www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 27. dubna 2024, Svátek má Jaroslav, zítra Vlastislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 07 - UAC Easter International Rally

Higgins vyhrál UAC Easter Intenational Rally

10. dubna 2007 • 05:00

Mark Higgins je k nezastavení – po nedávném úspěchu na Mexické rally, kde vyhrál klasifikaci PC WRC, si nyní na svůj účet může připsat další triumf. Po vítězství na UAC Easter International Rally se totiž zařadil mezi špičku letošního irského asfaltového šampionátu.

Nejlepší čas na úvodní vložce této soutěže patřil Krisi Meekovi, který je sice spojován spíše s vývojovými pracemi na Citroënu C2 R2, avšak tentokrát podruhé ve svém životě usedl do vozu kategorie WRC, když dostal k dispozici Imprezu WRC S11 týmu McKinstry Motorsport. Již na RZ 2 se však jeho náskok rozplynul a do čela se posunul Mark Higgins.

Tuto pozici pak pilot držel i přes Meekovy útoky až do cíle první etapy. Po méně úspěšném vystoupení na úvodním podniku irského mistrovství, kde nestačil na hostujícího Marcuse Grönholma a Eugena Donnellyho, mohl Higgins konečně oslavit prozatím alespoň dílčí vítězství. Účastníkovi letošního seriálu PC WRC k němu pomohl stejný vůz, jako měl průběžně druhý Meeke, kterého od první příčky dělilo pouhých 8,4 seconds. Třetí dojel Eugene Donnelly, který s novější Imprezou WRC S12 zaostával o 24,9 sekund.

Také během druhého dne nedal Higgins nikomu šanci a přetavil své snažení na rally, která je z minulosti známa spíše jako Circuit Of Ireland Rally, v kýžený úspěch. Trojnásobný britký šampión se zároveň posunul do čela celkové klasifikace irského mistrovství.

Po výměně převodovky se někdejší účastník JWRC Meeke ještě pokusil Higginsovu pozici ohrozit, avšak na devátém testu jeho plány podtstatně narušil defekt, který Meeka stál více než půl minuty. V jedenácté zkoušce se pak jezdec definitivně odporoučel z výsledkové listiny.

Se ztrátou 37,8 sekund si tedy nakonec pro stříbro dojel úřadující šampión Eugene Donnelly. Na třetím místě soutěž dokončil mladík Andreas Mikkelsen; určitě se jedná o jedno z největších překvapení celé rally. Nor profitoval zejména z jezdecké chyby Tima McNultyho, který neustál jeden ze skoků a po výletu do pole dlouho hledal cestu zpět na trať. Čtvrtý skončil Kevin Lynch s Fordem Focus WRC04 před Eamonnem Bolandem na stejném voze, který si prakticky celou soutěž stěžoval na problémy s diferenciály.

[B]Výsledky UAC Easter internationally Rally 2007

1. M. Higgins-R. Kennedy - Subaru Impreza WRC S11 1:41:22.9

2. E. Donnelly-P. Kiely - Subaru Impreza WRC S12 + 37,8

3. A. Mikkelsen-O. Fløene - Ford Focus WRC + 1:25.4

4. K. Lynch-D. Moynihan - Ford Focus WRC +3.07,4

5. E. Boland-F. Regan - Ford Focus WRC + 3:52.2

6. G. Jones-A. Bargery - Ford Focus WRC + 5:51.1

7. C. Murphy-G. Loughrey - Subaru Impreza WRX + 8:40.4

8. S. Leonard-G. McVeigh - Mitsubishi Lancer Evo IX + 8:47.4

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist