www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 4. května 2024, Svátek má Květoslav, zítra Klaudie

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 07 - Quit Forest Rally

Australská šotolina patří Toyotám

4. května 2007 • 02:00

Po prvních dvou podnicích letošního australského mistrovství má manželské duo Evansových na svém kontě maximální počet možných bodů. Pomohlo jim k tomu i druhé vítězství v řadě, vybojované tentokrát na rychlostních zkouškách západní Austrálie v okolí Busseltonu, kde se jela Quit Forest Rally.

Během shakedownu se druhý jezdec Toyoty Neal Bates postaral o první dílčí vítězství australské Corolly S2000, když testovací zkoušku vyhrál o 1,5 sekund před Evansem, který však sedlal starší prototyp Corolly 4x4 skupiny N. Na dalším podniku, kterým bude červnová Rally of Canberra, by se však toto mělo změnit a oba jezdci by v ideálním případě měli usednout do zbrusu nových vozů postavených na základě aktuálního modelu Corolla (v Evropě Auris).

Během samostatně hodnocené první etapy nejprve udával tempo Bates. Po vyhraných úvodních asfaltových vložkách, které se jely v předvečer hlavního soutěžního dne, se jezdec se stejnou vervou pustil i do šotolinových úseků. Na nich však ideálně nefungoval setup jeho vozu a když se k tomu přidaly problémy s elektronikou a motor jedoucí pouze na tři válce, musel Bates po RZ 4 čelo definitivně opustit. V cíli prvního dne z toho byl více než minutová ztráta na vedoucího týmového kolegu Evanse, pro něhož byl hlavním soupeřem po Batesově propadu zejména Dean Herridge se Subaru Impreza STI.

Velkou pozornost na sebe soustředil Michel Guest s Fordem Fiesta S2000. Tento vůz z dílny australského Pirteku se podruhé v životě vydal na rychlostní zkoušky a nutno říct, že oproti prvnímu startu v Queenslandu bylo vidět, že tým na automobilu intenzivně zapracoval. Zatím největším problémem Fiesty je její hmotnost, která by potřebovala snížit o zhruba 50 kilogramů. Do další soutěže Pirtek také kompletně přepracuje stabilizátory, které zatím vozu příliš nepomáhají k dobrým jízdním vlastnostem. A dlouhodobým neduhem jsou i transmise, se kterými se i na Forestu Guest potýkal – tentokrát však dojel do cíle a co víc, na slušném čtvrtém místě; jeho týmový kolega dovedl modrý Ford do finiše prvního dne na místě šestém.

Ve stejný den se ve večerních hodinách odjely i první vložky započítávané do druhé etapy. Na asfaltu opět vládl Bates, ale na zmoklých šotolinových úsecích hlavního programu druhé části rally byl opět k nepřemožení jeho kolega Evans. „Dnes druhé místo – další výborný výsledek pro Corollu S2000. Nyní se rychle musíme přesunout do základny týmu v Canbeře, abychom včas stihli připravit nové vozy na naši domácí soutěž,“ řekl Bates.

Druhý jezdec prvního dne Dean Herridge tentokrát svůj stříbrný post i přes jednu vyhranou rychlostní zkoušku neobhájil, na vině částečně byla i ne úplně optimálně fungující převodovka jeho Subaru. Naopak tým Pirtek mohl mít z průběhu etapy radost, na Fiestách se nevyskytly žádné závažné potíže a Guest s Windusem dovedli své vozy do cíle na čtvrtém, resp. pátém místě. Prvně jmenovaný se mohl radovat ještě víc, nebýt předčasného startu do jedné z RZ a následné penalizace…

Australský šampionát pokračuje počátkem června, kdy se pojede Rally of Canberra.

[B]Výsledky Quit Forest Rally

1. etapa

1. Simon Evans-Sue Evans (AUS) Toyota Corolla Sportivo 1:02.14,4

2. Dean Herridge-Bill Hayes (AUS) Subaru Impreza WRX STI +29,1

3. Neal Bates-Coral Taylor (AUS) Toyota TRD Corolla S2000 +1.02,3

4. Michael Guest-Mark Stacey (AUS) Ford Fiesta S2000 Rally +1.17,8

5. Will Orders-Toni Feaver (AUS) Subaru Impreza WRX STI +2.00,9

6. Darren Windus-Jon Mortimer (AUS) Ford Fiesta S2000 Rally +2.01,9

2. etapa

1. Simon Evans-Sue Evans (AUS) Toyota Corolla Sportivo 54.27,2

2. Neal Bates-Coral Taylor (AUS) Toyota TRD Corolla S2000 +53,2

3. Dean Herridge-Bill Hayes (AUS) Subaru Impreza WRX STI +59,5

4. Michael Guest-Mark Stacey (AUS) Ford Fiesta S2000 Rally +1.15,9

5. Darren Windus-Jon Mortimer (AUS) Ford Fiesta S2000 Rally +2.28,4

6. Robert Herridge-Elio Della Maddalena (AUS) Subaru Impreza WRX STI +2.42,1

Veškeré informace k Quit Forest Rally naleznete ZDE.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist