www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 5. května 2024, Svátek má Klaudie, zítra Radoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 07 - Rally d'Italia - Sardegna (JRC)

Ford chce zmenšit svůj odstup na Citroën

15. května 2007 • 01:00

Tovární tým Ford usilovně pracuje na drobných vylepšeních, které by měly vozy s modrým oválem ve znaku přiblížit suverénním Citroënům C4 WRC. Prvním závodem, kde budou změny aplikovány, bude blížící se Rally Sardinia.

Jednička týmu Ford, finský jezdec Marcus Grönholm, si je velice dobře uvědomuje současnou situaci. Jeho největší rival Sébastien Loeb vyhrál v řadě tři poslední soutěže a pro Ford to znamená nejvyšší čas, kdy by měla být nadvláda francouzského týmu přerušena. Mezi oběma jezdci je v průběžné klasifikaci nyní pouze tříbodový rozdíl, avšak situace po několik posledních rally, kdy Ford jednoduše nebyl schopen stíhat červené „cé- čtyřky“, začíná být pro britský tým kritická.

Podle Grönholmových slov nejsou změny v nastavení Focusu WRC06 nijak zásadní, ale měly by i přesto vůz o něco zrychlit. „S hledáním optimálních změn jsme začali prakticky ihned po návratu z Argentiny. Nejedá se o nic zásadního, ale mělo by nám to pomoci se přiblížit Citroënu,“ říká Fin. „Během prvního kompletního dne argentinské soutěže byl rozdíl mezi mnou a Loebem zhruba jednu desetinu sekundy na kilometr. To není mnoho, ale v celkovém součtu se to pozná. Při jízdě se už jen těžko hledají nějaké rezervy, takže jsme museli sáhnout do nastavení vozu. Na Sardinii uvidíme, jak se nám to podařilo.“

Samotná italská soutěž skýtá některá specifika. Podle Grönholma je klíčem k úspěchu braní ohledu na životnost pneumatik – italská šotolina je totiž jedna z nejdrsnějších v celém šampionátu. „Sardinia je nesmírně náročná na pneumatiky, tamější šotolina jim dává pořádně zabrat. Je potřeba mít tuto skutečnost neustále na paměti, na této rally se jednoduše nesmí jet bezhlavě s plynem na podlaze,“ dodává Marcus.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist