www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 07 - Rally of the Lakes

Irsko: Meeke opět míchal kartami

10. května 2007 • 02:00

Stejně jako při minulém závodě irského asfaltového mistrovství působil Kris Meeke na čele výsledkové listiny pořádné vzrušení. Na rozdíl od UAC Easter International Rally však Brit tentokrát dojel při nedávné Rally of the Lakes až do cíle a porazil i takového zkušeného harcovníka, jakým je Eugene Donelly.

Pro Krise Meeka a jeho nového švédského spolujezdce Jonase Anderssona to byla fantastická rally. Posádka vyrazila do soutěže jako vystřelená a na špici se držela od samotného začátku rally. Na prvním měřeném úseku Moll’s Gap dokonce někdejší pilot Citroënu o více než dvacet vteřin pokořil rekord této rychlostní zkoušky. V další vložce jej sice Donelly ve výsledkové listině předjel, avšak již na RZ 3 se Meeke dostal zpět do čela.

Sloužila mu k tomu Impreza WRC S11 týmu McKinstry Motorsport, kterou si bývalý účastník JWRC mohl půjčit díky usilovnému shánění sponzorů. Snaha byla nakonec přetavena ve zlatý úspěch, přestože to byl vůbec první start Anderssona po Meekově boku.

Rozřešení bity mezi Meekem a Donelly definitivně přinesla až poslední rychlostní zkouška. Zatímco Meeke vsadil na jistotu a obul na svůj vůz intermédia, Donelly jedoucí poprvé v nových barvách týmu Reid Motorsport vsadil vše na jedinou kartu a pokusil se na slikách obrátit průběh soutěže ve svůj prospěch.

Bohužel mu tento tah nevyšel, Meeke byl v cíli soutěže celkově rychlejší o 12,8 sekund. „Bylo to pěkné drama, oba jsme měli jiné pneumatiky, my jeli média a Eugene slicky. Start poslední zkoušky se zdržel o 25 minut, během kterých trať podstatně oschla, nevypadalo to moc dobře, ale výsledek je o to radostnější,“ zhodnotil závěrečný duel vítěz soutěže Kris Meeke.

Donelly však porážku přijal a Meekovi k pěknému výkonu pogratuloval. „Musím se sklonit před výkonem Krise, který předváděl po celou dobu soutěže stejně jako před jeho celkovým vítězstvím, počínal si zcela suverénně. Podobně musím hodnotit i Andrease Mikkelsena, stává se z něj čím dál nebezpečnější konkurent,“ řekl úřadující irský šampión.

Zmíněný norský mladík dojel i přes drobný výlet z trati na RZ 2 jako třetí, když na druhého Donellyho ztratil zhruba pětadvacet sekund a v celkové klasifikaci porazil třeba i účastníka letošního PC WRC Marka Higgins. Jako pátý dojel další zkušený mazák Austin MacHale, který tak na své domácí soutěži o více než minutu a půl porazil svého syna Garetha. Třetí rodinný příslušník Aaron sahal taktéž po umístění v „top ten“, avšak zabránila mu v tom havárie na poslední rychlostní zkoušce. Nejrychlejším vozem skupiny N byla Impreza N12 Colma Murphyho.

[B]Výsledky Rally of the Lakes 2007:

1. Kris Meeke-Jonas Andersson (GB/S) Subaru Impreza WRC S11 2:19.25,1

2. Eugene Donnelly-Paul Kiely (GB/IRL) Subaru Impreza WRC S12 +12,8

3. Andreas Mikkelsen-Ola Fløene (N) Ford Focus RS WRC 04 +37,7

4. Mark Higgins-Rory Kennedy (GB/IRL) Subaru Impreza WRC S11 +2.47,8

5. Austin MacHale-Brian Murphy (IRL) Ford Focus RS WRC 04 +6.38,5

6. Gareth MacHale-Paul Nagle (IRL) Ford Focus RS WRC 06 +8.15,8

7. Gareth Jones-Greg Shinnors (GB/IRL) Ford Focus RS WRC 04 +8.46,1

8. Colm Murphy-Ger Loughrey (IRL) Subaru Impreza WRX STI N12 +12.52,1

9. John Joe Fleming-Robbie Ward (IRL) Ford Focus RS WRC 03 +14.02,1

10. Kevin O'Donoghue-Joe O'Leary (IRL) Mitsubishi Lancer Evo IX +15.46,8

Veškeré informace k Rally of the Lakes naleznete ZDE.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist