www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 27. dubna 2024, Svátek má Jaroslav, zítra Vlastislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

RSS 06 - IQ Jänner Rallye

Sparrow racing team obhájil výsledky na Jänner Rallye

11. ledna 2006 • 11:00

O prvním lednovém víkendu odstartovala na tratích v okolí rakouského Freistadtu česká soutěžácká sezóna. Úvodním podnikem byla již potřetí Jänner Rallye, tentokráte po jednoroční pauze opět vesměs na sněhu a ledu. Na startu nemohla chybět ani zlínská stáj Sparrow Racing Team, která u našich jižních sousedů nasadila tři vozy Honda Civic VTi.

Jedničkou týmu byl opět úřadující český šampion Jaromír Tarabus, tentokráte startující s Danielem Trunkátem. Před novou sezónou uvažoval o změně vozu, nakonec ale pro úvodní podniky zůstane i nadále za volantem osvědčeného Civica ve třídě N2. A že si s ním rozumí opravdu výborně, dokazoval i na rakouských tratích, na kterých suverénně kraloval nejen ve třídě N2, ale také v celé skupině N. A přestože si na pátém rychlostním testu ustlal na dlouhé čtyři minuty v hlubokém sněhu, v cíli měl před druhým ve skupině N náskok propastných desíti minut. „V premiérovém startu se nám na Jänneru dařilo. Jízdu na sněhu jsem si opravdu užíval,“ prozradil ke svému vystoupení Jaromír Tarabus a k výletu mimo trať na RZ 5 dodal: „Chtěl bych poděkovat všem převážně českým fanouškům, kteří nám pomáhali zpátky na trať. Bez jejich pomoci bychom na vítězství určitě nedosáhli.“

Kromě Tarabuse se s bílou Hondou představil také Petr Hozák, vedle něhož usedl na sedadlo spolujezdce Ladislav Kříž. Bývalý vítěz třídy SA2 v rámci Českomoravského poháru usedl do závodního vozu po více než třech měsících od vítězné soutěže v Příbrami. Své schopnosti začal dokazovat i v Rakousku, kde se od úvodních kilometrů zařadil na druhou příčku ve skupině i třídě hned za svého týmového kolegu Tarabuse. Podobně jako mladému zlínskému jezdci, i Hozákovi se stal osudný pátý rychlostní test z Gutau do Pregartenu. Na zrádné zkoušce, která připravila perné chvilky i řadě předních posádek absolutní klasifikace ztratili Hozák s Křížem v hlubokém sněhu více než třináct minut. Přestože se ve zbývajících zkouškách pohybovali stále mezi nejrychlejšími v rámci skupiny N, na lepší než sedmé místo ve skupině N a páté ve třídě N2 to nestačilo.

Třetím do party se stal jihočech Patrik Hlach, který to měl přes hranice z Českých Budějovic do Freistadtu jako by kamenem dohodil. Stejně jako v loňském ročníku se vydal vůči nástrahám zasněžených tratí s kopilotem něžnějšího pohlaví, Michaelu Minaříkovou tentokrát nahradila Veronika Matušová. Po bezproblémovém průběhu soutěže skončili Hlach s Matušovou devátí v rámci skupiny N a šestí ve třídě N2.

Vystoupení Sparrow Racing Teamu na IQ Jänner Rallye se dá hodnotit jako velice úspěšné. Všechny tři Hondy prošly soutěží bez sebemenších technických problémů, Jaromíru Tarabusovi se podařilo pro tým Sparrow obhájit loňské vítězství Daniela Běhálka, navíc s mnohem propastnějším náskokem vůči konkurenci. Jen z vavřínů se však žít nedá a tak se tým ihned po návratu z Rakouska vrhnul na důkladnou kontrolu a přípravu vozů pro nadcházející podnik, kterým bude v polovině února Mogul Šumava Rallye s centrem v Klatovech.

Pluto
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist