www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 26. dubna 2024, Svátek má Oto, zítra Jaroslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 07 - Rally d'Italia - Sardegna (JRC)

Ford vede po double na Sardinii oba šampionáty WRC

25. května 2007 • 01:00

Tým BP-Ford je po Italské rally v čele šampionátu jezdců i hodnocení značek. Jeho posádky obsadily v náročné a prašné soutěži první a druhé místo. Marcus Grönholm a Timo Rautiainen vybojovali s Focusem RS WRC v sedmém podniku letošní sezony vítězství a vrátili se na vedoucí místo průběžné tabulky jezdců. Mikko Hirvonen a Jarmo Lehtinen dojeli po třech dnech bojů na středomořském ostrově do cíle jako druzí.

Díky tomuto výsledku se jednu soutěž před letní přestávkou zvýšil náskok Fordu v šampionátu značek na 21 bodů. Grönholm vybojoval 27. vítězství ve své kariéře a v historických tabulkách nejúspěšnějších jezdců všech dob mu nyní patří druhé místo. Na Sardinii vyhrál poprvé a usadil se na čele šampionátu jezdců s náskokem sedmi bodů. Hirvonen je stále třetí, jeho ztráta na druhou pozici se však ztenčila na pouhé čtyři body.

Šotolinová soutěž na Sardinii se řadí mezi nejdrsnější podniky mistrovství světa. Jezdci museli absolvovat 342,86 kilometrů rozpálených a prašných tratí na severu ostrova, nedaleko základny soutěž ve městě Olbia. Úzké cesty pokrývá během prvních průjezdů vrstva šotoliny, kterou však projíždějící vozy rychle z trati vymetou. Při druhých průjezdech najdou posádky kamenitý a rozbitý povrch, vyžadující odolnost soutěžních vozů i pneumatik BFGoodrich.

Marcus Grönholm vedl v soutěži již během první etapy. Poškozený tlumič ho však odsunul na druhé místo. Zvláštní příhoda během druhého dne, kdy během rychlostní zkoušky ztratil z vozu rezervní kolo, ho přinutila k opatrnější jízdě z obavy před možným defektem. Do poslední etapy nastupoval se ztrátou 36,5 sekundy za vedoucím Sebastienem Loebem. V tlaku na něj však neustával a po Francouzově nehodě se posunul zpět na první místo. V cíli ho od druhého Hirvonena dělilo 29,2 sekundy.

„Je skvělý pocit být zase zpátky na nejvyšším stupínku a tento výsledek si za svou tvrdou práci zaslouží celý tým,“ říká devětatřicetiletý Fin. „V pátek jsem byl dost rychlý, ale nepřálo mi štěstí. To se dostavilo až dneska, když Seb havaroval. Držel jsem ho ráno pod tlakem a je to obrovské povzbuzení pro naši sebedůvěru. Je krásné vidět, že pořád neřídí jako stroj! Po pátečních a sobotních problémech to nebylo jednoduché vítězství. Je před námi ještě dlouhá cesta, ale je hezké být na čele šampionátu.“

Hirvonen se usadil na třetím místě již na konci úvodního dne. Po zbytek soutěže pak nemusel čelit žádnému tlaku ze zadních pozic. Na druhou příčku se posunul po Loebově odstoupení. „Stupně vítězů byly mým cílem a stál jsem na nich, takže jsem spokojený,“ říká. „Stále mám co zlepšovat, ale moje časy tu byly zase blíž Marcusovým a Sebovým, takže dělám dobré pokroky.“

„Měli jsme lepší i horší chvilky, ale s Focusem nebyly žádné problémy. Chtěl bych poděkovat všem v týmu za jejich úsilí. Tuhle soutěž jsem si nesmírně užíval. Double pro Ford je excelentní a potřebovali bychom, aby to takhle bylo po zbytek sezony,“ dodává.

Jako skvělý označil výkon celého týmu ředitel BP-Ford Malcolm Wilson. „Je to již podruhé v této sezoně, kdy nám patří první dvě místa (poprvé v Norsku) a je to tvrdě zasloužené. Marcus překonával Loeba už v pátek, ale pak přišly problémy. Nevzdal to a dnes byl za to odměněn. Mikko předvedl svůj obvyklý vyrovnaný výkon a s potěšením sleduji, že se oproti minulé soutěži zase zrychlil. V obou šampionátech máme skvělou pozici a musíme se koncentrovat na to, abychom z této výhody těžili i v budoucích soutěžích,“ říká.

Poté, co prezident a předseda představenstva evropského Fordu John Fleming převzal na závěrečném ceremoniálu v Porto Cervo trofej pro nejlepší tým, ředitel Ford Team RS Jost Capito řekl: „John Fleming se pro nás rychle stal šťastným osudovým mužem. Loni za námi přijel do Monte Carla, do Řecka, do Finska a do Velké Británie a všude jsme vyhráli. V únoru byl s námi v Norsku, kde jsme také zvítězili a je tu i nyní. Přemýšlíme o tom, že bychom si ho zamluvili do konce sezony!“

První polovina letošní sezony se chýlí ke svému závěru. Za dva týdny ji uzavře nejtěžší podnik sezony – řecká Acropolis rally. Od 31. května do 3. června ji bude hostit město Atény.

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist