www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 26. dubna 2024, Svátek má Oto, zítra Jaroslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 07 - Tallinn International Rally

Tallinské zlato míří do Finska

10. května 2007 • 08:00

Osmadvacetiletý Toni Klemets na Lanceru Evo IX připraveném týmem KnK Racing zvítězil v druhém podniku letošního estonského mistrovství. Díky bodům za druhé místo však vedoucí pozici v průběžném pořadí šampionátu stále drží Rainer Aus z týmu Markko Märtina, nově přejmenovaného na Subaru Finest Rally Team.

Z tallinského Náměstí svobody v pátek 11. května odstartovalo celkem 133 posádek včetně účastníků estonské II. ligy a zcela unikátních závodních „náklaďáků“ GAZ. Se startovním číslem jedna vyjel na trať Jukka Hiltunen s Fordem Focus WRC 02, který úvodní 1,7 kilometrů dlouhý prolog v ulicích Tallinu dokončil v 62. čase; na čele se usadil Janis Vorobjovs z Lotyšska startující s Lancerem Evo VIII skupiny A.

Hiltunen chtěl zabrat na prvním „normálním“ testu, avšak kluzká šotolina ho vytrestala více než minutovou ztrátou na nejrychlejší posádkou. Při druhém průjezdu stejným testem se problémy nevyhnuly mimo jiné Remmakovi, Popovovi, Kaurovi a Svedasovi. Soutěž také skončila pro šestnáctiletou naději Jevgenije Novikova, jenž udělal dvojitý defekt a musel odstoupit.

Klemets se celkem bezpečně usadil na čele, plány mu však zkřížil jeden z kamenů na RZ 6. Fin naštěstí mohl pokračovat dál, do čela tabulky se vrátil po devátém testu, když druhému Ausovi „nadělil“ 7,2 sekundy. Ten se nechtěl vzdát a do poslední zkoušky v Laitse Rally Parku šel naplno. I přes heroický výkon mu však na Hiltunena, který vyhrál pět z celkových deseti vložek, scházelo 1,9 sekund a Estonec se tak musel spokojit s druhým místem.

Tallin Rally využili jako test před Rally Sardinia také jezdci Urmo Aava a Einar Pärs, využívající Swift S1600 zlínského JM Engineeringu. Aava, celkový vítěz RZ 6, si ze své domácí soutěže odvezl prvenství ve skupině A, jeho týmový kolega ukořistil stříbro mezi „áčky“ a v celkovém hodnocení mu patří patnácté místo.

Výsledky 24. International Tallin Rally

1. Toni Klemets-Panu Plosila (FIN) Mitsubishi Lancer Evo IX 51.17,0

2. Rainer Aus-Silver Kütt (EE) Subaru Impreza WRX STI +1,9

3. Priit Saluri-Indrek Lepp (EE) Mitsubishi Lancer Evo IX +18,7

4. Jouko Puhakka-Jouni Arolainen (EE) Mitsubishi Lancer Evo IX +29,3

5. Marko Virkoja-Jaan Põldsepp (EE) Mitsubishi Lancer Evo VIII +31,5

6. Aivis Egle-Normunds Aizkalns (LV) Mitsubishi Lancer Evo IX +34,4

7. Urmo Aava-Kuldar Sikk (EE) Suzuki Swift S1600 +42,8

8. Jukka Hiltunen-Tapio Suominen (FIN) Ford Focus RS WRC 02 +47,5

9. Vytautas Švedas-Żilvinas Sakalauskas (LT) Mitsubishi Lancer Evo IX +50,5

10. Ats Remmelg-Janek Saveljev (EE) Subaru Impreza WRX STI +53,0

Veškeré informace k International Tallin Rally naleznete ZDE.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist