www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 5. května 2024, Svátek má Klaudie, zítra Radoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 07 - Rally d'Italia - Sardegna (JRC)

Jan Kopecký testoval v Itálii

13. května 2007 • 22:45

Dvoudenním testem v Itálii pokračovaly přípravy Czech Rally Teamu Kopecký na Rallye Sardinia. Kompletní tým dorazil do dějiště soutěže s časovým předstihem, neboť před startem soutěže Czech Rally Team Kopecký naplánoval dvoudenní test v dějišti rally, aby vůz Škoda Fabia WRC nastavil pro italskou šotolinovou soutěž.

Pilot Jan Kopecký měl k dispozici dva přibližně čtyřkilometrové úseky, které velmi věrně napodobovaly rychlostní zkoušky Rallye Sardinia. Jeden z úseků byl techničtější, střídaly se na něm zatáčky s mnoha převýšeními. Druhý byl naopak výrazně rychlejší. Během sobotního i nedělního testu získal Czech Rally Team Kopecký mnoho informací před startem rally a podařilo se najít vhodné základní nastavení vozu Škoda Fabia WRC ještě před startem oficiálního shakedownu.

„V úvodu sobotního testu jsme vycházeli z nastavení, které jsme použili v Portugalské rally. Velmi rychle jsme však od této varianty ustoupili, neboť dle poznatků Jana nebylo nastavení z Portugalska pro italskou šotolinu vhodné. Jan začal s techniky usilovně pracovat na individuálním setupu pro Rallye Sardinia. Během sobotního testu se podařilo vůz Škoda Fabia WRC naladit pro techničtější úseky a v neděli si Jan drobnými změnami vyladil nastavení i pro rychlé pasáže.“

„S výsledky testů jsme spokojeni, mohli jsme se maximálně soustředit na detaily, neboť vůz Škoda Fabia WRC fungoval naprosto bez jakýchkoliv technických problémů. Nyní se tým zaměří na kompletní kontrolu vozu a posádku pochopitelně čekají před startem soutěže seznamovací jízdy,“ řekl po testu vedoucí týmu Josef Kopecký.

„Velmi jsem přivítal dvoudenní test na Sardinii, neboť odpovídající podmínky nelze v České republice připravit. Ačkoliv můžeme čerpat ze zkušeností z loňského startu, přesto je test v místních podmínkách nenahraditelný. Místní šotolina je specifická, stejně jako rychlostní zkoušky. Velmi rychle se na trati vyjedou koleje a především na krajnicích je třeba velké opatrnosti. Během testu jsme pracovali především na nastavení podvozku a z jízdních vlastností vozu Škoda Fabia WRC mám velmi dobrý pocit.“

„V loňském roce nás hned na úvodní rychlostní zkoušce zastavil vadný snímač otáček, proto bych velmi rád v letošní Rallye Sardinia absolvoval všechny tři etapy kompletní,“ doplnil Jan Kopecký.

Martin Bobek
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist