www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 24. dubna 2024, Svátek má Jiří, zítra Marek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 07 - Acropolis Rally of Greece (PCWRC)

Vedoucí tým BP-Ford čeká v Řecku tvrdá zkouška

30. května 2007 • 02:00

Po třetím vítězství této sezony, dosaženém před dvěma týdny v Itálii, se tým BP-Ford vydává vstříc nejdrsnější soutěži celého šampionátu, kterou je tradiční Acropolis Rally (31. května – 3. června).Dosavadní bilance Fordu s pěti řeckými vítězstvími v uplynulých sedmi letech ho předurčuje do role favorita. Obě posádky (Marcus Grönholm / Timo Rautiainen a Mikko Hirvonen / Jarmo Lehtinen) se budou snažit před letní přestávkou pozice Focusů WRC v obou šampionátech ještě posílit.

První a druhé místo v Itálii pro Grönholma a Hirvonena bylo již druhým takovýmto triumfem v letošní sezoně. Pro tým BP-Ford tato skutečnost znamená náskok 21 bodů v šampionátu značek, ve kterém získal v loňském roce mistrovský titul. Dvojnásobný mistr světa Marcus Grönholm vede před řeckou soutěží o sedm bodů průběžnou tabulku jezdců.

Šotolinové tratě Acropolis Rally provází hrůzu nahánějící reputace. Vozy se tu musejí vypořádat s tvrdými údery od odlétávajících kamenů, číhajících na kamenitém podloží horských tratí. Teploty se obvykle pohybují nad hranicí 30°C a přinášejí vysokou zátěž pro motory a převodovky, které se nestačí při pomalejší jízdě dostatečně chladit. Ani posádky to nebudou mít jednoduché. Uvnitř vozů nemají během rychlostních zkoušek k dispozici klimatizaci a teplota v kokpitu rychle narůstá. Jejich fyzická kondice tu hraje klíčovou roli. Před dlouhými měřenými úseky se musejí také starat o svůj pitný režim, aby předešly dehydrataci a mohly podávat po celou dobu špičkové výkony.

Devětatřicetiletý Marcus Grönholm se připravuje na svůj již devátý start na Acropolis Rally. Jeho sebevědomí bylo povzbuzeno druhým letošním vítězstvím, před dvěma týdny v Itálii. V jeho prospěch bude v Řecku hovořit také jeho loňský triumf na této soutěži. „Díky vítězství na Sardinii jsem se vrátil do čela šampionátu. Další dvě soutěže mi dávají příležitost, abych svého náskoku využil. Na Acropolis se Fordu tradičně daří a první soutěží po letní přestávce bude má domácí Finská rally. Toho bych měl opravdu využít,“ říká.

„Pro auta i pro jezdce je Acropolis těžkým podnikem. Během našich testů jsme v minulém týdnu v Řecku zažili chladno, mokro a blátivé cesty. Podle předpovědi počasí by ale mělo být v průběhu soutěže naopak teplo a sucho. To ovšem neznamená, že bude sucho všude. V zastíněných oblastech, které mají většinou jílovitý podklad, se může držet voda pěkně dlouho. Pokud jde o mou sebedůvěru, jsem na tom dobře a s Loebem se chci porvat o vítězství stejně jako v Itálii,“ dodává.

Hirvonenovi patří v šampionátu jezdců třetí místo, pouhé čtyři body za druhým v pořadí. Šestadvacetiletý Fin stál v Itálii letos popáté na stupních vítězů a raduje se z toho, že se neustále snižuje jeho časová ztráta na dva jezdce, udávající tón – Marcuse Grönholma a Sebastiena Loeba. „To byl jeden z mých cílů pro Itálii a chtěl bych si ho udržet i pro Řecko. Pokud bude Marcus se Sebem bojovat o vedení, chci jim být tak blízko, jak jen to půjde,“ říká Hirvonen.

„Loňská Acropolis byla neuvěřitelně těžká a jsem na takovou soutěž připravený i letos. Tratě byly kamenité a hodně rozbité. Jestli to bude stejné, užije si moje auto spoustu tvrdého zacházení. Samozřejmou možností by bylo na těch nejdrsnějších úsecích zpomalit, ale tempo soutěží je teď takové, že si to jezdec nemůže dovolit. Musíte jet na plný plyn všude. Focus je ale odolné auto a nemám z toho žádné obavy,“ dodává.

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist