlosti a bojích mezi sebou, ale spíše bojem o přežití. Dva nejvážnější kandidáti William Creighton i Laurent Pellier nakonec shodně nedojeli, když museli využít superally. Jako první odstoupil Creighton s poškozeným chladičem, čímž se stal virtuálním vítězem JWRC Laurent Pellier. Toho však ve druhé etapě zradila převodovka jeho Fiesty Rally3 a bylo po nadějích. Creightonovi tak stačilo v rámci superally jen dojet do cíle a získat tak titul mistra světa v JWRC. Přestože byl většinou v sezóně rychlejší Laurent Pellier, doplatil na technické problémy svého vozu. Nejvíce zamrzí určitě výpadek na Croatia Rally, na které neměl nejmenší konkurenci, ale jeho vůz postupně ztrácel výkon až vydechl úplně na předposlední zkoušce. Nejrychlejším vozem třídy RC3 a vítězem JWRC a WRC3 se v Řecku stal Diego Dominguez, což mu dopomohlo k zisku titulu ve WRC3.

Konvoj mistrovství světa se nyní přesune do Jižní Ameriky, kde se na konci září uskuteční Rally chile.

Konečné výsledky EKO Acropolis Rally

- - - - - - - - - - - - - SHAKEDOWN - - - - - - - - - - - - -

Shakedown byl kvůli nepříznivému počasí zrušen.

- - - - - - - - - - - - - před startem - - - - - - - - - - - - -

Po měsíční pauze se kolotoč mistrovství světa přesouvá do Řecka, kde se uskuteční EKO Acropolis Rally. Na posádky však nečeká tradiční vysušené a rozbité rychlostní zkoušky, ale přesný opak - v minulých dnech zapršelo v okolí Lamie natolik, že se země změnila v jednu blátivou louži a je překvapením, že se organizátoři za těchto podmínek rozhodli závod odjet. Průběh soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Jourdan Serderidis - Fred Miclotte (Ford Puma Rally1 Hybrid) - EKO Acropolis Rally 2023
-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist