www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

RSS 06 - IQ Jänner Rallye

Pavel Valoušek ve Freistadtu rozdrtil konkurenci

9. ledna 2006 • 13:15

Velmi úspěšně vykročila do nové sezony posádka Trumf Rally Teamu Pavel Valoušek - Pierangelo Scalvini. Suverénně zvítězila v klasifikaci skupiny A i skupiny Super 1600. Druhé posádce týmu už se dařilo méně. Odložilík s Rajnohou museli v průběhu závodu odstoupit na poruchu převodovky.

IQ Jänner Rally byla potřetí úvodním podnikem mezinárodního mistrovství ČR. Letos na posádky čekala stoprocentně zimní soutěž, povrch rychlostních zkoušek byl pokryt sněhem, postupně se však na mnohých místech vyjely koleje. „Podmínky nebyly pro dvoukolky zrovna ideální, zejména ve stoupáních nebo v pomalých zatáčkách se auto spíše trápilo. V rychlých pasážích to ale bylo krásné svezení,“ hodnotí Pavel Valoušek. Do závodu, který startoval v severorakouském Freistadtu, vyrazil velmi svižně a brzy svou konkurenci doslova deklasoval. Po první etapě byl jeho náskok na exmistra republiky Kopeckého téměř dvouminutový. Pozice na hranici první patnáctky absolutního pořadí byla vzhledem k podmínkám maximem možného.

Do druhého dne ale odstartoval levou nohou. „Od rána jsem se nemohl dostat do tempa,“ přiznal jezdec. Druhá polovina etapy ale už byla opět v jeho režii, zejména se zaskvěl při průjezdu nejdelší rychlostní zkouškou, kde dokázal zajet osmý čas. „Loni jsme tady havarovali, tak jsem se chtěl zbavit psychického bloku. Podařilo se,“ usmívá se otrokovický mladík. Účinkování celé posádky v Rakousku nakonec dopadlo nadmíru úspěšně. Vítězstvím v obou skupinách a návdavkem i dvanáctým místem v absolutní klasifikaci. „Byla to hlavně perfektní příprava na Švédsko, kde nás čekají hodně podobné podmínky při našem letošním prvním startu v mistrovství světa. Letos bude nová konkurence, takže uvidíme, na jak vysoké příčky můžeme s továrním swiftem myslet. Pokud pojedu podobně jako na Jänneru, kde jsem neudělal za celý závod žádnou větší chybu, můžeme se dočkat dobrého výsledku,“ doufá pilot.

Plná novinek byla Jänner Rally pro posádku Odložilík-Rajnoha. Nejen že absolvovali debut na sněhu, pro větší konkurenceschopnost v absolutní klasifikaci se rozhodli i pro změnu vozu. „Protože se cliem bychom se na sněhu trápili, nastoupili jsme na start se sériovým Mitsubishi EVO VIII. Netušil jsem ale, jaké to pro nás bude martyrium,“ vypráví zklamaný jezdec a pokračuje: „Lancer byl pro mě španělskou vesnicí. Ovládání mi připadalo nepřátelské, netrefoval jsem se do řazení a měl jsem pocit, jako by vůz úplně postrádal brzdnou sílu. Už první rychlostní zkouška pro nás skončila jezdeckou chybou a ze závěje jsme auto dolovali hodinu. Ani druhý den jsem ale jízdě s mitsubishi nepřišel na chuť. Od třetí rychlostní zkoušky nás navíc začala zlobit převodovka, která byla i důvodem našeho odstoupení.“

Odložilík se tedy v soutěži příliš dlouho neohřál. Co ale chystá na další závod? „Ještě nevíme, s čím vyjedeme na Šumavě. Já bych si přál Šumavu na suchu, abychom mohli vyjet s cliem, ve kterém bychom už měli v té době mít nový motor specifikace 2006. To bude naše zbraň pro letošní sezonu.“

Vicky
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist