www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 18. dubna 2024, Svátek má Valérie, zítra Rostislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 06 - Rallye Show Modřice (volný)

Rallyeshow Modřice i letos hlavně jako škola smyku pro veřejnost

13. listopadu 2006 • 01:00

V roce 2001 byl uspořádán pro soutěžní jezdce I. ročník „Rallye Show Modřice“. Jan Vonka odstartoval svoji závodnickou kariéru v roce 1981 v orientačních automobilových soutěžích a také v rallye a autokrosu. I když později přesedlal na vrchy a okruhy, rád se alespoň touto cestou vrací k rallye.

Scénář prvních čtyř ročníků Rallye Show byl víceméně stejný. Centrem soutěže jsou Modřice, na jejichž náměstí se po páteční administrativní a technické přejímce koná představení všech vozů a pilotů. Samotný souboj posádek začíná v sobotu ráno odmávnutím vlajky Modřic z rukou starosty a odjezdem z rampy umístěné na modřickém náměstí Svobody. Po zdárném překonání všech rychlostních zkoušek, které bývají situovány v okolí Brna a na brněnském automotodromu, se koná vyhlášení vítězů a předání cen.

Loňský ročník však doznal značných změn. Podařilo se nám připravit Rallye Show tak, aby i široká motoristická veřejnost si mohla vyzkoušet atmosféru závodů v roli závodníků. Vyzkoušet si administrativní přejímku, rozhovor s komentátorem, nervozitu před startem, vlastní start, jízdu podle itineráře, soutěž s časem, diváky kolem tratě a ti nejúspěšnější i vystoupení na stupně vítězů a převzetí pohárů a cen.

Namísto soutěžních posádek jsou tedy hlavními aktéry akce běžní řidiči. Přesto oslovujeme i závodní jezdce, kteří se představují v roli rádců a při ukázkových jízdách. Soutěž se jede v areálu Masarykova okruhu, hlavně na parkovištích, v záboxovém prostoru, ale i za hlavní tribunou či „pod vysokým napětím“ přes silnici za hlavní branou.

Jedná se o několik rychlostních úseků s vyznačenou tratí, něco na způsob automobilových slalomů. Obykle se jezdí na sněhu a ledu, v loňském roce jsme měli například i hasiče s cisternou vody pro vytvoření co nejextrémnějších podmínek. Jde o to naučit se dokonalou koordinaci práce s plynem a volantem. Na těchto úsecích jedou jednotliví účastníci na čas, přičemž rozhoduje nejmenší součet časů po absolvování všech úseků. Ani licencovaní jezdci nepřišli o svoji RZ, po jedné z obslužných komunikací autodromu předvedli ostatním řidičům svůj um.

Před nadcházejícím zimním obdobím je podobná akce jistě velmi potřebná a prospěšná. Proto se těší ze zájmu veřejnosti.

Při letošní Rallye Show bychom se chtěli ještě více zaměřit na školu smyku a mnohem více pozornosti věnovat přípravě řidičů na zimní sezónu a extrémní situace, které se mohou vyskytnout i během roku. Osvětou řidičů tímto zábavným způsobem chceme přispět ke zvýšení bezpečnosti na našich silnicích.

Rallyeshow Modřice
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist