www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. dubna 2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 07 - Rally d'Italia - Sardegna (JRC)

Sardinie: Loebův výpadek přinesl vítězství Grönholmovi

20. května 2007 • 16:50

Asi jen málokdo by čekal, že se vítězem letošní Italské rally nestane obhájce loňského prvenství Sebastien Loeb. Nicméně, po čase se opět ukázalo, že i tak skvělý pilot, jakým francouzský jezdec bezesporu je, má nárok na slabší chvilku, a z prvenství a zisku maximálního počtu deseti mistrovských bodů se tak nakonec mohl radovat Marcus Grönholm.

Loeb chyboval hned na úvodním ranním testu, když podle naších informací přehnal nájezd na jeden z horizontů a po dopadu na zem a následných hodinách jeho Citroen C4 WRC skončil mimo trať. Seb tak vyšel letos už podruhé bodově naprázdno, což pomohlo jeho největšímu soupeři Grönholmovi k posunu do čela průběžné klasifikace MS jezdců.

Druhou příčku a double týmu BP Ford WRT získal Mikko Hirvonen, který už od včerejška de facto pouze kryl záda svému týmovému kolegovi. Mnohem zajímavější byl souboj, který se odehrával za ním. V přetahované o vteřinky měl nakonec navíc Dani Sordó, který tak skončil třetí před Henningem Solbergem, jenž tentokrát absolvoval velmi povedenou soutěž.

Také na další, tedy celkové páté, příčce figuruje jméno Solberg. Známější Petter však určitě neměl příliš důvodů k radosti a od italské šotolinové rally čekal asi víc, než jen čtyři body. Zajímavostí pak je, že v tabulce průběžné klasifikace šampionátu se bratrská dvojice Solbergových dělí o pátou příčku, když oba bratři mají na svém kontě shodně po dvaceti bodech.

Na dnešních krátkých rychlostních zkouškách zajížděli Toni Gardemeister a Manfred Stohl prakticky identické časy, takže ani v jejich případě se oproti včerejšku nic nezměnilo. Poslední volný a zároveň svůj premiérový bod v mistrovství světa získal za osmé místo Juho Hanninen. Zklamaný Jarri-Matti Latvala se po nevydařené druhé etapě posunul alespoň na devátou pozici a skóroval pro tým Stobart, podobně jako desátý Chris Atkinson, který získal pro Subaru poslední volný bod do klasifikace týmů.

Drama se tentokrát nekonalo mezi juniory, kde bylo po včerejšku o stupních vítězů prakticky rozhodnuto. Pro vytoužené prvenství si konečně a zcela zaslouženě dojel, dnes již celkem v poklidu, Estonec Urmo Aava před svým týmovým kolegou P-G Anderssonem. Za oběma žlutými Swifty S1600 pak do cíle dorazil Citroen C2 S1600 české dvojice Martin Prokop – Jan Tománek. Slovensko-česká dvojice Jozef Béreš a Petr Starý si ze Sardinie nakonec odváží tři body do klasifikace JRC za šesté místo.

Mistrovství světa FIA v rally bude pokračovat hned v prvním červnovém víkendu, kdy se celý kolotoč světových soutěží přestěhuje do Řecka na další šotolinovou soutěž, známou Acropolis Rally. Kromě vozů WRC se zde o další body utkají také účastníci seriálu MS produkčních vozů.

Jan Vaškovič; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist