www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 26. dubna 2024, Svátek má Oto, zítra Jaroslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

RSS 06 - Fuchs Oil Raly Příbram

Martin Rada vyhrál třídu a potvrdil bronz

17. října 2006 • 00:30

Hustopečská posádka Martin Rada a Roman Petr s vozem Alfa Romeo 147 nechyběla na závěrečném podniku MMČR v rallye v okolí Příbrami a odjížděla spokojena. Ve skupině N3 jí v cíli patřilo zlato a ve skupině N pak bronz.

Dobrého výsledku ale nedosáhli zcela bez obtíží. Naopak. Začalo to nutností velmi rychle řešit opravu převodovky po Horácké rallye v Třebíči, kde „odešel“ stálý převod a poškodila se větší část převodovky. „Museli jsme velmi rychle kontaktovat výrobce v Itálii a opravit převodovku. Dokončili jsme to ve čtvrtek 5. října, naložili auto a jeli do Příbrami,“ líčí Martin Rada a pokračuje: „Bohužel vyskakovala pětka a tak jsme se v pátek v servisu snažili ještě opravit řazení. Při jedné zkoušce vozu se nám ale otevřela kapota a museli jsme před slavnostním startem navíc měnit kapotu.“

„Do RZ 10 jsme si pěkně zazávodili a po desítce jsme byli na čtvrtém místě v N, ale se ztrátou jen asi 25 vteřin na prvního a druzí v N3 a chtěli jsme ještě bojovat,“ doplňuje jezdce navigátor Roman Petr.

Následně ale v RZ 10 došlo k prasknutí držáku na převodovce a aby toho nebylo málo, v 45 minutovém servisu museli mechanici měnit také poškozený chladič. „Takže část závodu jsme vybojovali v servisu a poděkování patří mechanikům Luboši Horáčkovi, Broňovi Dofkovi a Lukáši Křivinkovi, kteří nakonec tuto bitvu s časem v servisu vyhráli a závod jsme mohli dokončit,“ pokračuje Martin Rada. Nicméně znamenalo to 12 minut zdržení v servisu a penalizaci ve výši dvě minuty, takže bylo dobojováno. Kromě této penalizace za pozdní příjezd do časové kontroly obdržela posádka hned v úvodu soutěže ještě jednu, pro změnu za předčasný start.

Hlavní bylo, že rudý vůz fungoval a nakonec přišel i již nečekaný posun v pořadí vpřed. „Snažil jsem se alespoň zajet dobré časy a vyzkoušet alfu. V neděli se zdálo, že se nic moc nezmění a chtěli jsme alfu jen dovést v pořádku do cíle. Smůla v podobě prasklé poloosy, která potkala Honzu Vaňáče, nás ale posunula na první místo v N3. Takže jsme byli spokojeni. Honza nás o nějaké vteřinky pojížděl, ale závod končí na cílové rampě a takový je automobilový sport. Jsme rádi, že se nám podařilo náročnou a rychlou Příbram dokončit a uzavřít tak sezónu vítězstvím ve třídě N3, potvrdit si celkově třetí pozici v šampionátu MMČR v rallye ve třídě N3 a sedmou příčku absolutně v N,“ raduje se Martin Rada.

Doplňme, že na startu bylo 7 vozů N3, 16 v skupině N a celkem osm desítek soudobých automobilů. Celková 22. příčka pro hustopečského jezdce je tedy také slušná.

„Pro náš tým je to velmi úspěšná sezona, protože jedeme s alfou první rok. Musíme se s ní učit a odstraňovat technické neduhy. Myslím, že jsme udělali velký pokrok v nastavení a spolehlivosti vozu a doufám, že ji pro příští sezónu ještě vylepšíme,“ zakončil ohlédnutí za posledním podnikem letošního šampionátu Martin Rada.

Pavel Jelínek ; Foto: Petr Šefr
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist