www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 24. dubna 2024, Svátek má Jiří, zítra Marek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ME 06 - Rallye d´Antibes

Závěrečný díl ME opanovaly španělské Peugeoty (foto)

24. října 2006 • 02:30

Oba Peugeoty 206 S1600 týmu Peugeot Sport Espaňa opanovaly vikendovou Rallye Antibes - Cote d'Azur, závěrečný díl letošního evropského šampionátu. Dařilo se i oběma českým pilotům, Antonín Tlusťák skončil na velmi pěkném pátém místě, Milan Chvojka jako první nebodující na deváté příčce.

Rallye Antibes ani letos nebyla zařazena do francouzského šampionátu, na startu se tak sešla velice chabá konkurence. Více či méně pravidelné účastníky mistrovství Evropy doplnili jen účastník letošní Rally Catalunya Alberto Piatto a účastníci trofeje Trident.

Při této konkurenci a známém profilu tratí vycházejících z legendárních úseků Rallye Monte Carlo nikoho nepřekvapilo, že po celou soutěž hrály prim oba tovární speciály S1600. V úvodu byl nejrychlejší Španěl Enrique García-Ojeda, který si vyjel pětadvacetivteřinový náskok, se kterým posléze úspěšně hospodařil téměř až do konce soutěže. Smolným pro něj byl druhý průjezd známým průsmykem Col de Turini, kde vypověděl službu motor jeho Peugeotu, což znamenalo odstoupení sympatického Španěla. Tím spadlo vítězství do klína největšímu překvapení letošní Barum Rally Zlín Bryanu Bouffierovi, který se tak díky tomuto vítězství a bodům ze Zlína dokázal probojovat na celkové páté místo v rámci ME.

Nejrychlejší ze zbytku pole byl po většinu prvního dne Stéphane Carnu s Citroënem Saxo Kit Car, při průjezdu dalším legendárním místem Col de Bleine však havaroval a musel odstoupit. Mnohem zajímavější byl souboj o stříbro v celé seriálu. Do soutěže ze zdravotních důvodů nenastoupil téměř jistý vicemistr Dimitar Iliev a tak si to o druhou příčku rozdali Michal Solowow a Krum Donchev. Solowow jel poprvé s Renaultem Clio S1600 opravdu rychle a držel si bronzovou příčku za oběma Peugeoty, což by mu zajišťovalo alespoň celkový bronz.

Tři rychlostní zkoušky před koncem však dostal defekt a bulharský jezdec se před něj dostal. Po odstoupení Garcíi skončil Donchev absolutně druhý, což mu pomohlo vybojovat stejnou příčku i v rámci ME. Třetí skončil Solowow, ani to mu však nestačilo k zisku vytouženého celkového bronzu, protože při rovnosti bodů hraje ve prospěch Ilieva jeho vítězství v Řecku.

Čtvrtý skončil Alberto Piatto s Renaultem Clio S1600. Dlouhou dobu se vyskytoval před oběma kohouty bojujícími o evropské medaile, na RZ 12 však trefil zeď a byl rád, že jeho chyba znamenala jen časovou ztrátu. Mnohem hůže výsledkově dopadl Marco Cavigioli na voze stejného týmu. Hned na první zkoušce ztratil více než devět minut vinou defektu, po RZ 14 dopil kalich hořkosti až do dna a musel odstoupit kvůli poruše převodovky.

Na startu se objevily také dvě české posádky. Antonín Tlusťák s Vlastimilem Dědicem se od počátku drželi v bodované osmičce a výsledné páté místo absolutně a zisk dalších tří bodů do celkového hodnocení seriálu je sympatickým zakončením učednické sezóny. Po delší době opět usedl do závodního vozu Milan Chvojka a první dvě etapy se držel na bodovaných příčkách, nakonec skončil na prvním nebodujícím, tedy devátém místě.

Veškeré informace k Rallye Antibes 2006 najdete zde.

Konečné pořadí mistrovství Evropy

Fotogalerie z Rallye Antibes

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist