www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 5. května 2024, Svátek má Klaudie, zítra Radoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 07 - Rally d'Italia - Sardegna (JRC)

Martin Prokop po první etapě třetí

19. května 2007 • 10:45

Martin Prokop se spolujezdcem Janem Tománkem figurovali po první etapě Rally d´Italia Sardinia na bronzové příčce JRC za dvojicí jezdců Suzuki Aavou a Anderssonem. Absolutně patří české dvojici jednadvacátá pozice.

Kulisou třetího dějství juniorského šampionátu se stalo smaragdové pobřeží středomořského ostrova Sardinie. Martin Prokop s Janem Tománkem do něj nastupovali se vzpomínkami na těžkou havárii v Portugalsku, přesto už úvodní shakedown naznačil jejich odhodlání poprat se v nabité konkurenci o první letošní body. Na testovací zkoušce dosáhli za nejrychlejším Anderssonem a Sandellem třetího času.

Také do úvodní sekce tří zkoušek vstoupil Martin Prokop výtečně. Na úvodních dvou testech zajel třetí čas, shodně za Aavou a Anderssonem, a stejné umístění mu patřilo i v absolutní klasifikaci. RZ3 dokončil na páté pozici, přesto si udržel třetí příčku před Sandellem.

„Vložky první etapy jsme z větší části znali. Stejně jako v Portugalsku výtečně fungovalo auto, a tak jsme do toho šli od začátku naplno. Bohužel nás potkala smůla – před námi startující Conrad Rautenbach. Na prvním testu přehřál brzdy, v polovině jsme ho dojeli a pokračovali v mračnech prachu za ním. Na řadě úseků dokonce pouze na jedničku či dvojku. Bylo to prostě jako proti zdi. Čas z druhé vložky byl mnohem blíže vedoucí dvojici, ale na trojce se situace opakovala. Rautenbacha pro změnu postihl defekt. Samozřejmě se vůbec neobtěžoval sledovat dění za sebou. Z toho vyplynula více než minutová ztráta a navíc krátce před cílem i náš defekt pneumatiky,“ přiznal Prokop. „Tím pádem nám vedoucí dvojice hodně ulítla. Ale i kdybychom na ně nestačili, mohl být odstup čtvrtého Sandella výraznější,“ dodal.

Druhá sekce znamenala opakované průjezdy trojice zkoušek. Na RZ4 byli nad síly Prokopa s Tománkem opět jen Aava a Andersson a česká dvojice si kontrolovala třetí místo. To platilo i pro pátou zkoušku, kde zajela pátý čas (Andersson, Aava, Béreš, Rautenbach). Na čtvrtého Sandella však získala další 2.6 sekundy. Úřadující světový šampión v poslední zkoušce ukrojil z jejich náskoku 2.1 sekundy, což bylo vzhledem k relativně dostatečnému náskoku minimum.

„Do čtvrté zkoušky jsem nastoupili razantněji. Na prvním mezičasu jsme vedli, v polovině vložky jsme na Aavu ztráceli necelých pět sekund. Bohužel krátce před cílem jsme udělali na pravé straně C2 obě kola. Další dvě vložky jsme tak museli absolvovat bez rezervy. Vsadili jsme tedy více na jistotu, neboť v případě dalšího defektu, při aplikaci nového pravidla, hrozilo vyloučení. Přesto jsme si s přehledem udrželi třetí místo,“ komentoval průběh jihlavský jezdec.

„S průběžným pořadím jsem prozatím maximálně spokojen, zítřejší vložky snad nebudou tak náročné na pneumatiky. Cílem bude vyvarovat se zbytečné chyby či defektu, který by nás stál drahocenný čas. Na Sardinii potřebujeme bodovat,“ naznačil Martin Prokop.

-pr- ; foto: Petr Frýba
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist