www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. dubna 2024, Svátek má Robert, zítra Blahoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 07 - Olympus Rally

Lagemann konečně dokončil – a zvítězil

24. května 2007 • 10:00

Během uplynulého víkendu se v americkém státě Washington konala asi nejznámější soutěž USA – Olympus Rally. Její historie se začala psát v roce 1973 a největší slávu zažila mezi léty 1986 a 1988, kdy byla zařazena do Mistrovství světa a stihla tak na americkém kontinentu hostit poslední vývojové verze monster skupiny B. Letos se však na šotolinové úseky v okolí Olympie vydali pouze účastníci Rally America Championship, pro něž to byla jedna z kvalifikačních soutěží na letošní X Games, které se budou konat na závěr severoamerického mistrovství.

I tentokrát na sebe upozornil jezdec týmu Subaru USA, Travis Pastrana. Ovšem nikoliv svými časy, jak tomu obvykle bývá, nýbrž důvodem jeho odstoupení – v polovině sedmé rychlostní zkoušky mu totiž došel benzín… Po deseti rychlostních zkouškách vedl vítěz minulé soutěže v Kretonu, Australan Andrew Pinker jedoucí v Subaru Impreza N12B. Půl minuty za ním byl Ramana Lagemann, kterého těsně stíhal Pinkerův kolega z týmu SYMS Tanner Foust. Ten musel dohánět ztrátu způsobenou předchozím defektem. Cíl prvního dne nespatřil sedminásobný Mistr USA Paul Choiniere, který poškodil své Hyundai Tiburon jízdou na proražené pneumatice. Odstoupil rovněž Andrew Comrie-Picard, u jehož lanceru Evo IX se na RZ 9 poškodilo turbo.

I během druhého dne se stal Pastrana centrem pozornosti. Hned na první zkoušce totiž vážně havaroval, posádka naštěstí zůstala nezraněna. Lagemann se dotáhl na Pinkera a až do cíle trval jejich vzájemný boj o celkové prvenství. Vše nakonec rozhodla čtyřicet dva kilometrů dlouhá zkouška Nahwatzel 2. Pinker na ní byl pomalejší o 7,9 sekund a Ramana Lagemann se tak zaslouženě mohl těšit ze svého prvního letošního vítězství. Sedmadvacetiletý jezdec z Bostonu, který pro letošek vyměnil svůj předešlý „evropský“ Ford Escort WRC za Mitsubishi Lancer Evo VII, si tak spravil chuť, když na předchozích dvou podnicích Mistrovství USA vůbec nedojel do cíle.

Seriál bude pokračovat během prvního červnového víkendu. Posádky se budou muset po dvou podnicích na západním pobřeží přesunout na východ USA, kde se v okolí Wellsbora v Pensylvánii pojede Susquehannock Trail Performance Rally, známá svými extrémně rychlými šotolinovými tratěmi.

Výsledky Olympus Rally 2007

1. Ramana Lagemann-Mark Williams (USA) Mitsubishi Lancer Evo VIII 2:24:00,9

2. Andrew Pinker-Robbie Durant (AUS/GB) Subaru Impreza WRX STI +4,6

3. Tanner Foust-Christine Beavis (USA) Subaru Impreza WRX STI +29,5

4. Ken Block-Alessandro Gelsomino (USA) Subaru Impreza WRX STI +4:29,6

5. Matthew Iorio-Ole Holter (USA) Subaru Impreza WRX STI +6:02,8

6. Otis Dimiters-Alan Ockwell (USA/CDN) Subaru Impreza WRX STI +9.13,5

7. Paul Choiniere-Jeffrey Becker (USA) Hyundai Tiburon +9:18,8

8. Andrew Comrie-Picard-Marc Goldfarb (CDN/USA) Mitsubishi Lancer Evo IX +10:25,8

9. Matthew Johnson-Jeremy Wimpey (USA) Subaru Impreza WRX STI +11:09,2

10. Jonathan Bottoms-Carolyn Bosley (USA) Subaru Impreza WRX STI +12:39,7

________________________________________________________

Veškeré informace k Olympus Rally naleznete ZDE.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist