www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 20. dubna 2024, Svátek má Marcela, zítra Alexandra

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 06 - Ireland Rally

Irská rally kořistí domácích jezdců

13. března 2006 • 05:00

Irská rally, která se letos jela jako kandidátský podnik mistrovství světa, se stala kořistí domácí dvojice Eugene Donnelly - Paul Kiely. Ti dokázali vyhrát nakonec ne až tak slavně obsazený závod i s obstarožní Toyotou Corolla WRC.

Za největšího favorita soutěže byl bezesportu považován Daniel Carlsson, který letos zazářil na své domácí Švédské rally. Ten na irských tratí představil extovární speciál Mitsubishi Lancer WRC. Ke spolufavoritům určitě patřili další dva jezdci na vozech specifikace WRC, loňský vítěz irského asfaltového mistrovství Eugene Donnelly, který vzal zavděk starší Toyotou Corolla WRC a velké překvapení z nedávné mexické soutěže Gareth MacHale.

Pořadatelé kasající se velkou finanční podporou své vlády nakonec kromě Carlssona dokázali na svou soutěž přitáhnout již jen další dva současné či tovární jezdce. Jak Chris Atkinson, tak Nicolas Bernardi však museli vzít zavděk vozy třídy N4 a byli tedy bez šance na vítězství.

V úvodu celé soutěže šel do čela Gareth MacHale, který v první sekci ujížděl všem soupeřům a po třetí RZ již vedl o 48 vteřin před Donnellym. Ten ztratil nejvíc na první rychlostní zkoušce, na dalších zkouškách pak jen dotahoval MacHalea a nakonec se před něj dokázal probít na poslední zkoušce první etapy. Očekávaný napínavý souboj o vítězství ve druhé etapě však skončil dřív, než pořádně začal. Hned na druhé zkoušce totiž MacHale přehnal svou snahu a poslal svůj Focus WRC mimo trať. Pro vítězství si tak již bez větších problémů dojel Eugene Donnelly.

Stříbrnou příčku obsadil po celý závod nenápadaný Eamonn Boland těžící z problémů soupeřů, v cíli ztrácel společně se svým spolujezdcem Francisem Reganem a Fordem Focus WRC téměř dvě minuty. Až bronzovou příčku se ztrátou propastné čtyři a půl minuty obsadil Daniel Carlsson. V průběhu soutěže dokázal zajet několik velice slušných časů, defekt a hlavně velké problémy se stěrači jej stály veškeré šance na vítězství.

Ještě o minutu pomalejší byl celkově čtvrtý Chris Atkinson, který tak vyhrál klasifikacy skupiny N. První šestku pak doplnili P. Elliot a bratr Garetha MacHalea Aaron, který však ztrácel již propastných dvanáct minut. Jediný zbývající nebritský zástupce Nicolas Bernardi vyloženě zklamal, odstoupení na RZ 4 kvůli vadné elektrice Mitsubishi Lancer pro něj bylo vysvobozením.

Výsledky Rally Ireland 2006

1. DONNELLY, Eugene (Toyota Corolla WRC)

2. BOLAND, Eamon (Ford Focus WRC) +1:57.8

3. CARLSSON, Daniel (Mitsubishi Lancer WRC) +4:31.6

4. ATKINSON, Chris (Subaru Impreza STI, N) +5:30.9

5. ELLIOT, Patrick (Subaru Impreza WRC) +8:00.4

6. MACHALE, Aaron (Toyota Corolla WRC) +12:02.2

7. JENNINGS, Garry (Mitsubishi Lancer Evo, N) +12:35.8

8. GALLAGHER, Shaun (Mitsubishi Lancer Evo, N) +14:56.2

9. HARRIS, Paul (Mitsubishi Lancer Evo, N) +16:08.3

10.MCCLOSKEY, Conor (Mitsubishi Lancer Evo, N) +16:26.1

-plu-; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist