www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 4. května 2024, Svátek má Květoslav, zítra Klaudie

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 07 - Arctic Lapland Rally

Arctic Lapland Rally kořistí Katajamäkiho

29. ledna 2007 • 03:00

Kosti Katajamäki zvítězil o uplynulém víkendu na tradičním zahajovacím podniku finského šampionátu, Arctic Lapland Rally. V Laponsku sváděl tuhý souboj s Antonem Alénem, po závěrečné rychlostní zkoušce byl mezi nimi rozdíl pouhopouhých dvou a půl vteřiny.

Na tratích kolem Rovaniemi panovaly i v letošní nepříliš povedené zimě sněhové podmínky a tak se měli početní diváci nač dívat. Katajamäki s Alénem to však neměli úplně jednoduché. Dlouho v soutěži totiž vedl „řecký stařík“ Ióannis Papadimitriou, který přijel na Arctic Lapland Rally již poněkolikáté provětrat svůj Ford Focus WRC. V první sobotní rychlostní zkoušce skončil dvaačtyřicetiletý Papadimitriou mimo trať a tak ani tentokrát se mu nepodařilo prorazit smůlu, která se na něj při této soutěži v novém tisíciletí drží. Stejně dopadl i další veterán s Focusem WRC Jarmo Mikkelsen. Také třetí a poslední vůz WRC na startu řídil již postarší pilot. Jari Latvala, otec finského talentu Jari-Mattiho opět provětral svou Corollu WRC, skončil však v poli poražených.

Společně s Katajamäkim a Alénem držel krok ještě Juha Ketomaa, na pátém testu však na dlouhých čtrnáct minut vypochodoval mimo trať a bylo po nadějích. Na šesté zkoušce pak ještě zajel třetí čas, po první etapě však kvůli velké ztrátě své účinkování vzdal.

Napínavý souboj o vteřinky sváděli Katajamäki s Alénem od úvodní až do závěrečné rychlostní zkoušky. Ještě po předposlední zkoušce vedl Alén o 1,2 vteřiny, na poslední zkoušce Mäntyvaa dlouhé pouhých 3,70 km Katajamäki zatáhl a svého soka předstihl. Tím si Katajamäki zopakoval své loňské vítězství, jen vyměnil Ford Focus WRC za Mitsubishi Lancer Evo IX. Za druhým Alénem se Subaru Impreza STI skončil jako třetí Juha Salo s dalším Lancerem, který dokázal být na závěrečné zkoušce ještě rychlejší, jak Katajamäki.

Vzhledem k blížící se Švédské i Norské rally bývá tradičně Arctic Lapland Rally využívána jako test. I letos této příležitosti využilo několik pilotů. Nejlépe si z cizinců nakonec vedl Armindo Araújo, který uzavřel první desítku. Nám dobře známý Polák Michal Solowow skončil 14., po zkoušce na Jänneru, kde se sněhu nedočkal, přijel do Finska i Aaron Burkart, skončil však na nevýrazné 32. příčce sedm minut za nejrychlejší dvoukolkou, Španěl Claudio Aldecoa skončil pětatřicátý. Někteří však dopadli hůže, cíl nespatřili Estonci Urmo Aava ani Aigars Pärs či Britka Natalie Barratt, Aris Vovos dokonce ani neodstartoval. Smůla potkala i Jussi Välimäkiho s áčkovým Lancerem Evo VII, který odstoupil na předposlední rychlostní zkoušce ze třetího místa kvůli poruše motoru.

Veškeré informace k Arctic Lapland Rally naleznete ZDE.

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist