www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 9. května 2024, Svátek má Ctibor, zítra Blažena

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 07 - Pirelli International Rally

Wilksova vydařená premiéra na Pirelli Int. Rally

23. dubna 2007 • 02:00

Guy Wilks se hned na počátku spolupráce s oficiálním týmem Mitsubishi UK dočkal úspěchu, když vyhrál úvodní podnik letošního britského mistrovství, Pirelli International Rally. Šestadvacetiletý jezdec zvítězil na jedenácti ze čtrnácti měřených testů, z toho prvních osm v řadě. Nejvíce ztratil na RZ 9, když se na jeho voze vyskytly problémy s převodovkou. Pro Wilkse to byla rally plná premiér – poprvé startoval s produkčním vozem a poprvé vyhrál v absolutní klasifikaci.

Britský tým Mitsubishi mohl dlouho pomýšlet i na medailové double. Dalšího člena týmu Gwyndafa Evanse dělilo po desáté rychlostní zkoušce od Wilkse 32 sekund, avšak porucha transmisí na předposlední zkoušce zbortila naděje na pěkný výsledek týmu.

Na špatné nastavení si v páteční etapě stěžoval Mark Higgins jedoucí s produkčním Subaru v barvách týmu Stobart. Během dalšího dne už bylo ale vše v pořádku a účastník PC WRC dokonce dosáhl na jeden nejrychlejší čas v RZ. Ztráta z první části soutěže však již byla tak velká, že na celkové vítězství již dle Higginsových slov nemělo smysl útočit.

Markův mladší bratr David díky systému SupeRally nastoupil s Toyotou Corollou S2000 až do sobotní etapy, důvodem byly potíže s palivovým filtrem, kvůli kterým posádka nestihla o několik minut start do páteční etapy. Během soboty však „Diggins“ dokázal zajet několik druhých a třetích časů, v samostatném hodnocení druhé etapy zaostal za vítězným Wilksem o pouhých 59 sekund. Kvůli penalizacím za neabsolvované páteční zkoušky však David skončil až na sedmnáctém místě. Perličkou je také fakt, že posádka jela s rekordně rychle postaveným vozem – Higginsův exemplář se začal stavět v dílnách týmu R.E.D. pouhých dvanáct dní před začátkem rally. Na rekord stejného týmu, který v roce 1987 postavil pro Jimmyho McRae „áčkovou“ Sierru za neuvěřitelných osm dní, to sice nestačilo, i přesto se jedná o úctyhodný výkon.

Dvoukolky jednoznačně ovládl Conrad Rautenbach o přesto, že jeho Citroën C2 S1600 trápily problémy s elektronikou. Jezdec ze Zimbabwe musel svůj vůz na jednom z průjezdů legendární zkouškou Kielder Forest úplně zastavit. I přesto však třídu R3 vyhrál, druhý dojel Stefan Davis s Fordem Puma S1600.

Třída R2 se stala kořistí skotské pilotky Lorny Smithové jedoucí v barvách Suzuki Dealer Teamu. Svůj „enkový“ Swift přivedla do cíle na celkovém devátém místě. Její týmový kolega James Wozencroft musel využít systému SupeRally, když odstoupil po poškození zavšené svého vozu. V konečných výsledcích byl klasifikován na 21. místě.

Výsledky Pirelli International Rally 2007

1. Guy Wilks-Phil Pugh (GB) Mitsubishi Lancer Evo IX 1:35.58,3

2. Mark Higgins-Rory Kennedy (GB/IRL) Subaru Impreza WRX STI N12 +1.13,9

3. Ryan Champion-Craig Thorley (GB) Mitsubishi Lancer Evo IX +3.41,1

4. Wyn Humphreys-Ally Mackay (GB) Subaru Impreza WRX STI N12 +5.14,3

5. Conrad Rautenbach-David Senior (ZW/GB) Citroen C2 S1600 +6.53,5

6. Nick Kenny-George Gwynn (GB) Subaru Impreza WRX STI N12 +9.59,2

7. David Meredith-Jemma Bellingham (GB) Mitsubishi Lancer Evo IX +11.35,7

8. Rob Gill-Anders Howard (GB) Mitsubishi Lancer Evo IX +13.26,9

9. Lorna Smith-Joanne Oakey (GB) Suzuki Swift Sport GR +22.03,7

10. Jason Pritchard-Martin Jones (GB) Citroen C2 +29.00,8

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist