www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. dubna 2024, Svátek má Vlastislav, zítra Robert

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 07 - Pirelli Lavanttal Rallye

"Mundl" ovládl Lavanttal

6. dubna 2007 • 03:00

Rakouská Pirelli Lavanttal Rally, která byla druhým dílem letošního rakouského šampionátu, pro rok 2007 patří rakouskému jezdci Raimndu Baumschlagerovi. Jezdec z Rosenau zvítězil s téměř minutovým náskokem před druhým Franzem Wittmanem juniorem.

Rally se konala během posledního březnového víkendu a na posádky rakouského a slovinského mistrovství, do kterého byla soutěž též zařazena, čekalo celkem třináct rychlostních zkoušek rozmístěných po korutanském regionu. I přes nepříznivé počasí se u tratí rychlostních zkoušek sešlo zhruba padesát tisíc příznivců motoristického sportu. Ti měli zejména během prvního dne možnost sledovat skutečně strhující sportovní výkony na vysoké úrovni, když se mezi sebou o vteřinky bili Raimund Baumschlager, Achim Mörtl, kterého za deštivého počásí neskutečně trápily porouchané stěrače, a Franz Wittman junior.

Podobný obrázek se částečně naskýtal i během druhého dne, avšak s tím rozdílem, že se boje o vítězství už neúčastnil Mörtl, který hned ze začátku etapy ztratil několik minut po výletu mimo trať a umožnil dalšímu v pořadí Mario Sabelovi posun na třetí místo. Zkušený Baumschlager začal po vteřinkách všem ostatním ujíždět a postupně nenápadně zvyšoval svůj náskok.

Celou rally pak uzavírala čtveřice zkoušek bez možnosti servisu, avšak ani to nezabránilo nejrychlejším jezdcům rvát se mezi sebou o každou vteřinu. Například v cíli RZ 10 dělilo „Mundla“, Wittmana, který tento test vyhrál, a Mörtla pouhých jedenáct desetin! Na další zkoušce naopak zatáhl „Akime“ jedoucí s vozem týmu Jana Štěpánka, avšak vybojované necelé čtyři vteřinky zmenšily celkovou ztrátu z úvodu druhého dne jen minimálně. Na stejné zkoušce měl naopak smůlu Hermann Gassner, když se kvůli defektu propadl o několik míst níže. Němec však díky dobrému výsledku z Jeanneru i nadále vede průběžnou klasifikaci rakouského mistrovství.

„Mám z vítězství velkou radost. Soutěž proběhla bez jakýchkoliv potíží, auto bylo perfektně připravené. Během prvního dne se jelo skutečně naplno, ale po Achimově výpadku jsme v druhém dni mohli více taktizovat,“ řekl vítěz celé soutěže Baumschlager.

Na celkovém druhém místě dojel Franz Wittman junior s lancerem skupiny A8, která však není v Rakousku hodnocena a jezdec tak neměl nárok na body: „Máme z Pirelli Rally dobrý pocit, po třetím místě na Jänneru jsme nyní dojeli druzí. Je škoda, že jsme díky nepříznivým podmínkám nemohli využít plného výkonu našeho auta. Nicméně hlavní cíl – dovézt vůz bez poškození do cíle – byl splněn.“

Konečné výsledky Pirelli Lavanttal Rallye

1. Raimund Baumschlager-Thomas Zeltner (A) Mitsubishi Lancer Evo IX (N) 2:08.42.7

2. Franz Wittmann Jr-Bernhard Ettel (A) Mitsubishi Lancer Evo VII +54.2

3. Mario Saibel-Daniela Weissengruber (A) Mitsubishi Lancer Evo VIII +2:39.0

4. Willi Stengg-Petra Haas (A) Mitsubishi Lancer Evo IX (N) +:.29.7

5. Achim Mörtl-Ralph Edelmann (A) Subaru Impreza WRX STI N12 (N) +5:15.8

6. Hermann Gassner-Karin Thannhäuser (D) Mitsubishi Lancer Evo IX (N) +5:49.8

7. Walter Kovar-Franz Novotny (A) Mitsubishi Lancer Evo VII (N) +6:09.2

8. Miha Jezersek-Marko Potocnik (SLO) Mitsubishi Lancer Evo IX (N) +7:49.8

9. Beppo Harrach-Anderas Schindelbacher (A) Mitsubishi Lancer Evo IX CNG +8:25.3

10. Andreas Waldherr-Richard Jeitler (A) Volkswagen Golf IV Kit Car +8:39.5

15. Jiří Tošovský-Michal Sláma (CZ) Mitsubishi Lancer Evo IX (N) +14:58.7

Veškeré informace k Pirelli Lavanntal Rallye naleznete ZDE.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist