www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 25. dubna 2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

RSS 06 - Fuchs Oil Raly Příbram

Fatální chyba na Rally Příbram

11. října 2006 • 16:45

Neuvěřitelnou dohru měla poslední letošní soutěž Škoda Fabia Rallye Cupu. Podle oficiálních výsledků nebyla posádka Levora – Pech v cíli a klasifikována, nezískala tedy žádné body do celkového hodnocení poháru a zůstala v konečném pořadí na třetím místě o dva body za Bobby Mitchellem. Jak se to při systému super rallye mohlo stát?

Po odstoupení ze soutěže na 19. RZ odevzdala posádka Levora – Pech jízdní výkaz a pokračovala v super rally. Jenže časoměřiči výkaz omylem odložili do přihrádky „Odstoupili“ místo přihrádky „Super rallye“ a to znamenalo, že posádka nebyla dál hodnocena.

Když na tuhle chybu Levora s Pechem po vyvěšení neoficiálních výsledků přišli, okamžitě se telefonicky dotazovali, co se děje a žádali nápravu.

Ujištění, že se jedná zřejmě jen o tiskovou chybu, je uspokojilo... Natolik, že si neuvědomili, že musí do třiceti minut po vyvěšení předběžných výsledků podat písemný protest. Po vypršení této lhůty byly vyvěšeny oficiální výsledky a pořadí 4. ročníku Škoda Fabia Rallye Cupu se muselo měnit.

„I tohle je poučení pro mladé jezdce,“ konstatoval promotér seriálu ing. Miroslav Levora z firmy Auto Power, navíc také otec neklasifikovaného pilota. „Je to drsné a bolestivé, protože posádka tím přišla o jedno místo v celkovém pořadí a tak i o 100 000 korun na prémiích. Ale i tito začínající soutěžáci si musí uvědomit, že rally končí až vyvěšením oficiálních výsledků. Znalost řádů patří k soutěžnímu sportu stejně jako umění šlapat na plyn a točit volantem,“ dodal promotér Škoda Fabia Rallye Cupu.

Fabia Cup
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
12.10.2006 09:39
ajaj
Ta chyba někoho stála 100 000,-Kč (tuším). A zcela jistě to nebyli dobře placení hoši z Opletalky. Nemělo by to skončit "ideálním" řešením.
12.10.2006 07:04
JanO
No, pokud celý případ skončí tím, že chybu vlastně udělal soutěžící (posádka) tím, že nepodal písemný protest, nebude to asi "ideální".
Nedělám si iluze o práci "orgánů" počínaje disciplinární komisí FAS, ale ani to nemůže být důvodem k tomu, aby nebyl podán podnět k řešení takového případu. Když pro nic jiného, tak aby se příště neopakoval.
11.10.2006 22:01
gannet
Nechci být pesimista, ale jsem přesvědčen o tom, že nijak. Tak se to v téhleté zemi obecně dělá. Nechá se to prostě vyhnít a po čase se to uzavře s tím, že si za to může vlastně posádka sama - měla si to pohlídat od A do Z. Ale to že "někdo konkrétní" tu chybu vyrobil už se prostě neřeší....
11.10.2006 21:52
John - moderátor
Podle platných pravidel pro SupeRally musí posádka PÍSEMNĚ oznámit, že odstupuje ze soutěže (viz čl.11.7.7.3 ERC). Jinak s ní má být automaticky počítáno ve výsledcích až do doby, kdy je zjištěno, že nepřistavila svůj vůz do uzavřeného parkoviště v cíli soutěže.
A jinak klasika, řešit cokoliv "per huba" je nesmysl, vše je nutno dávat písemně a mít jednu kopii s podpisem a časem, kdy byl požadavek předán kompetentní osobě (např. stykař).
11.10.2006 21:29
Tohle je fakt ostuda. Jsem zvědavý, jak to bude náš slavný FAS řešit.
11.10.2006 17:44
Acom
Pribramska banda idiotu. K tomu neni co dodat
toplist